Terhesség

Miért keményedik a pocak a terhesség alatt?

Valószínűleg sok kismama megtapasztalja terhessége alatt, hogy néhányszor keményedik a hasa. Általában ártalmatlan jelenségről van szó, mégis érdemes tudni milyen okai lehetnek.
2021. Január 20.

Akik éreznek haskeményedést, általában a terhességük félidejétől tapasztalják. A keményedés nem jár fájdalommal, általában rövid ideig tart, a has megkeményedik, mintha egy kemény gömbbé válna, majd ellazul.

De mitől keményedik a pocak?

Amikor ezt tapasztalod, akkor a méhizomzat simaizomszövete összehúzódik. Ez az összehúzódás már a terhesség elején is megtörténhet, bármikor a várandósság folyamán, azonban egyértelművé inkább a terhesség előrehaladtával válik a kismama számára, ekkor már jobban be tudja azonosítani ezeket az érzéseket. Nincs szó semmilyen problémáról, alapvetően ártalmatlan a jelenség. Sok esetben akkor tapasztalható a has keményedése, ha a kismama stresszes, túl megerőltető fizikai tevékenységet végez vagy ha nem ivott elég folyadékot. Ezt a tested jelzésének is betudhatod: lassíts, pihenj. Ilyenkor a legjobb amit tehetünk, ha megpróbálunk ellazulni. Ha pihenés ellenére sem múlnak el a keményedések, sőt, gyakoribbak, fájdalmasabbak lesznek, netán vérzés is fellép, akkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Braxton Hicks-kontrakció avagy jóslófájás

A pocakkeményedéseket Braxton Hicks-kontrakcióknak vagy más néven jóslófájásoknak is nevezzük. Nem minden kismama tapasztalja meg a jóslófájásokat, vannak, akiknél egyáltalán nincs, másoknál az utolsó hónapokban jellemző, míg megint másoknál a szülés előtt 1-2 héttel keményedik a has és menstruációkor tapasztalt fájások kísérik. A jóslófájásokról úgy tartják, hogy egyfajta gyakorlatozás a szülésre, felkészíti a testet a szülésre, a vajúdásra. Az összehúzódás a méh tetejéről indul és lefelé halad, nem fájdalmas, inkább kellemetlen érzés.A szülés közeledtével egyre gyakoribbá válhat, első gyermeküket váró kismamák össze is téveszthetik a valódi kontrakciókkal. A különbség abban van a jóslófájás és a valódi fájás között, hogy a jóslófájások nem erősödnek, rendszertelenek maradnak, nem folyik el a magzatvíz, nincs vérzés, pihenésre vagy egy fürdő után elmúlnak.(Cikk forrása: webmd.com, whattoexpect.com)