Terhesség

A magzat fejlődése az első trimeszterben

Az első pár hétben szinte semmi jele nincs annak, hogy babát várunk, csak a terhességi tesztből tudhatjuk, hogy bizony megfogant egy új élet.
2021. Július 01.
A magzat fejlődése az első trimeszterben (fotó: Getty Images)

A terhesség első hetei szinte észrevétlenül múlnak el, a legtöbb kismama nem tudja, hogy babát vár, maximum, ha tervezett a babavárás, akkor az otthon végezhető terhességi teszt mutathatja meg.

A megtermékenyített petesejtet nevezzük zigótának, ez ágyazódik be a méh falába. Ha ez megtörtént, a zigóta osztódni kezd, ekkor lesz belőle blasztociszta, amelyből később kifejlődik a méhlepény és az embrió.

Az embrió (ekkor még nem magzatnak hívjuk, az embrionális szakasz a terhesség 5-10. hetéig tart, a magzati szakasz pedig a terhesség 11. hetében kezdődik.) több rétegből áll, a külső réteg felel a bőr, a köröm, a haj és idegrendszer fejlődéséért, a belső pedig a tüdő és belek fejlődéséről gondoskodik. A középső réteg a csontok, a szív és az izmok fejlődését biztosítja.

A 3. héten az embrió még a fél cm-t sem éri, de a következő hetekben óriási fejlődésnek indul: kialakul a fej és farok. A 4.héten az arc is formálódni kezd, kialakulnak a fülek és az orr, megjelenik a száj nyílása. Ezen a héten már néhány kismama tapasztalja a reggeli rosszullétet, a mellek feszülését, sőt vannak, akik már a szagokra is érzékenyebbek lesznek. A 6.héten már ultrahang segítségével észlelni lehet a szívcső dobbanását.

A következő hetekben az embrió feje aránytalanul nagy lesz a testéhez képest, mire eléri a 8. hetet, már 3,5 cm hosszú. Ebben az első 6-8 hétben az agy és a gerincvelő is elkezd kialakulni. A 12.hétre szinte az összes szerv kialakul, a karok és a lábak is. A trimeszter végére a nemi szervek is kialakulnak, a fogrügyek is megjelennek, a magzat pedig magzatvizet is nyel. Spontán mozgásai is vannak már, de ezt az anya még nem érzi.

A trimeszter végére a magzat nagyjából akkora, mint egy szilva, 5,5 cm hosszú, a súlya pedig közel 14 gramm.