Terhesség

Nagyon alacsony a kockázata a szülési érzéstelenítőknek

A várandós anyák számára az egyik legnagyobb dilemma, hogy szülés során kérjenek-e bármilyen fájdalomcsillapítót, akár epidurálisat, akár spinálisat, akár hagyományosat, hiszen mindegyik variációnak megvan a maga kockázata.
2014. Június 09.

Egy nemrégiben elkészült tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy valójában az érzéstelenítéssel kapcsolatos komplikációk nagyon ritkák, mindössze 3000-ből egy szülést érintenek.

Amint arról az Anesthesiology című lapban a kutatást vezető dr. Robert D”Angelo, az észak-karolinai Wake Forest Orvosi Egyetem munkatársa beszámolt, az epidurális érzéstelenítés során az anya hátába helyeznek egy katétert, és azon keresztül juttatják a szervezetébe az érzéstelenítő szert, míg a spinális érzéstelenítés során a gerinccsatornába kerül az érzéstelenítő egy tűn keresztül, és a hatása azonnal érezhető. Felmérések szerint az anyák körében az epidurális érzéstelenítés a legnépszerűbb, az Egyesült Államokban minden második szülő nő ezt kéri. Noha a fájdalomcsillapítás révén a szülés jóval kellemesebb élmény lesz, mindegyik módszernek megvan a maga kockázata is, éppen ezért dr. D”Angelo és csapata elhatározta, hogy alaposan utánajár annak, mégis mennyi félni valója lehet valakinek, aki meg akarja úszni a szüléssel járó fájdalmakat.

A szakemberek 2004 és 2009 között 30 különböző intézmény több mint 257 000 szülését kísérték figyelemmel, ahol a valamilyen érzéstelenítő eljárást alkalmaztak. A szülések között természetes szülések és császármetszések is voltak, és összesen 157 alkalommal jelentkezett valamilyen komplikáció, melyek közül 85 volt kapcsolatba hozható az érzéstelenítéssel, az azonban megnyugvással töltötte el a szakembereket, hogy a komoly komplikációk, például vérzés, fertőzés, bénulás vagy az anya halála, rendkívül ritka esetnek számítottak. Dr. D”Angelo célja a vizsgálattal elsősorban az volt, hogy a szülészek számára is világossá váljon, milyen mértékű kockázattal járnak az érzéstelenítő eljárások, és mindezt az érintett szülő nőkkel is meg tudják osztani. A vizsgálatok alapján a szakemberek úgy vélik, minden várandós nő számára megnyugtatásul szolgálhat a hír, hogy valójában valamennyi érzéstelenítő eljárás igen alacsony kockázattal jár, ezért bátran kérhetik orvosukat arra, hogy a számukra legmegfelelőbb módszerrel csökkentse fájdalmukat a szülés során.