Baba

Hajhullás szülés után – mennyi a normális?

Sok újdonsült anyuka tapasztalja, hogy a szülés utáni néhány hónapban a megszokottnál jobban hullik a haja. Mi ennek az oka, és meddig normális a szülés utáni hajhullás?
2022. December 10.
fésülködés
Meddig tart a hajhullás szülés után? (Kép forrása: Getty Images)

Mi okozza a megnövekedett hajhullást a szülés után?

Általában a fejen lévő hajszálak 85-95 százaléka aktívan növekszik, míg a többi 5-15 százaléka nyugalmi állapotban van. A nyugalmi időszak után ezek a hajszálak kihullanak, és a helyükön új hajszálak növekedése indul el.

A terhesség alatt azonban az ösztrogénszint emelkedése miatt a hajszálak növekedési szakasza hosszabb lesz. Kevesebb hajszál van nyugalmi állapotban, és így kevesebb haj hullik ki, mint korábban, emiatt pedig dúsabbnak tűnik a haj, mint előtte.

A szülés után azonban az ösztrogénszint lezuhan, és sokkal több haj kerül a nyugalmi fázisba – 3-5 hónapon belül pedig valószínűleg több haj hullik majd ki.

Mennyi haj hullik a szülés után?

Normál esetben átlagosan naponta nagyjából 80-100 hajszálat hullatunk – ezek közül sok fésülés vagy hajmosás közben hullik ki. Azonban a szülés utáni hajhulláskor az édesanya ennél több hajat hullat, akár ennek négyszeresét is.

Meddig tart a szülés utáni hajhullás?

Nem kell megijedni a megnövekedett hajhullás miatt – ez nem jár azzal, hogy az anyuka megkopaszodik, csupán a haja állapota visszatér a normális kerékvágásba. Az, hogy ez meddig tart, egyénenként eltérő, van, akinél 3 hónapig tart, másnál 6 hónapig, de legkésőbb egy évvel a szülés utánig visszaáll a megszokott ütembe, és addigra véget ér a fokozott mértékű hajhullás.

Mire érdemes odafigyelni?

A szülés utáni fokozott hajhullás tehát csak időszakos jelenség, és vissza kell állnia néhány hónapon belül a normál állapotra, de legkésőbb nagyjából a baba 1 éves koráig.

Azonban ha 1 év elteltével sem áll vissza a haj normál dússága, ha továbbra is túlzott mértékű a hajhullás, érdemes lehet orvoshoz, bőrgyógyászhoz fordulni. A haj hullását számos egészségügyi állapot okozhatja, többek között vérszegénység vagy pajzsmirigy probléma is, amiket szükséges kezelni.

Források: babycenter.com, todaysparent.com, whattoexpect.com, parents.com