Terhesség

Ilyen hatása van a legfontosabb terhességi hormonoknak

A várandósság alatti számos tünet hátterében állnak a terhességi hormonok. Mi a feladata a legfontosabb hormonoknak a terhesség alatt, és hogy változik ezek szintje?
2022. Május 02.
Ilyen hatása van a legfontosabb terhességi hormonoknak (Fotó: Getty Images)

hCG (humán korion-gonadotropin)

Mi a feladata? A hCG hormon alapvető feladata az, hogy jelezze a női testnek, hogy egy új kis élet növekszik a méhben, és a szervezetnek fel kell készülnie, hogy a megfelelő környezetet biztosítsa a számára. Továbbá a hCG ad utasítást a petefészkeknek minden hónapban, hogy állítsák le a peteérés folyamatát. A hCG a vizelettel ürül, és a terhességi tesztek is ennek a hormonnak a jelenlétét tudják kimutatni.

Hogyan változik a szintje a terhesség alatt? A hCG-szint az ovuláció után nyolc nappal emelkedik meg, 60-90 nap között éri el a csúcsát, majd kissé lecsökken, és a terhesség további részében kiegyenlítődik. A terhesség első 10 hetében a hCG szintje általában kétnaponta megduplázódik.

Progeszteron

Mi a feladata? A progeszteront a terhesség korai szakaszában a petefészkekben a sárgatest termeli, majd nagyjából 10 hét után a méhlepény veszi át ezt a feladatot. A hormon nagyon fontos feladatot lát el a terhesség idején: ellazítja és lazán tartja a méh izomfalát, és segíti a szervezetnek tolerálni az “idegen” DNS-t, a magzatot.

A progeszteron miatt lehet tapasztalni néhány kellemetlen tünetet is. Ellazítja a test összes simaizmát, de a vérerek ellazulásához is vezet, az egész szervezetben – ez a szokásosnál alacsonyabb vérnyomást és esetenként szédülést eredményezhet, illetve gyomor- és bélrendszeri panaszokat válthat ki, mint a gyomorégés, a reflux, a böfögés, a hányinger, a hányás, a gázképződés, a székrekedés. A progeszteron továbbá a szőrnövekedést is fokozhatja.

Hogyan változik a szintje a terhesség alatt? Az első trimeszterben a progeszteron szintje exponenciálisan emelkedik, majd kiegyenlítődik.

Ösztrogén

Mi a feladata? Az ösztrogén hormont is a sárgatest választja ki, amíg a méhlepény át nem veszi az irányítást. Ennek a hormonnak kulcsszerepe van a magzat fejlődésében, és számos szerve és testi rendszerének növekedését váltja ki. Elősegíti a magzat mellékveséjének növekedését és a mellékvese hormontermelését, és fokozza az anyaméh működését, hogy reagálni tudjon az oxitocinra. Továbbá növeli a tejcsatornákat, így felkészítve a melleket a szoptatásra.

Az emelkedett ösztrogénszint okozhatja a kisebb erek tágulatát, “pókvénákat” a lábakon, hányingert, fokozott étvágyat, bőrtüneteket. Viszont vannak, akik a “terhesség alatti ragyogást” is megtapasztalják a bőrükön, ami az ösztrogénnek köszönhető.

Hogyan változik a szintje a terhesség alatt? Az első trimeszter végére a szervezetben magasabb az ösztrogén szintje, majd kiegyenlítődik.

Relaxin

Mi a feladata? Úgy gondolják, hogy a relaxin hormon felel a kismedencei szalagok és a méhizomzat ellazításáért, ami felkészíti a testet arra, hogy a baba áthaladjon a szülőcsatornán. A terhességi hormon az artériákat is ellazítja, hogy azok tudják kezelni a megnövekedett vérmennyiséget. Az árnyoldala az, hogy a test más szalagjait is lazábbnak érezheti a kismama, így a vállait, a térdeit, a csípőjét és a bokáit, ami fájdalmat, gyulladást okozhat, és ügyetlenséget is tapasztalhat.

Hogyan változik a szintje a terhesség alatt? A várandósság alatt a szervezetben a normál mennyiséghez képest tízszerese a relaxin szintje.

Oxitocin

Mi a feladata és hogyan változik a szintje a terhesség alatt? Az oxitocin hormon segít megnyújtani a méhnyakat, és serkenteni a mellbimbók tejtermelését. Sokan gondolják úgy, hogy ez a szülést kiváltó hormon – valójában az oxitocin szintje nem emelkedik a szülés kezdetével, a méh egyszerűen nagyon érzékennyé válik az oxitocinra, ahogy a terhesség a vége felé halad.

A szülés előtti napokban és hetekben sokan éreznek enyhe eufóriát, és erős fészekrakó ösztönt, ami összefüggésbe hozható az oxitocinnal, és más hormonokkal és szteroidokkal. Szülés közben hatalmas oxitocin-robbanások futnak keresztül az agyon, szülés után pedig a baba feromonjai váltanak ki további oxitocintermelődést, és serkentik az anya-baba kötődsét.

Prolaktin

Mi a feladata? A prolaktin, a tejtermelő hormon felkészíti a mellszövetet a szoptatásra, és a tej felszabadítására. A hormonnak nyugtató hatása is van.

Hogyan változik a szintje a terhesség alatt? A terhesség alatt a szintje tízszeresére-húszszorosára növekszik.

(Cikk forrása: parents.com)