Terhesség

Terhesség: mit kell tudni a relaxin hormonról?

A relaxin hormonnak már a neve is árulkodik arról, hogy a szerepe segíteni a test "ellazítását" a kései terhességben, a szülésre való felkészülés során. De a menstruációs ciklus során és a terhesség alatt is vannak egyéb feladatai is ennek a hormonnak.
2021. Szeptember 14.
Relaxin - a hormon, ami segíti ellazítani a testet (Fotó: Getty Images)

A relaxin szerepe a menstruációs ciklus során

A relaxin hormonnak a menstruációs ciklus során is van feladata, a ciklus második szakaszában, a sárgatesti, azaz luteális fázisban (ez követi a tüszői, azaz follikuláris fázist) – ez a szakasz a peteérés napján kezdődik, és a következő menstruáció kezdetéig tart. A legtöbb nőnél ez a fázis 12-16 napos, mely idő alatt a hormonok összehangoltan dolgoznak azért, hogy felkészítsék a szervezetet egy esetleges terhességre.A petefészek által felszabadított petesejt után egy üres tüsző marad, melyet sárgatestnek nevezünk. A sárgatest hatására felszabadul a progeszteron hormon, amely a relaxinnal együtt megvastagítja a méhnyálkahártyát, segítve a megtermékenyített petesejt beágyazódását.Ha a petesejt megtermékenyült, a relaxin hormon szintje nagyon megugrik, a sárgatest pedig nem sorvad el, hanem továbbra is progeszteront termel, amely a terhesség korai szakaszában, nagyjából a 10. hétig segíti a terhesség fenntartását – ezután ez a méhlepény feladata lesz. Ezzel egyidejűleg a sárgatest relaxint is kiválaszt.Abban az esetben, ha a fogamzás nem következik be, a relaxin és a progeszteron hormonok szintje fokozatosan csökkenni kezd, mert nem lesz feladatuk a méhnyálkahártya megvastagításában.

A relaxin szerepe a korai terhességben

A relaxin szintje a terhesség korai időszakában a legmagasabb – az első trimeszter során segíti az embrió beágyazódását a méhfalba, és támogatja a méhlepény növekedését is. A hormon gátolja a méhösszehúzódásokat a koraterhességben, ezzel segít megelőzni a koraszülést.További feladata, hogy segítse a szerveket felkészülni a terhesség alatti új szerepeikre – részt vesz a szív- és vesefunkciók szabályozásában, hogy ezek a szervek alkalmazkodjanak a megnövekedett igénybevételhez. A várandósság idején a vér mennyisége is növekszik a testben, 30-50 százalékkal. A relaxin az erek ellazításában is segít, megkönnyítve a vérkeringést.Részben a korai terhességi tünetekért is felelős ez a hormon, például emésztőrendszeri problémákért, mert csökkent bélmozgást okoz.

A relaxin szerepe a kései terhességben

Az első trimeszter után a relaxin szintje csökkenni kezd, de ismét fontos szerepe lesz a szülés közeledtével. A hormon ugyanis segíti a szervezetet a vajúdásra és a szülésre való felkészítésben, mert lazítja a medence szalagjait, csontjait és izmait, ezzel segítve a baba áthaladását a szülőcsatornán.A terhesség legutolsó szakaszában kezdődik a méhszáj érése, azaz felpuhulása és tágulása. A relaxin segíti ennek a folyamatát, és ösztönzi a burokrepedés folyamatát is.

Két különösebb terhességi tünet, melyekhez köze van a relaxinnak

Ha a várandósság idején úgy érzed, hogy nem megy olyan jól az egyensúlyozás, mint korábban, ha egy kicsit ügyetlenebb vagy, bizony részben az is a relaxin hormon számlájára írható. A relaxin ugyanis nemcsak a medence környékén van jelen, hanem az egész testedben, így a csípő, a térd és a bokák szalagjai is lazábbak lehetnek. A terhesség előrehaladtával a súlypontod is áthelyeződik, ami szintén hatással lehet az egyensúlyérzetedre.A terhesség a cipőméreted változásával is járhat, ugyanis a lábfej mérete is növekedhet. A relaxin a lábfej szalagjait is lazítja, ami hatására a csontok kissé eltávolodhatnak egymástól. Emellett a megnövekedett súly miatt nagyobb nyomás helyeződik a talpboltozatra,  ami lejjebb nyomódik, így ezáltal is növekedhet a lábfej mérete.

Okozhat problémát a relaxin hormon?

Valószínűleg semmiféle komolyabb mellékhatását nem fogod érezni a relaxinnak a várandósság során, de a becslések szerint minden 300 terhességből 1 esetben jelentkezhet az úgynevezett symphysis-pubis diszfunkció, azaz a szeméremcsont ízületének fellazulása. Ez erős kismedencei fájdalomként írható le. Tünetei: fájdalom a derék és a comb területén, fájdalom a kismedencei régió közepén, nehézségek a lépcsőn való navigálás során, az alvási testhelyzet megváltoztatásának problémái. Ilyen esetben fel kell keresni a kezelőorvost.Egyes terhességek során a gerinc túlzott meglazulását is okozhatja a relaxin, ami szintén járhat kellemetlenséggel. A tünetek enyhítésében tartó, támasztó pánt segíthet, de ezzel a panasszal is javasolt felkeresni a kezelőorvost.Forrás: verywellfamily.com, parents.com, health.com