Trend

Néhány tipp, ha szülés utáni hajhullással küzdesz

Nagyon gyakori tünet a szülés utáni időszakban a hajhullás, ami nagyjából három hónappal a szülés után kezdődik, és akár hat hónapig is eltarthat.
2023. Június 05.
fésülködő nő
(Kép forrása: Getty Images)

A szülés utáni hajhullásról érdemes tudni, hogy egy „normálisnak” mondható tünet, és a legtöbbször a haj az eredeti állapotába nő vissza. Hátterében a terhesség alatt fellépő hormonális változás áll, írja a Cleveland Clinic.

A hajnövekedésnek három fázisa van, amelyek folyamatosan ismétlődnek egymás után. Ezek egyike az anagén fázis, az aktív hajnövekedés, amiben a haj nagyrésze (nagyjából 85-90 százaléka) van általában ebben a fázisban. A katagén egy rövid, átmeneti fázis, amikor a szőrtüszők összezsugorodnak, míg a telogén fázis az úgynevezett nyugalmi állapot, ami nagyjából három hónapig tart, és ami után az adott hajszál kihullik.

A terhesség során az ösztrogén hormon emelkedése akadályozza a hajhullást, és ezalatt az idő alatt a haj dúsabb lehet. Azonban a szülést követően csökken az ösztrogénszint, emiatt pedig nagyobb számú hajszál kerül a hajnövekedés nyugalmi fázisába, és néhány hónap múlva kihullani.

Ahogy a HuffPost is magyarázza, tehát lényegében a terhesség alatt felgyűlik a haj, ami a baba születése után kihullik. A szülés utáni hajhullás folyamata azonban idővel enyhül, majd a haj növekedése visszaáll a normál ütembe. A portál szakértőket kérdezett arról, hogy addig is mi segíthet felgyorsítani ezt a folyamatot

Figyeljünk az étrendre

A hajunkra természetesen hatással van az is, ahogy étkezünk. Érdemes ebben az időszakban fehérjében gazdag ételeket fogyasztani, mert ezek segítenek, hogy a haj erős és egészséges legyen. Ilyenek lehetnek például a csirkehús, a hal, a tojás, a bab, és a haj egészségéért érdemes fogyasztani zöld zöldségeket, dióféléket és édesburgonyát is.

Maradjunk hidratáltak

A portál által kérdezett Harklinikken szakértői szerint ha nem iszunk eleget, a szervezet az elfogyasztott vizet fontosabb funkciókra használja, mint a hajunk, amitől az kiszáradhat és törékenyebbé válhat, és lassulhat a növekedése.

Egyelőre érdemes kerülni a túl szoros frizurákat

A szoros konty  vagy copf ugyan nagyon praktikus tud lenni, de a szakértők azt tanácsolják, hogy inkább kerüljük ezeket a frizurákat, amíg szülés utáni hajhullástól szenvedünk. A túl szoros frizurák ugyanis megerőltethetik a hajat, ami pedig fokozhatja a hajhullást.

Figyeljünk a sampon összetevőire, és kerüljük a forró hajformázó eszközöket

Az olyan kemikáliák, mint az alkohol-denát, az etanol és benzil-alkohol a szakértők szerint száríthatják a hajat, ezért ezeket érdemes kerülni a sampon összetevőiként. Ha hajhullással küzdünk, a forró hajformázó eszközöket, hajvasalókat érdemes kerülni, mert ezek fokozhatják a töredezettséget és a hajhullást.

Próbáljuk ki a fejbőr masszírozását

A fejbőr masszírozása serkentheti a vérkeringést, és ezáltal az új hajszálak növekedését is. Hajmosás közben körkörös, határozott, de gyengéd mozdulatokkal masszírozzuk át a fejbőrt, esténként pedig valamilyen természetes anyagból készült sörtékkel rendelkező hajkefével fésüljük át a hajat és a fejbőrt is.

Van, amikor érdemes orvoshoz fordulni

Ha aggódunk a régóta fennálló hajhullás miatt, ha erősen vagy csomókban hullik a hajunk, és már több mint hat hónapja tart, érdemes lehet orvoshoz fordulni. Hajhullást okozhatnak ugyanis egyes betegségek is, többek között például a pajzsmirigy betegségek.