Terhesség

10 lehetőség, hogy megúszd a császárt

A császármetszés csodálatos dolog, életeket menthet, ha valóban szükség van rá. Ám előfordulhat, hogy szülészeten alkalmazott módszerek vezetnek a műtéthez. Van, ami elkerülhető.
2012. Április 02.

10 lehetőség, hogy megúszd a császárt

Ha császárt szeretnél, az más, a te döntésed. Ha úgy gondolod, mindegy, csak kint legyen, akkor sem neked szól a cikk. Ám ha szeretnéd elkerülni a műtétet, olvasd el.

1965-ben 4,6 százalék volt a császármetszések aránya az Egyesült Államokban. Az Ina May Gaskin vezette Farm Midwifery Centerben ma is 5 százalék, ahogy több más intézményben is, ahol a bábai szülészeti modellt alkalmazzák. Magyarországon már régen túl vagyunk a 30 százalékon, de van olyan szülészet, ahol a nők több mint fele műtéttel szül.

Ennek – amellett, hogy az indokolatlan műtét a babára és az anyára nézve is kockázatos – az is a szomorú hozadéka, hogy az orvosok egyre gyakorlatlanabbak lesznek a sima szülés kísérésében. Ahogy ma már nagyítóval is alig találunk olyan szülészt, aki faros babát merne világra segíteni. De térjünk vissza rád, hiszen most te vagy a legfontosabb és a kisbabád! Lássuk, hogyan szülhetsz nagyobb biztonságban!

1. Válassz körültekintően szülészt és szülészetet!

Megnézheted itt, a Szülészetkeresőn, hogy mekkora volt az előző évben a császármetszések aránya a szülészeti intézményekben. Ám van olyan intézmény, ahol csak egy-egy szülésznek magasabb az átlagnál a császármetszésaránya. Érdemes nem csak az orvostól, de a vele együtt dolgozó szülésznőtől is információt kérni.

2. Kerüld el a szülésindítást!

Ha a tested még nem áll készen a szülésre, a vajúdás mesterséges indítása fájdalmas és lassú szüléshez vezethet. Indított szülés az átlagnál gyakrabban végződik császármetszéssel, különösen, ha az első szülésről van szó.

3. Ne kérj EDA-t!

Az epidurális érzéstelenítés gyakran vezet “fájásgyengeséghez”, sőt az is előfordul, hogy egyszerűen leáll a szülés. Ez természetesen császármetszéshez vezet. Az EDA okozhat magzati distresszt is, ami a császármetszések egyik leggyakoribb oka.

4. Ne vajúdj háton fekve!

A háton fekvés, de még a félig ülő helyzet is meglehetősen rossz szülési pozíció! Ezekben a testhelyzetekben a legkisebb a medence átmérője. Lehet, hogy így valóban téraránytalanság lép fel, és nem fér ki a baba. Ülve, térdelve, négykézláb vagy állva a nagyobbacska babák is “ki tudnak férni”.

5. Csak akkor nyomj, ha nyomnod kell!

Ha a tested készen áll a kitolásra, nyomni fogsz. Ha parancsszóra nyomsz, az nemcsak fölösleges, de veszélyes is lehet. Nem ritka, hogy nyomásra szólítják föl a szülő nőt, pusztán azért, mert a méhszáj tágassága elérte a 10 centit. Sajnos sok szülész nem olyan türelmes, hogy 10 centi után kivárja, amíg megérkeznek a tolófájások. Ha pedig a “nyomatás” nem jár sikerrel, könnyen császár lehet a vége…

6. Mondj nemet a folyamatos CTG-re!

Ez ellentmondásosnak tűnhet, de tény, hogy a folyamatos magzatmonitorozás nem növeli a magzat biztonságát. Amióta az alkalmanként végzett CTG helyett sok intézményben folyamatosan használják a készüléket, “csupán” annyi változott, hogy megnőtt a császármetszések és vákuumos szülések aránya.

7. Maradj otthon, amíg csak lehet!

Ha már a vajúdás elején bemész a kórházba, nagyobb lesz a beavatkozások valószínűsége. Minél több időt töltesz a kórházban, annál több vizsgálatra és beavatkozásra számíthatsz. Minden beavatkozás növeli a császármetszés esélyét.

8. Kérd, hogy mellőzzék a belső vizsgálatot!

Egyszerűen nincs értelme, csak annyi, hogy olyan célt tűz ki, amelynek elérésére nincs befolyásod. A szülészek ugyanis elvárják, hogy egy centit tágulj óránként! A tapasztalatok szerint van olyan nő, aki 3 centitől a szülésig jut két óra alatt, és van olyan is, aki két hét alatt jut 6 centiig. Ha nem tágul a méhszáj az elvárások szerint, könnyen megszülethet az ítélet: fájásgyengeség. És irány a műtő!

9. Fogadj dúlát!

Ha olyan nő támogat a vajúdás és a szülés folyamán, aki tudja, milyen a normális vajúdás és szülés, feleannyi császármetszésre van szükség! A dúla a családodra és a te igényeidre irányuló folyamatos támogatást biztosít, így fokozza a biztonságérzésed, és pozitív élmény lesz a szülés.

10. Külső fordítás

Keress olyan szülészetet, ahol ismerik a “külső fordítás” módszerét! Ha a baba haránt- vagy farfekvéssel helyezkedik el a méhben, bizonyos ellenőrzött körülmények között jó irányba fordítható, így elkerülheted a császárt.

Az eredeti cikket itt találod.

Kapcsolódó cikkeink: