Terhesség

A leggyakoribb szülési félelmek

A szüléssel kapcsolatos félelmek járványként terjednek a várandós kismamák között. Pedig a szülés természetes, normális folyamat. Mitől félünk leginkább kisbabánkra várva?
2014. Június 24.

Gátmetszés

A gátmetszés a hüvely és a végbél közötti bemetszést jelenti. Manapság egyre kevésbé használják szülés közben ezt a beavatkozást. Általában akkor kerül rá sor, ha a kismama már kimerült vagy a hüvely túl szűk ahhoz, hogy átférjen a baba. Ha nem megfelelő a gátvédelem, a baba is átszakíthatja a szöveteket. A repesztett seb fájdalmasabban és hosszabban gyógyul, mint a vágott seb.

Ha a baba szülés közbeni állapota mindenképpen indokolja, vagy vákuumos szülésbefejezésre kerül sor, a gátmetszés elkerülhetetlen. Egyéb esetekben előre meg lehet beszélni az orvossal vagy a szülésznővel, hogy inkább a gátvédelemre figyeljenek. Vannak manapság olyan technikák, amikkel előre fel lehet készíteni a gát tájékát a szülésre.

Szülés közben elveszítjük a kisbabánkat

A baba elvesztésétől való félelem minden állapotos nőnek legalább egyszer eszébe jut terhessége során. Ez teljesen normális reakció egy olyan eseményre, amit nem tudunk teljes mértékig ellenőrzésünk alatt tartani. Egészséges mértékben foglalkozva ezzel a témával bizonyos mértékig felkészülhetünk a váratlan dolgokra. Ellenben, ha szinte csak e körül járnak gondolataink, stresszesek leszünk, amit babánk is megérez. Ha szükséges, keressünk fel pszichoterapeutát, aki segít feloldani indokolatlan félelmeinket. Minimális aggodalom teljesen természetes áldott állapotban, azonban ne gondoljuk őket megérzéseknek. Magyarországon 2013-ban a csecsemőhalandóság aránya ezer élveszülött babára vetítve, mindösszesen 5,1 ezrelék volt, ami az ezredforduló előtti adatokhoz képest nagyon jónak mondható.

Akaratlan ürítés szülés közben

Teljesen normális és a szülészeten mindennapos történés, hogy a szülés közbeni toló szakaszban, amikor minden erőnket beleadjuk, nem a baba feje érkezik elsőként, hanem esetleg széklet vagy vizelet távozik. Higgyük el, ez csak fiziológia. Rajtunk kívül senkit sem fog meglepni, sem zavarba hozni, professzionális módon reagálnak majd a történésekre. Ha mindenképpen szeretnénk elkerülni, szülésznőnkkel egyeztetve, menjünk el vécére a tolási szakasz elején.

Császármetszés

Nagyon fontos, hogy terhességünk ideje alatt végig tartsuk a kapcsolatot szülészorvosunkkal, esetleg választott szülésznőnkkel. Ők végig kísérik a terhességet, és ha szükséges, javasolják a császármetszést vagy elmondják, mit kell tennünk ahhoz, hogy elkerüljük a beavatkozást. Egy pillanatra se veszítsük el saját magunkba vetett bizalmunkat, hogy végig tudjuk csinálni a természetes szülést. Ha azonban saját vagy babánk egészsége érdekében szükséges, ma már gyorsan és korszerűen elvégzik a császármetszést, ami után már csak rövid lábadozó szakasz vár ránk.

Széklet a magzatvízben

A magzat első széklete a mekónium. Főként túlhordáskor a magzat mekóniumot üríthet a magzatvízbe, ami a baba számára akár veszélyforrás is lehet. Ha rendszeresen járunk a kiírt vizsgálatokra, a szakértők időben észreveszik ennek jeleit.

A szülési félelmekről beszélni kell

Köldökzsinór a baba nyaka körül

A legtöbb baba lazán maga köré tekeri a köldökzsinórt, ami ritkán okoz problémát. Ha esetleg túl szorosan tekeredik a magzat köré, a baba nyugtalan lesz, aminek jeleit könnyen észreveszik a szakemberek. A helyzet súlyosságától függően az orvossal együtt dönthetjük el, hogyan reagálunk erre a szituációra.

Koraszülés

A koraszülés legtöbb esetben megelőzhető megfelelő gyakoriságú vizsgálatokkal és orvosunkkal való rendszeres konzultációval. Történhetnek azonban olyan események a terhesség alatt, ami kiválthatja a koraszülést, ezek közé tartoznak többek között a húgyúti fertőzések, veseproblémák.

Ha bármilyen egészségügyi problémánk merül fel várandóságunk alatt, haladéktalanul forduljunk orvosunkhoz. Ha időben megkapjuk a megfelelő kezelést, megelőzhető a koraszülés. Bízzunk a szakemberekben, kórházaink felszereltségében, ha végül mégis hamarabb születik meg kisbabánk.

Mi történjen váratlan esetben?

Ha ez a kérdés aggaszt minket, olvassunk a terhességgel és az esetleges komplikációk kezelésével foglalkozó irodalmat. Minden ide vonatkozó kérdésünkkel forduljunk bátran a területileg illetékes védőnőhöz, fogadott szülésznőnkhöz vagy orvosunkhoz. Fontos, hogy bízzunk azok szakértelmében, akik végigkísérik terhességünket. Ha szoros és őszinte a kapcsolatunk velük, bízni fogunk tudásukban akkor is, ha véletlenül nem a tervek szerint alakulnának a terhességünkkel összefüggő események.

Nem érünk időben a kórházba

Első babánk érkezésekor szinte elenyésző az esélye annak, hogy későn érjünk a kórházba, hacsak nem saját elhatározásból nem megyünk be az intézménybe. Későbbi terhességeknél könnyebben előfordulhat, hogy gyorsabban érkezik a baba, mint gondolnánk, ám ezek az esetek általában komplikációmentesen lezajlanak. Ha mindenki nyugodt marad, minden rendben fog menni. Rengeteg könyv és weboldal foglalkozik az otthoni vagy kórházon kívüli szüléssel, nem árt jól felkészültnek lennünk. Természetesen a szülés után mindenképpen szakellátásra van szükségünk.

Kapcsolódó cikkeink szülés témában: