Terhesség

6 tipp szakértőktől, hogy készülj fel az első szülésre

Amikor a szülésre való felkészülésről beszélünk, leginkább a vajúdás fizikai oldalára összpontosítunk, de mentális, érzelmi oldalról is érdemes, sőt, meg kell történnie a rákészülésnek.
2022. November 11.
Kismama mosolyogva hintázik

A mother.ly szakértőket kérdezett meg arról, mit érdemes tudni az először szülő kismamáknak. A szakértők egyöntetűen a test és a lélek kapcsolatára hívták fel a figyelmet, illetve arra, hogy a fizikai és lelki sík összhangja hogyan kapcsolódik a pozitív szülésélményhez.

Nincs kőbe vésve a szülés várható időpontja

Dr. Melissa Dennis, aki 20 éve szülész-nőgyógyász a türelemre hívja a figyelmet. „Fontos, hogy minden kismama tisztában legyen azzal, hogy a szülés várható időpontja egy becsült dátum. A türelem a kulcs, türelemmel várni a vajúdás megindulására.”

A szülési terv fontos, de nem érdemes foggal-körömmel ragaszkodni hozzá

A szülési terv egy fontos módja annak, hogy megbeszéljük és felvázoljuk a vajúdásra vonatkozó preferenciáinkat, attól kezdve, hogy kivel szeretne szülni a kismama, egészen addig, hogy szeretne-e és ha igen, milyen fájdalomcsillapítót, gátvédelmet, stb. Jó fokmérője annak, hogy a kismama és a szülészorvos azonosan képzelik-e a vajúdás folyamatát, egy hullámhosszon vannak-e.

De amikor megindul a szülés, a baba nem biztos, hogy követi a tervét. Dr. Dennis inkább a preferenciák szót szereti használni a terv helyett. “Ha a dolgok nem a terv szerint alakulnak, csalódás következhet be, és én mint orvos, szeretném maximalizálni az örömöt ez alatt az élmény alatt!” – mondja.

A szülészeti környezet növelheti a bizalmat a vajúdás során

„A terhességgel és a szüléssel kapcsolatos szorongás része, hogy nem tudjuk, mire számíthatunk” – mondja Stephanie Hack szülész-nőgyógyász, három gyerekes anya. Egy szülésfelkészítő tanfolyam segíthet enyhíteni néhány ilyen félelmet azzal, hogy megmutatja, mire számíthatsz. Lawana Brown adjunktus hozzáteszi: “Négy babám született, és minden alkalommal részt vettem a szülésfelkészítő tanfolyamon. Elvesz némi szorongást, ha tudod, mire számíthatsz.”

Másrészt Dr. Kelli Burroughs, a Memorial Hermann Sugar Land Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának vezetője is felhívja a figyelmet arra, hogy a szülésfelkészítő tanfolyam nem mindenkinek való. “Vannak, akiknél szorongást vált ki a sok részletes információ miatt”. Ebben az esetben a barátoktól vagy családtagoktól való tájékozódás, könyvek olvasása vagy dokumentumfilmek megtekintése hasznosabb lehet, mint egy strukturált tanfolyami keret.

A pozitív gondolatok csökkenthetik a szorongást a szülőszobában

A vajúdás előrehaladtával gondolj arra, hogy milyen csodálatos érzés lesz végre találkozni a babával. “Higgy önmagadban és abban, hogy képes leszel rá. A női testet arra tervezték, hogy életet hozzon a világra” – mondja Dr. Burroughs. A vajúdási fájdalommal kapcsolatos pozitív hozzáállás és az önmagukban vetett hit előre viheti a folyamatot, és rövidítheti a szülés idejét.

A mentális egészség a terhesség, és a szülés szempontjából is kulcsfontosságú

„A depresszió és a szorongás kezelése ugyanolyan fontos, mint a magas vérnyomásé ” – mondja Dr. Burroughs. “Minél egészségesebb egy nő fizikailag és mentálisan a terhesség előtt, annál kisebb a kockázata az alapbetegségek súlyosbodásának.”

A támogatás kulcsfontosságú a vajúdásban és a szülés utáni időszakban is

A támogató rendszernek olyannak kell lennie, mint egy szurkolótábornak. „A vajúdást és a szülést úgy szoktam jellemezni, mint egy maraton végét” – mondja Dr. Dennis. “Felemelő, de mentálisan és fizikailag is kihívást jelent.”

Dr. Dennis úgy véli, hogy a szülés előtt elengedhetetlen a támogató rendszer kialakítása. “A partnerre, társra, családtagokra és barátokra való támaszkodás mellett egyéb támogatások is szükségesek lehetnek, például egy mentálhigiénés tanácsadóval vagy fizikoterapeutával való találkozás a kismama számára és a támogatás mellett információkat is jelent. A tudás hatalom.”

Brown arra is emlékezteti a kismamákat, hogy “Ünnepeljék ennek a testnek az erejét, amely lehetővé tette, hogy életet hordjanak ki és világra hozzák!” Dr. Hack pedig hozzáteszi: “Készítsenek a kismamák képeket, ünnepeljenek, és élvezzék az élményt, amennyire csak tudják.”

Kép: Getty Images

Forrás: mother.ly