Terhesség

Fájdalom nélkül

Mióta csak ember él a földön, az életet adni készülő anyák szorongva gondolnak a szüléssel járó megpróbáltatásokra. Vajon hogyan fogom elviselni a fájdalmakat? Kibírom-e a gyötrelmet?
2002. Augusztus 26.

Tény, hogy a szülés fájdalmakkal jár. Sokan riogatják is az első gyermeküket várókat: a szülési fájdalom a létező legerősebb kín. Mások ezt a saját tapasztalataik alapján határozottan cáfolják. Egy biztos: ha jól viselhető, ha nem, jellegét, minőségét tekintve a szülési fájdalom semmi máshoz nem hasonlítható.

A szülő anyák nagyon különböznek abban, miként tolerálják az életadással járó kellemetlenségeket. Még ugyanaz az édesanya is másképp éli meg a szüléseit. Az sem törvényszerű, hogy az első szülés legyen a legfájdalmasabb. Szóval nem érdemes találgatni, a szülés megy a maga útján, visszaút nincs. Ám – szemben a betegség okozta gyötrelmekkel – a szülési fájdalmak erősödésével csodálatos módon fokozódik a lelkierő is, amely segít elviselni a nehézségeket.

Meggondolandó

Nincs abban semmi szégyellnivaló, ha a várandós mama mégis úgy dönt: nem kér a megpróbáltatásokból. A szülés nem verseny, ahol az győz, aki tovább bírja. Előfordul az is, hogy a mama természetes szülést tervez, gondolván: ő jól tűri a fájdalmakat, de a szülés előrehaladtával fájdalomcsillapítást kér. Fordítva is lehet: egy fejfájástól falra mászó hölgy remekül viselheti a méhösszehúzódások okozta fájdalmakat.

Felelősen

A tökéletes fájdalomcsillapítás több évtizede már nálunk is lehetséges. Bruckner Ilona, az Országos Egészségügyi Központ szülésznője egyike volt azoknak, akik az epidurális érzéstelenítést (röviden EDA) kapott magyar anyukák babáit világra segítette már 1979-ben.

– A módszer az Egyesült Államokban született, ott sajátították el a mi aneszteziológusaink is. Mivel a mi intézményünk szinte azonnal bevezette az eljárást, úgy alakult, hogy elsősorban azok keresnek bennünket, akik ebben a fájdalomcsillapításban szeretnének szülni. Már a várandósság alatt ügyelünk arra, hogy a beavatkozásról minden szükséges információt megkapjon a leendő anyuka. A szülőszobai látogatáskor fölvilágosítjuk őket, a választott orvosuk is beszél az eljárásról.

Fájdalom nélkül

Az epidurális érzéstelenítés során vékony tűt vezetnek be a hát alsó szakaszába, a gerinc mellé. A tűhöz szintén vékony kanült kapcsolnak, amelyet ragtapasszal rögzítenek a háton végig. A kanül kivezető nyílásába kétóránként a testsúlynak megfelelő mennyiségű fájdalomcsillapító folyadékot fecskendeznek.

A tű bevezetése előtt helyi érzéstelenítést kap a mama. Amikor a tű a helyére kerül, legföljebb apró villanást érezhet a lábában. Tapasztalatok szerint az EDA előkészületei nem fájdalmasabbak, mint egy fogászati injekció.

Monitor

A beérkező mamát a szokásos módon készítik elő, s ha az EDA mellett döntött, általában megvárják, amíg a méhszáj kétujjnyira tágul.

– Sok kismamának akkor már komoly fájdalmai vannak, mások viszont úgy nyilatkoznak, hogy jól bírják. Előfordul az is, hogy az EDA mellett döntő mamák meggondolják magukat. Ilyenkor figyelmeztetjük őket, hogy később, nagyobb méhszájtágulatnál már nincs értelme a kanült bevezetni akkor sem, ha jócskán fölerősödnek a fájdalmaik. Az EDA voltaképpen ágyhoz köti a mamát, onnantól kezdve nem sétálhat, mert a méhizom összehúzódásait és a magzat állapotát folyamatosan monitorizálnunk kell.

EDA mellett a további izomtevékenységet, a kitolással járó fájdalmakat az édesanya nem érzi.

– A mama mindennek tudatában van, mert fájdalmat ugyan nem, de tompa feszülést, illetve a kitolásnál enyhe nyomási ingert érez. Ez fontos, mert így aktívan működhet együtt velünk. Az EDA különös előnye, hogy a gátmetszés ellátásánál is, amelyet a mamák nehezen viselnek, teljes fájdalommentességet ad. Nagyon sok, többedszer szülő kismama is ragaszkodik az EDÁ-hoz, ha először úgy szült.

Stresszmentesen

Fájdalom nélkül

Az EDA ellenzői a lehetséges szövődmények miatt aggódnak.

– Nem tudok olyan esetről, amikor a fájdalomcsillapítás kellemetlen következményekkel járt. Előre elmondjuk, hogy a hatás órákig tarthat, ezért a lábak a szülés után is nehezek, érzéketlenek lehetnek. Mindez azonban elmúlik. Az sem mellékes, hogy cukorbetegséggel szövődött terhesség és koraszülés esetén is hatalmas segítséget nyújt az EDA, mert a stressz- és fájdalommentesség javítja a lepényi vérkeringést, lazítja az izmokat. Ha pedig a szülés elakad vagy más komplikációk merülnek föl, ezért az orvos császármetszés mellett dönt, a bevezetett kanülön keresztül tökéletesen megoldható a műtéti fájdalomcsillapítás.

Kapcsolódó cikkek:

  • Olvasói vélemények az EDÁ-ról
  • 10 tipp, hogy megúszd a császárt
  • 4 lépés a szép szülésért
  • #Még több szüléssel kapcsolatos cikk

    V.évf./3.szám

    Forrás: HáziPatika.com