Terhesség

17 elképesztő mérföldkő a terhesség alatt

A terhesség apróbb és nagyobb emlékezetes pillanatai!
2022. December 23.
boldog kismama
Izgalmas és emlékezetes pillanatok a terhesség idején. (Kép forrása: Getty Images)

A pozitív teszt

Lehet, hogy kimaradt a menstruációd, véget ért a kéthetes várakozás, vagy csak egyszerűen „volt egy megérzésed” – de ha egyszer meglátod a pozitív tesztet, az egész életed megváltozhat egy pillanat alatt. Teljesen hitetlenkedve nézheted. Átélhetsz határtalan örömöt, sokkot, de akár félelmet is. Ez az egyik legnagyobb mérföldkő, a kezdete egy nagyszerű kalandnak.

Első trimeszter

Amikor elmondod a párodnak

Lehet, hogy közösen vártátok a teszt eredményét, de ha nem, akkor még vár rád a bejelentés. Van, aki egyszerűen egy feltűnő helyen hagyja a pozitív tesztet, míg mások valamilyen kreatív, különleges módon közlik a nagy hírt.

Az első vizsgálat

Fontos, hogy amint pozitív lesz a teszt, kérj időpontot az első vizsgálatra. Az első orvosi látogatás hosszabb ideig tarthat, és kérdezz meg bátran mindent, amit tudni szeretnél.

Amikor először meglátod a babát

Tudod, hogy várandós vagy, de még nem igazán látod magadon, és nem érzel még rúgásokat sem. Így akár nehéz lehet elhinni, hogy egy baba növekszik, fejlődik a méhedben. Azonban amikor meglátod az ultrahangon, hirtelen minden nagyon valóssá válik. Ez egy igazán varázslatos pillanat!

Az első rosszullétek

Ezt nem igazán lehet a terhességed legjobb pontjaként említeni, de mindenesetre ez is egy mérföldkő. Van, akinek a rosszullétek az első jelei annak, hogy lehet, hogy babát vár (természetesen az elmaradt menstruáció mellett). Azok, akik egy ideje próbálkoztak, lehet, hogy megünneplendő dologként tekintenek erre a tünetre.

Az első ételundor

Bár valószínűleg továbbra is szereted a kedvenc ételeidet, ne lepődj meg, ha valamelyik láttán vagy az illata miatt émelyegni kezdesz. Ez egy furcsa terhességi tünet, ami a rosszullétekhez is kapcsolódik. Nem minden nő tapasztalja ezt, de ha te igen, biztosan megmarad az emlékeidben, amikor először nem tudod rávenni magad, hogy megedd valamelyik kedvencedet. (Igen, ez még a pizzával is megtörténhet!)

Az első étel sóvárgás

Nézed a tévét, amikor hirtelen meglátsz egy gyümölcslé reklámot, és hirtelen rájössz, hogy semmi mást nem tudnál most elfogyasztani, csak azt. Vagy éppen este jössz rá, hogy muszáj enned egy kis jégkrémet, ami nem várhat holnapig, még akkor sem, ha éppen nincs otthon, és a párodnak kell hoznia. Általában teljesen rendben van, ha teret engedsz a sóvárgásnak, de arra figyelj, hogy mértékletesen tedd ezt.

Először hallani a baba szívverését

Valószínűleg mindig emlékezni fogsz arra, amikor először hallod a babád szívverését, ahogy arra is, amikor először megláttad.

Második trimeszter

A nagy bejelentés

Van, aki minden családtagot, barátot felhív már akkor, amikor megtudja, hogy babát vár, míg mások csak a szüleiknek és néhány különleges barátnak mondják el, de vannak olyanok is, akik egészen a második trimeszterig várnak, míg másoknak is elmondják a nagy hírt. A nagy figyelem és a sok gratuláció nagyon emlékezetessé teszi ezt a mérföldkövet!

Kismama ruhák vásárlása

A nadrágot, ami korábban egy kicsit bő volt, most nem tudod begombolni. Hasonló lehet a helyzet a blúzokkal is. Ilyenkor eljön az ideje a kényelmes és szép kismama ruhák vásárlásának, ami szintén egy emlékezetes és szórakoztató mérföldkő lehet.

Látni a tested változását

A második trimeszterben már elkezd látszódni a pocakod, és más változásokat is észrevehetsz majd magadon, például a melleid növekedését. Ezek a változások sokak számára jelentenek izgalmas mérföldköveket. Hamarosan pedig a növekvő pocakod miatt mások is láthatják, hogy babát vársz.

Érezni a baba mozgását

Csodálatos és egyben különös érzés is lehet, amikor először érzed a baba mozgását, rúgását. Sokan szárnycsapkodásként, vagy buborékokként írják le ezt az érzést. Idővel, ahogy a baba egyre növekszik, már erőteljesen ütéseket és rúgásokat fogsz érezni.

Megtudni a baba nemét

Vannak, akik nem szeretnék tudni előre a baba nemét, míg mások alig tudják kivárni, hogy már végre láthassák az ultrahangon, vagy akár korábban kideríthessék egy vérvizsgálattal. Bármikor is tudod meg, hogy milyen nemű a baba, az egészen biztosan nagyon emlékezetes lesz!

A név kiválasztása

Függetlenül attól, hogy meg akarjátok-e tudni előre a baba nemét, valószínűleg számos névopcióval készültök majd. Hetekig, de akár hónapokig is gondolkodhattok azon, hogy melyik név legyen a befutó. És amikor eljön az a pillanat, amikor egyetértetek, amikor érzitek, hogy megvan a név/nevek, az egészen biztosan egy olyan pillanat lesz, amit később a gyermekednek is elmesélsz majd.

Harmadik trimeszter

Az izgalmas utolsó hónapok

A harmadik trimeszter általában tele van izgalmakkal, mint a babaszoba berendezése, dekorálása, a kórházi csomag összekészítése, a szülésre való készülődés, vagy éppen az egyre erősebb fészekrakó ösztön. Hamarosan pedig végre a babáddal is találkozhatsz!

Az első összehúzódások

Lehet, hogy először csak tompa fájdalmat, vagy rosszabb menstruációs görcsöt érzel majd, de idővel az összehúzódások erős fájdalommá fokozódnak. Ez pedig egyértelmű jele annak, hogy hamarosan érkezik a baba. A fájdalomcsillapítás különböző lehetőségeiről érdemes előre beszélned az orvosoddal.

A szülés

A terhesség minden bizonnyal számos emlékezetes és megünneplendő pillanattal van tele, de semmi sem fogható ahhoz a naphoz, amikor világra hozod a babát, hallod az első sírást, majd először kézbe veheted. Innentől egy még nagyobb kaland veszi kezdetét, számos új és varázslatos mérföldkővel.

Forrás: parents.com