Terhesség

Szülés félelem nélkül

Magabiztos, felkészült kismamák, akik félelem és aggódás helyett örömteli izgatottsággal várják a szülés napját. HypnoBirthing, vagyis hipnoszülés: ez a neve annak az amerikai mentálprogramnak, amely Magyarországon is elérhető tanfolyamokat biztosít.
2013. Február 26.

Szülés félelem nélkül

“A módszer kidolgozója, az amerikai Marie F. Mongan szerint a kismamáknak is nagy a felelősségük abban, hogyan zajlik le a szülés, befolyásolni, uralni tudják a fájdalmaikat. Egészen új szemléletet, korát megelőző paradigmaváltást hozott” – ismerteti a módszer létrejöttének körülményeit Schimcsig Nóra képzett HipnoSzülés-oktató és dúla.

A program kidolgozójának Marie F. Mongan-nek, unokája könnyű, fájdalommentes szüléssel jött a világra, így az ő lánya volt az első “tanítvány” kismama, aki miatt elkezdett gondolkodni az új szülésfelkészítő módszerének szélesebb körű elterjesztésén.

Mai tudásunk szerint a harmónia és a kiegyensúlyozott (vagyis stresszmentes) állapot lehet a boldog, egészséges élet titka. Nem véletlen, hogy a HipnoSzülés is nagy jelentőséget tulajdonít ennek az állapotnak, mely alapja lehet az örömteli szülésnek. Fontos a harmónia, hiszen az ideges, görcsös, feszült állapot vagy életszakasz nem kedvez a várandós időszak megélésének. Nincs olyan tanfolyam, amely megoldaná a problémáinkat, de segíthet a megoldásban.

“A Mongan-módszer azon alapul, hogy a terhesség során megélt lelkiállapotunk kihat a szülésre, sőt a csecsemő későbbi viselkedésére is, vagyis a babának lehetőség szerint a gyengédség, a nyugalom és az öröm légkörében kell világra jönnie. A test és lélek kapcsolatát vizsgáló tudományág a pszichoneuro-immunológia” – folytatja Nóra. “Már majdnem száz éve annak, hogy dr. Dick-Read leírta, mennyire megnehezíti a félelem a szülést, akár le is állíthatja a folyamatot. A legtöbb szülésfelkészítőn, a tipikus szülészeti ellátás során mégsem foglalkoznak azzal, hogyan csökkenthető vagy szüntethető meg a stressz a szülőszobában. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy ehhez kézzelfogható támogatást kapjon a szülőpár.”

Nem kell a stressz!

A program úgy van felépítve, hogy aki el akarja sajátítani a módszert, annak minden esélye megvan arra, hogy sikerüljön megélnie a HipnoSzülés örömeit. A szülés folyamatát legjobban a félelem akadályozhatja, ezért a módszer alapját a mélyrelaxációs, vizualizációs és speciális légzőgyakorlatok adják. Az a cél, hogy elcsendesítsük az elménket, összhangba hozzuk a testünkkel, hogy békés és biztonságos, legjobb esetben akár fájdalommentes szülést élhessünk meg.

“A tanfolyam több részből áll, felkészít a szülés várható menetére, arra biztatja a szülést kísérő társat (apát, szülőt, barátot), hogy minél hasznosabban támogassa a kismamát szülés közben. A pár érti, mi zajlik a kismama testében, a babával, hatékonyan tud kommunikálni a szakszemélyzettel, összességében tudatosabban segíti elő a folyamat előrehaladását” – mesél Nóra a tapasztalatairól.

“Ezt a haladást nemcsak a sorstól vagy a szakemberektől várják, hanem saját maguk is aktívan hozzájárulnak. Mindez pedig azt jelenti, hogy sokkal könnyebb dolga van annak a dúlának, aki hipnoszülő párt kísér. A pár kevésbé szorong, kevésbé áll ellen a folyamat természetes kibontakozásának, vannak viszont ötletei a lehető legkellemesebb közérzet, hangulat fenntartására.

Nyilván minden könnyebb, ha segítséget kapunk közben, így ilyen szüléseknél is jól jöhet a dúlától érkező érzelmi megerősítés, a további kényelmi intézkedések, a borogatás vagy masszázs, de a pár számára nem a dúla (vagy az egészségügyi ellátás) az egyetlen forrása a kényelemnek és a jó hangulatnak, így mindenkinek könnyebb a dolga.”

Jolly joker

“A HypnoBirthing az érzelmi felkészülésnek is teret ad, és nemcsak az (ön)hipnózis technikájának elsajátításához járul hozzá, hanem komplett szülésfelkészítő tanfolyamnak tekinthető” – mondja Nóra. “A várandósság idején nemcsak információk beszerzésével vagy testgyakorlással készülődünk, de érzelmi-önismereti munka, gyógyulás is zajlik egyidejűleg: környezete, múltja, személyisége mindenkinek van. Néha előfordul, hogy már a legelső kapcsolatfelvételkor kiderül, hogy a kismama valamilyen különleges körülmény miatt fokozottabb oktatói figyelmet, személyre szabottabb tanfolyamot igényel.

Esetleg egy traumatikus első szülésélmény után várja második kisbabáját, vagy valamilyen speciális egészségügyi körülmény áll a háttérben, ilyenkor orvosa tanácsát kérjük. Esetleg újabb konzultációs alkalmat iktatunk be a tanfolyam alatt vagy után. Legtöbbször ez elég, mert a HipnoSzülés-tanfolyam jolly joker.”

De meg tudjuk-e teremteni a mélyen ellazult, nyugalmi állapotot, és fenn tudjuk-e tartani a kórházi szülőszoba körülményei között is? Nóra szerint teljes mértékben, hiszen az önhipnózis egy készség, gyakorlással kezdőszintről is magas szintre fejleszthető. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a szülőpároknak segítsenek megtalálni, melyik intézmény, szakember az, aki nyitottan fogadja kívánságaikat, és akinek tanácsaiban a szülők is bízni tudnak. Ezek a sikeres együttműködés előfeltételei nem csak hipnoszülésnél, hanem mindenfajta szülésnél.

Jolly jokernek van tervezve a tanfolyam, de az érzelmi munka miatt kiderülhet, egy párnak pszichoterapeuta segítségére van szüksége. Ez nem feltétlenül van benne egy oktató kompetenciájában, és egész biztosan nem fér bele a tanfolyam időkeretébe.

Önmagunkkal egységben

“A HipnoSzülés együttműködő, nem alternatív módszer. A program filozófiája nem zárja ki eleve az orvosi beavatkozást. Kizárja viszont azt a rutinszerű és felesleges orvosi beavatkozást, mely csak az érzéketlen sietség, az -essünk már túl rajtaŤ hozzáállást szolgálja. Ez a felesleges beavatkozás megingatja a család szerepének fontosságát közös életük legelején” – áll Marie F. Mongan Szülés, ahol én irányítok (Celebration of life, 1989) című könyvében.

A fenti sorokban a szerző világosan és érthetően foglal állást, a könyv egyes részei mégis kérdéseket vethetnek fel. Szerinte például a felesleges fájdalmat okozó rutinvizsgálatok és műveletek kerülendők, ha ezeknek nincs sürgős orvosi javallata, pedig nem ritka, hogy a kismamák havi rendszerességgel járnak nőgyógyászaikoz, hogy megbizonyosodjanak arról, minden rendben terhességükkel.

Ha a fenti hasonló meggyőződésekkel esetleg nehezen tudnánk azonosulni, akkor is érdemes elsajátítani a könyv és a módszer legfőbb üzenetét, hogy boldog, békés, természetes szülésben legyen része minden édesanyának.

Kapcsolódó cikkeink: