Terhesség

Milyen érzés a méhösszehúzódás?

A terhesség során előfordulhat méhösszehúzódás, amelynek különféle okai lehetnek.
2020. November 16.
Milyen érzés a méhösszehúzódás? (fotó: Getty Images)

Többféle oka is lehet a terhesség alatti méhösszehúzódásnak, ami korántsem jelenti azt, hogy beindult a szülés. A whattoexpect.com cikke sorra veszi, hogy milyen érzéseket tapasztalhatunk kontrakciók során, és honnan lehet tudni, hogy ez már a vajúdás vagy másról van szó.

Milyen érzés a vajúdás alatti méhösszehúzódás?

A szülés korai szakaszában a kontrakciók során gyomor-bélrendszeri kényelmetlenséget, menstruációs görcshöz hasonló érzést vagy alsó hasi nyomást tapasztalhatunk.Kétféle méhösszehúzódást tapasztalhatunk a terhesség során: a Braxton Hicks összehúzódást és a vajúdás alattit.

Braxton Hicks összehúzódások vagy más néven jóslófájások

A jóslófájásokról azt érdemes tudni, hogy a terhesség közepe után bármikor előfordulhat, de az is lehet, hogy egyáltalán nem tapasztal jóslófájást a kismama. A jóslófájások segítenek előkészíteni a testet a szüléshez, de nem jelenti a szülés megindulását, nem jár tágulással vagy a nyákdugó eltűnésével. A jóslófájásra jellemző, hogy pozícióváltás során abbamarad, továbbá, hogy szabálytalan intenzitású, gyakoriságú, és nem rendeződik.

Vajúdás alatt kontrakciók

A születés előtti hetekben valószínűleg a valódi vajúdás számos gyakori jele is tapasztalható lesz, ami kontrakciókhoz vezet.

Honnan tudjuk eldönteni, hogy jóslófájással vagy valódi kontrakciókkal van-e dolgunk?

Ha az alábbiakat tapasztalod, akkor az nem jóslófájás, hanem a vajúdásra jellemző méhösszehúzódás:

  • Pozícióváltáskor sem múlik el a méhösszehúzódás
  • Fokozatosan gyakoribb, intenzívebb a fájás és általában beáll valamiféle rendszerbe: az összehúzódás 30-70 másodpercig tart, az idő előrehaladtával pedig egyre intenzívebb a fájás, egyre hosszabb ideig tart
  • Barnás, rózsaszínes, vérzést tapasztalsz
  • Gyomorfájás, gyomorrontásra emlékeztető érzés, hasmenés
  • Magzatvíz távozása, szivárgás

Hol érezhető a méhösszehúzódás?

A has alsó részén vagy a hát alsó részén érezhetsz fájdalmat, a fájdalom kisugározhat a lábakba, különösen a comb felső részére.

Mennyi ideig tart a méhösszehúzódás?

Az átlagos összehúzódás hossza, intenzitása és gyakorisága attól függ, hol tart a vajúdás.Korai vajúdás: Az összehúzódás körülbelül 30-45 másodpercig tart. Lehet, hogy akár 20 percenként jelentkezik, de fokozatosan sűrűbbé válnakA vajúdás aktíva szakasza: A kontrakciók egyre intenzívebbé, gyakoribbá és hosszabbá válnak, egyenként körülbelül 40-60 másodpercig tartanak.Átmeneti időszak: A kontrakciók hirtelen sűrűsödnek, intenzitásukban és gyakoriságukban, mindegyik körülbelül 60-90 másodpercig tart, és körülbelül két-három percenként jönnek.Kitolás, szülés: A kontrakciók 60-90 másodpercig tartanak, de néha akár két-öt perc különbséggel. Valószínűleg kevésbé fájdalmasak.

Mikor hívd az orvosodat?

A legfontosabb, hogy erről minél korábban beszéljetek az orvosoddal és/vagy a szülésznőddel. Az ökölszabály az, hogy akkor érdemes elindulni és/vagy telefonálni, amikor 5-7 percesek a fájások.Ha nem vagy biztos abban, hogy vajúdsz-e, de az összehúzódások elég rendszeresek, érdemes lehet telefonálnod. Ugyancsak telefonálj minden olyan helyzetben, amikor bizonytalan vagy, akár az éjszaka közepén is.

Korai összehúzódások

Akkor beszélünk korai, idő előtti méhösszehúzódásról, ha a terhesség 37. hete előtt jelentkezik. Ezt tapasztalod és a fájások erősödnek, sűrűsödnek, akkor azonnal telefonálj vagy indulj a kórházba, hiszen ez a koraszülés jele is lehet.

Mikor indulj azonnal?

  • Ha a terhesség 37. hete előtt tapasztalsz egyre erősebb, intenzívebb fájásokat
  • Ha elfolyt a magzatvíz
  • Ha szivárog a magzatvíz és zöldesbarna a színe
  • Ha olyan érzésed van, hogy a köldökzsinór előre esett

Mi okozza a kontrakciókat?

Senki sem tudja pontosan, mi váltja ki az összehúzódásokat. Bármi is az oka, az oxitocin hormon és a prosztaglandinok váltják ki a méhtevékenységet.

Nem baj, ha szex után összehúzódások vannak?

Nem kell aggódni, ha szex után méhösszehúzódásokat tapasztalsz. Vannak kismamák, akik akár fél óráig is tapasztalják. Ha az orvos nem tiltott el a szexuális élettől –  koraszülés vagy vetélés veszélye miatt – akkor nyugodt maradhatsz, a szex biztonságos a terhesség alatt.