Terhesség

Muszáj tűrni a szülési fájdalmat?

Többféle lehetőség létezik arra, hogy enyhüljön a fájdalom szülés közben. A gyógyszeres eljárásokon kívül számos alternatív lehetőséget is érdemes megismerni.
2013. December 30.

Muszáj tűrni a szülési fájdalmat?

A leggyakoribb: EDA (epidurális érzéstelenítés)

Ha jól adják be, hatására megszűnik a fájdalomérzet, a méh munkáját viszont érzi a vajúdó anya. Epidurális érzéstelenítés során a gerincben is megtalálható agyhártya és a gerinccsatorna fala közé fecskendeznek érzéstelenítőt (legtöbbször ropivacaint), amely blokkolja a fájdalomérzet továbbjutását az agyba. A kanül bevezetésekor az anya az oldalára fekszik, vagy ül. Fertőtlenítés és helyi érzéstelenítés után speciális tűt vezetnek a csigolyák közti résbe, majd vékony műanyag csövet (katétert) vezetnek be a tűn át, és ezt rögzítik.Az érzéstelenítőt így folyamatosan tudják adagolni, az anya igényének megfelelően, sőt a gátmetszés varrása és a szülés utáni fájdalom csillapítására is alkalmas. Bizonyos szülészeteken kérhet az anya “sétáló” EDA-t. Ebben az esetben más gyógyszer-kombinációt használnak, amellyel nem gátolják a mozgatóidegek működését, tehát az anya tud sétálni vajúdás alatt.A szúrástól nagyjából negyedóra múlva éri el a teljes hatást. Ez az oka annak, hogy a kitolási szakaszhoz közeledve már nem köti be az aneszteziológus, hiszen lehet, hogy fölösleges.Előnye, hogy stresszmentessé teszi a szülést (legalábbis a fájdalmat illetően), és javítja a méhösszehúzódások hatékonyságát. Hátránya, hogy az időnként lelassult tágulás miatt nagyobb az esélye annak, hogy infúzióban adagolt oxitocin segítségével erősítsék a fájásokat. Az EDA vérnyomásesést okozhat, amit infúzió adásával szoktak kivédeni. Ez korlátozza az anyát a mozgásban, és a szülés utáni napokban ödémát okozhat.

Császármetszés során: Spinális érzéstelenítés

A legtöbb kórházban ezt az eljárást használják császármetszés esetén. Az előkészületek hasonlók az epidurális érzéstelenítésnél leírtakhoz, de itt mélyebbre vezetik a tűt, egészen a gerincvelőt körülölelő folyadéktérbe (az agyvízbe, likvorba). Egy adag gyógyszer beadásával három-négyórányi érzéstelenítés érhető el. Előnye az altatással szemben, hogy alig kimutathatóan hat a kisbabára, és az anya ébren lehet a műtétes szülés alatt, tudja üdvözölni a babát. Nem lehetetlen a bőrkontaktus sem.Hátránya, hogy a spinális érzéstelenítés után a páciensek 5 százaléka igen erőteljes fejfájással küzd, ha a tű ütötte résen likvor távozik. A fejfájás néhány naptól akár évekig is tarthat.

A testre figyelve: háborítatlan szülés

Talán furcsán hangzik, de a háborítatlan szülés eleve kevesebb fájdalommal jár, hiszen nincs méhszájtágítás, nincs fájáserősítés oxitocinnal, nincs gátmetszés, nem könyökölnek az anya hasába, hogy hamarabb kibújjon a baba, és nincs “nyomatás” sem, vagyis nem biztatják az anyát arra, hogy haspréssel nyomjon, hanem rábízzák a méhére ezt a feladatot. A vajúdás és a szülés alatt persze beavatkozások nélkül is számíthatunk fájdalomra: a méh összehúzódása, a gát feszülése a legismertebb, de fájhat a láb és a deréktáj is.Háborítatlan szülés esetén ezeket a fájdalmakat jól lehet csökkenteni azzal, hogy az anya mindig a számára legmegfelelőbb testhelyzetet választja (ül, áll, négykézlábra támaszkodik, lóg, vízbe merül), illetve masszázzsal és borogatással. A háborítatlan szülést választó anyák többnyire tisztában vannak azzal, hogy a fájdalom elfogadása sokat segít a szülés előrehaladásában, így egészen más a viszonyuk a fájdalomhoz. Nem akarnak mindenáron megszabadulni tőle, és nem állnak ellen neki. A folyamatot legjobban egy képesített, az anyához érzelmileg közel álló dúla tudja segíteni.

Kikapcsolva a fájdalmat: hipnózis

Senki ne gondoljon arra, hogy szülés közben sötét lepelbe burkolózott mágus áll a szülőágy mellett, és fényes gyűrűt lengetve mély hipnózisba ejti a vajúdót. A hipnoszülésben semmi mágikus nincs. Egyszerűen gyakorlással kikapcsolja azt a mechanizmust, amit félelem-feszültség-fájdalom tengelynek is nevezhetnénk. Az anya tökéletesen ellazul. Bár érzi, ahogy dolgozik a teste, nem fájdalomként éli át, mivel a szervezet saját fájdalomcsillapító hormonjai, az endorfinok árasztják el szervezetét.

Hazánkban ritka: TENS

A TENS betűszó (transcutaneous electrical nerve stimulation), egy kis készüléket takar, mely elektródáival ingerli a gerincvelői idegeket, ezzel szabályozza a fájdalomérzetet. Magyarországon még nem elterjedt módja a fájdalomcsillapításnak, a szülészeteken nem érhető el, de bárki vásárolhat vagy bérelhet TENS készüléket. Hatékonyságáról megoszlanak a vélemények. Ami biztos, nem ígér teljes fájdalommentességet, de a fájdalmat csökkenti.

Ma már nem gyakori: fájdalomcsillapító injekció, infúzió

Pár évtizede még a legelterjedtebb fájdalomcsillapítási eljárás volt az opioid fájdalomcsillapítók használata (alkonyi álom), de kiderült, hogy kifejezetten előnytelen hatással van a magzatra, nála is kábultságot és légzési nehézséget okoz. Ma már biztonságosabb (légzést nem befolyásoló) szert használnak (nalbuphin), de ez is okozhat gondokat.

Ötvenszázalékos: kéjgáz

Az egyik legrégebben ismert fájdalomcsillapító eljárás a kéjgáz, nevetőgáz vagy nitrogénoxidul belélegzése. Fogorvosi kezelés esetén éber altatásnak hívják. A szakirodalomban úgy emlegetik, mint 50 százalékban hatékony eljárást. A lényeg, hogy gázkeveréket kell belélegezni, amikor az anya érzi, hogy közeledik a méhösszehúzódás. Mivel nagyon gyorsan kiürül a szervezetből, teljesen biztonságosnak tekinthetjük, a magzatra sincs jelentős hatással. Hátránya, hogy szédülést, émelygést okozhat.

Csak ha muszáj: altatás

Már csak sürgős esetben alkalmazzák (illetve ha az anya nem egyezik bele a gerincvelő-közeli érzéstelenítésbe, vagy nem tud megfelelően együttműködni az EDA-t beadó orvossal), hiszen a magzatra, újszülöttre veszélyes lehet. Ronthatja a magzat oxigénellátását. Az újszülöttnél légzésproblémát okozhat, megnehezíti a baba alkalmazkodását a kinti élethez. Azonban ez az egyetlen módja, hogy a baba vagy az anya életét közvetlenül veszélyeztető akadály esetén a császármetszés fájdalommentesen elvégezhető legyen (ilyen akadály például a köldökzsinór előreesése, az elöl fekvő lepény esetén fellépő vérzés).Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin