Terhesség

Ilyen szülést terveznek a kismamák

A terhes kismamák döntő többsége állami kórházban, választott szülészorvossal és/vagy szülésznővel képzeli el a szülését. A kismamák jelentős része nyugodt a szülést illetően és döntő többségük szoptatni szeretné a kisbabáját.
2019. Január 13.
Ilyen szülést terveznek a kismamák

A KSH Népességtudományi Kutatóintézet indított kutatást, a Kohorsz’18 Magyar Születési Kohorszvizsgálat a 2018/2019-ben született gyerekek felnövekedését követi nyomon. A kutatás egyik különlegessége, hogy már magzati korban kezdetét veszi az adatgyűjtés, ezzel lehetőség van a terhesség körülményeinek vizsgálatára is. A kutatásban nagyjából 10 ezer gyermek és szüleik vesznek részt.

A kutatás első szakaszában a terhességük hetedik hónapjában lévő kismamákat kérdeztek arról is, hogy milyen terveik vannak a szüléssel és a baba gondozásával kapcsolatban. Most az előzetes eredményeket ismertetjük.

Szülés

A terhes kismamák 97 százaléka állami fenntartású kórházban szeretne szülni, 2 százaléka magánkórházat választott, az otthonszülést választók száma elenyésző. A kismamák 35 százalékának van választott szülészorvosa, 29 százalékának választott szülészorvosa és szülésznője is, 5 százalékának csak választott szülésznője. Ebből az is jól látszik, hogy az állami ellátás a többség számára a helyszínben mutatkozik meg, a szolgáltatások kapcsán sokan saját zsebből fedezik a költségeket.

A kismamák négyötödét elkíséri valaki a szülésre: 73 százalékukat a gyermek apja, 7 százalékukat családtag vagy barát.

A kutatásban résztvevő hetedik hónapban lévő kismamák 16 százaléka részt vett szülésfelkészítő tanfolyamon, negyedük pedig megismerte már a szülőszobát is.

A kismamák 87 százaléka úgy gondolja, hogy a szülés rendben zajlik majd. A szüléssel kapcsolatos aggodalmak közül a baba elvesztésétől való félelem kap kiemelt helyet.

Szoptatás

A kismamák közül néhányan már a terhességük alatt részt vettek szoptatási tanácsadáson, tanfolyamon. A kismamák 92 százaléka úgy tervezi, hogy a babát majd kizárólagosan fogja szoptatni, 6 százalék pedig szoptatni szeretne, de nem zárja ki a tápszer használatát sem, 0,5% egyáltalán nem szeretne szoptatni.

A megkérdezettek 17%-a legfeljebb a baba 6 hónapos koráig, 38%-a maximum egyéves korig, míg 41% akár tovább is szoptatná a babát.

Kapcsolódó cikkeink: