Terhesség

Beindulhat alvás közben a szülés?

Az egyik dolog, ami miatt legtöbbet aggódnak a kismamák, hogy mikor és hogy indul be a szülés. Vajon elkezdődhet, miközben alszunk? És van olyan, hogy nem riadunk fel a vajúdásra?
2022. Október 30.
vajúdás alvás közben
Beindulhat a szülés, vajúdás alvás közben?

A legtöbb szülés éjszaka, este, kora hajnalban indul be, sötétben. Úgy vélik, ennek evolúciós oka van: a szülés a sötétben biztonságosabb volt, mint fényes nappal. De honnan tudja a szervezet, hogy sötét van, „lehet szülni”? Az alvásciklust irányító melatonin hormon révén!

A Reproductive Sciences nevű szülészeti folyóiratban megjelent tanulmány szerint a vajúdás valószínűleg azért indul be éjszaka, mert a kismama szervezete az elalváshoz melatonint termel, s ez a melatonin az oxitocin terhességi hormonnal keveredve erősíti és elindítja az összehúzódásokat. (Nem mellékes: az oxtiocinszint is éjszaka tetőzik.)

Lehet, hihetetlenül hangzik, de már a terhesség második felében növekedni kezd a kismama szervezetében a melatoninszint – ilyen korán készülni kezd a szervezet a szülésre. Nem csak a hormonszint nő, a szülés előtti hetekben a méhizomzat melatonin érzékelő receptorai is érzékenyebbé válnak a véráramban keringő alváshormonra – írja a bloomlife.com.

Olyannyira fontos tényező a sötét, s az ezzel összefüggő melatoninszint, hogy fény hatására le is állhat, vagy lassulhat a vajúdás. Ez érvényes a képernyő által kibocsátott kék fényre is – ez is képes mérsékelni a melatonintermelést.

A melatonin egyébként nemcsak a vajúdás elindulását segíti elő, hanem a méh izmaink hatékonyabb működését is az utolsó szakaszban. S ez valamelyest képes lerövidíteni a szülést.

Sokan a vajúdás elejét átalusszák

„Hihetetlenül gyakori jelenség az éjszakai vajúdás” – nyilatkozta a Rompernek Megan Davidson, brooklyni dúla. „Vannak olyan kismamák, akik átalusszák a vajúdás kezdeti, enyhe összehúzódásait, hasonlóan ahhoz, amikor menstruációs görcsök vagy kellemetlenségek mellett alszunk el. De olyan is akad, akik egyből felébred a fájásokra. Ami biztos: az erősödő összehúzódások mindenkit felébresztenek.”

Ha tudsz a vajúdás korai szakaszában, még a gyengébb kontrakciók alatt aludni, az a legjobb! Hisz nem árt, ha töltődsz energiával, kipihened magad a szülés végére, ami a legnagyobb megmérettetést jelenti majd a testednek, lelkednek.

Mikor kell elindulni a kórházba?

A legjobb, ha beszélsz, és helyzetjelentesz, és kikéred a szülésznőd vagy orvosod véleményét.

Érdemes az összehúzódásokat számolni legalább fél órán keresztül.  Kövesd a 4-1-2-s szabályt! Ha az összehúzódások 4 percenként jönnek, legalább 1 percig tartanak, és már 2 órája érzel fájásokat, ideje indulni. (Utóbbi az átaludt vajúdáskezdet miatt bizonytalan tényező.)

Ha még nem töltötted be a 37. hetet, és észleled a fájásokat, elfolyt a magzatvíz, vért látsz, kevesebbet mozog a magzat, a fájdalmak folyamatossá válnak, akkor ne várj, azonnal indulj a kórházba!

Nyitókép: Getty Images