Terhesség

7 módszer a szülési fájdalmak csillapítására

A fájdalomcsillapítóktól a légzéstechnikáig itt van minden, amit tudnod kell ahhoz, hogy a szülésed olyan kíméletes legyen, amennyire csak lehet.
2016. Szeptember 15.

Ha tudsz, változtass pozíciókat a vajúdás alatt

A szülés nem könnyű, de ha van közben segítséged, az átlendíthet a fájdalmakon. Többféle módon is lehet a fájdalmakat csillapítani, nem kell csak egyet választanod közülük, sőt, annál jobb, minél többféle trükköt használtok. Nem lehet tudni, mi az, ami az adott pillanatban segíteni fog –  és  5 perccel később megint más módszer válhat be.

Gyógyszerek nélküli segítségek

Relaxálás

Próbálj meg ellazulni vajúdás alatt, elsősorban az elmédet hozd nyugalmi állapotba. Ha félsz a fájdalomtól, akkor ideges leszel, ha ideges leszel, még jobban fog fájni a szülés. Ha el tudsz lazulni, még akár élvezheted is az összehúzódások közötti időt. Élvezd ki a nyugalmi időszakot, ne arra koncentrálj, mennyire fájt az előző összehúzódás, és ne arra készülj, mennyire fog fájni a következő. Ettől sokkal jobban fogod érezni magad.

Légzés

Ha nyugodt akarsz maradni, figyelj oda a légzésre. Mindegy, hogy “hííí”-zel vagy “húúú”-zol. Nem számít, milyen hangokat adsz ki, hogy zihálsz vagy mélyen lélegzel, amíg összpontosítasz a levegővételre, csökkenni fog a fájdalom. Addig használd a légzéstechnikát, amíg tart a fájdalom. Ne foglalkozz azzal, hogy különös hangokat adsz ki. Az erős, mély sóhajok helyett használj magas sikolyokat is, ha az esik jól. Ha gregorián dallamokat adsz ki magadból vagy egy állat haláltusájához hasonló hangokat hallatsz, az sem baj. Ha sikoltasz, az sem.

Mozgás

A gyaloglás, az ide-oda ingás, a labda használata, a testhelyzetek változtatása mind-mind segíthet abban, hogy könnyebb legyen a vajúdás. A kisbaba dolgát is megkönnyíti, ha kihasználod a gravitáció előnyeit és arra ösztönzöd őt, hogy haladjon lefelé a kismedencédben.Persze ha épp gépekre vagy kötve, ez nem lehetséges, de akkor változtass helyzetet az ágy közelében: állj négykézlábra, ülj az ágy szélére, vagy guggolj le mellé. “Négykézláb álltam, a férjem mellkasára hajolva” – meséli Andrea Vander Pluym. “Aztán volt, hogy a mosdókagylóra hajoltam, vagy épp a lépcsőre támaszkodtam.”

Vízterápia

A meleg vizes fürdő is csökkentheti a fájdalmakat. Vannak kórházak, ahol be lehet feküdni egy kád meleg vízbe vajúdás közben. Ha van rá lehetőséged, próbáld ki. Cynthia Overgard is így tett, aki már-már úgy érezte magát, mint egy spa-ban, amikor a dúlája meleg vízzel locsolta a kádban a vállait. A zuhany erejét se becsüld alá. A patakzó meleg víz nemcsak nyugtatja, masszírozza is a tested. Vannak orvosok, akik a szülés kezdeti szakaszában (4 cm-es tágulás alatt) nem javasolják a meleg fürdőt, mert lassíthatja az eseményeket.

Masszázs

A masszázs a legtöbb nőnek enyhíti a vajúdás fájdalmait. “A férjem panaszkodott, hogy már fájnak a kezei, olyan erővel masszírozza a hátam” – mesélte a szülés után nevetve Kari Bennett. Még ha úgy érzed, nem is segít a fájdalom csökkentésében a masszírozás, jó érzés lehet, hogy a párod masszíroz téged a vajúdás alatt. Ellazíthat kicsit, és egy kis lökést adhat neked a támogatása.

Fájdalomcsillapítók

Epidurális érzéstelenítés

Az elmúlt tíz évben sokat változott a fájdalomcsillapítás ezen módja. Vannak kórházak, ahol nem hirtelen, egy adagban “ágyúzzák beléd”, hogy teljesen érzéstelenítsenek, hanem lassan, egy infúzión keresztül adagolják, így érzed azt is, mikor kell nyomni a szülés folyamán. A fejlettebb kórházbakban arra is van lehetőség, hogy te határozd meg, mikor van szükséged még egy kis érzéstelenítőre, amit egy gombnyomással meg is kapsz.Azoknak sem kell tartaniuk ettől a módszertől, akik hosszú ideje vajúdnak vagy császármetszésre számíthatnak. A legújabb kutatások szerint az epidurális érzéstelenítés után jelentkező fejfájás mindössze a nők 1%-át érinti. Bizonyos betegségek esetén azonban nem alkalmazható, pl. ha valaki véralvadási nehézséggel küzd, gerincferdülése vagy valamilyen súlyos fertőzése van. De a legtöbb nőnél tökéletesen működik.”Mire beértünk a kórházba, borzalmas fájdalmaim voltak. Teljesen össze voltam zavarodva, homályosan láttam” – meséli a két gyermekes Erika Scott. “Fél órával később azonban, az epidurális után már nem éreztem fájdalmat, azt viszont igen, hogy mikor kell nyomnom, teljes mértékben át tudtam adni magam a pillanatoknak.”

Spinális érzéstelenítés, spinális-epidurális érzéstelenítés

Az epidurális módszer nagyon hatékony, de 10-25 perc kell ahhoz, hogy hasson. Ezzel szemben a gerincbe adott spinális érzéstelenítés másodpercek alatt hat. Az epidurálissal ellentétben a spinális érzéstelenítés mindössze egyetlen, gerincbe adott injekcióból áll, nem folyamatosan adható. 45 percig hat. A császármetszések 80-90%-ánál spinális érzéstelenítést alkalmaznak, de néha kombinálják a spinálist az epidurálissal, elsősorban azoknál a nőknél, akik már nagyon régóta vajúdnak és gyors beavatkozásra van szükségük.A cikk forrása itt található.Kapcsolódó cikkeink: