Baba

Hajhullás szülés után – ezt tanácsolja a mesterfodrász

Miután megszületik a babád, rengetegféleképp változik meg az életed. Ezek között apróságnak tűnhet, hogy intenzíven hullani kezd a hajad, ám egy idő után zavaró és akár ijesztő lehet a probléma. De pánikra semmi ok!
2022. November 18.
hajhullás hajkefe
Getty Images

A babaváró időszak alatt a hajad jó eséllyel a lehető legjobb formáját hozza – de nem árt, ha felkészülsz arra, hogy ez nem marad így. Nem riogatásképp, de számíts arra, hogy a szülés után bizony meg kell küzdened a hajhullással, ahogy szinte mindenkinek. Hogy ez miért van így és mit tehetsz ellene, arról Fábián-Viola Eszter mesterfodrász mondott nagyon hasznos infókat és trükköket.

Hova lett a hajkorona?

„A terhesség alatt szinte senkinek nem hullik a haja, sőt, általában sokkal sűrűbbé és erősebbé válik. Ennek az az oka, hogy a természetes hajcsere folyamata ilyenkor lelassul, mondhatjuk úgy, hogy nem erre koncentrál a szervezet, hanem a baba fejlődésére, az anya egészségének fenntartására összpontosít – magyarázza a fodrászmester. – A szülés után azonban egy nagyon jelentős hormonális változás történik a szervezetben, aminek köszönhetően újra beindul a hajváltás folyamata, és egyszerre rengeteg szál hullik ki.” Valahogy úgy kell elképzelni, hogy a hajhagymák ciklikus működése a terhesség ideje alatt megváltozik, sokkal több szál marad a növekedési vagy a stagnáló fázisban, és alig kerülnek szálak a kihullás majd újranövés fázisába. Azonban ahogy megváltozik a test és a hormonrendszer állapota a szülés után, a sok stagnáló szakaszban lévő szál egyszerre kerül abba a fázisba, amikor kihullik. Vagyis beindul a normál hajcsere, de azt a kismamák nagyon durván felerősödött hajhullásként érzékelik.

Hormonviharban

A szakemberek szerint az átlagos hajcsere során napi 50-100 szál elvesztése még normálisnak számít. A szülés utáni hajhullás nem ez a kategória: tényleg csomókban hullhat a haj, és ha nem reagálsz gyorsan, a probléma elhúzódhat. „A hajvesztés legerősebben az úgynevezett nőgyógyászati vonalon a legerősebb, vagyis a homlokon és a halánték környékén, míg a fejbúbon és a tarkón szinte egyáltalán nem tapasztalható. És egészen addig eltarthat, amíg a hormonrendszer, a női szervek egyensúlya nem áll vissza optimális szintre. Tehát ha semmit nem teszel ellene, folytatódhat addig, ameddig a menstruáció megbízhatóan vissza nem áll, vagy tart a szoptatás. De ha mondjuk a terhesség során gyakran jelentkező vashiány ezután még továbbra is fennáll vagy akár fokozódik, akkor bizony a hajhullás sem csökken. Ám ha a szülés után mielőbb lépéseket teszel a hajhullás mérséklése érdekében, jó eséllyel könnyebben átvészelheted ezt az időszakot.”

Azonnal lépni kell

Több fronton is érdemes bevetned magadat, ha szeretnéd minél előbb egyensúlyba hozni a frizurádat. „Szülés után amint lehet, érdemes elkezdeni hajváltást segítő, az új hajszálak növekedését serkentő tonikkal, ampullakúrával kezelni a bőrt – az aminexil például egy nagyon jól alkalmazható hatóanyag. A másik fontos dolog, hogy szedd tovább, pontosabban újra a várandósság alatt választott magzatvédő vitamint. Erről legjobb, ha egyeztetsz az orvosoddal, de általánosságban elmondható, hogy a teherbe esést megelőzően illetve az első trimeszterben alkalmazott vitaminkomplexek szedhetők a szoptatás időszakában is, és nagyon sokat segíthetnek a hajvesztés mérséklésében. Ha a szülést követő 2-3 hónapban úgy alakul, hogy már nem szoptatsz, bevethetsz intenzív vas– és folsavtartalmú étrendkiegészítőt, vagy akár kovaföldet. Ezek a hajgyógyászatban sikeresen alkalmazott készítmények, amelyeket azonban a szoptatás időszaka után szabad intenzívebben használni.”

A hajhullást mérséklő, az új szálak növekedését segítő kiváló készítményeket válogattunk össze, a cikk a galéria után folytatódik.

5 fotó megtekintése

Hajhullás szülés után – ezt tanácsolja a mesterfodrász

Fotó megosztása:

Legyél kitartó!

Ha nem teszel semmit, egészen sokáig elhúzódhat a probléma, de ha azonnal reagálsz, akkor se arra számíts, hogy pár nap alatt tapasztalod a változást. „Fontos, hogy rendszeresen szedd a vitamint, és szorgalmasan, naponta kend a fejbőrödet a megfelelő tonikkal, ampullával. Ha ezek sem mérsékelik a hajhullás mértékét néhány héten belül, akkor érdemes endokrinológushoz vagy nőgyógyászhoz fordulni. Egyébként is jó a szülés után olyan ellenőrzést végeztetni, amely a női hormonokra (is) fókuszál.”

Nyitókép forrása: Getty Images