Terhesség

Emlékezetes mérföldkövek a terhesség során

A terhesség kilenc hónapja tűnhet úgy, mintha teljesen egybefolynának ezek a napok. Azonban rengeteg kisebb és nagyobb emlékezetes pillanatot tartogat ez az időszak. Többek között a következőket.
2021. Október 13.
Emlékezetes mérföldkövek a terhesség során (Fotó: Getty Images)

Minden a pozitív teszttel kezdődik

Lehet, hogy késett a menstruációd, letelt a kéthetes várakozás, vagy egyszerűen csak volt egy olyan érzésed, de ha egyszer megcsináltad a tesztet, ami hivatalossá tette a várandósságot, az egész életed egy pillanat alatt megváltozik. Érezhetsz teljes hitetlenséget, elképesztő örömöt, sokkot, félelmet – számtalan érzés kavaroghat benned.De ez az első teszt az egyik legnagyobb mérföldkő, egy hihetetlen új kaland kezdete.

Mi mindenre számíthatsz a továbbiakban? A parents.com összegyűjtött néhány emlékezetes mérföldkövet a várandósság idejéről.

Az első trimeszterben

Amikor bejelented a párodnak

Lehet, hogy ugyanabban a szobában voltatok, amikor megtudtad, hogy terhes vagy, de azoknak a nőknek, akiknél ez nem így történt, nagyon izgalmas lehet a nagy bejelentés. Akár egyszerűen elmondod neki, akár valamilyen kreatív vagy humoros módon jelented be, ez egy csodálatos mérföldkő.

Az első vizsgálat

Fontos, hogy a pozitív terhességi teszt után bejelentkezz vizsgálatra a nőgyógyászhoz. Az első terhességi vizsgálat előtt feltesznek néhány kérdést, a vizsgálat során pedig megállapítják a terhesség tényét. A vizsgálat végén kiszámítják a szülés várható időpontját. Ezután hivatalosan is elkezdődhet a várandósgondozás.

Amikor először meglátod a babát

Van, akinek még nehéz elhinnie, hogy egy baba fejlődik benne, hiszen ekkor még nem növekszik a pocak, és a pici rúgásait sem lehet érezni. De abban a varázslatos pillanatban, amikor meglátod a babát az ultrahangon, hirtelen mindez nagyon valóságossá válik.

Az első rosszullét

Nem vitatjuk, hogy nem éppen a terhesség legvártabb mérföldköve az első rosszullét, hányinger, de sokaknál mégiscsak az első trimeszter része ez is. Sőt, néhányaknál ez az egyik első jele annak, hogy babát várnak (az elmaradt menstruáció mellett).

Az első ételundor

Szintén nem a legnépszerűbb tapasztalás, de a rosszulléthez kapcsolódhat ez a mérföldkő is. Nem minden nő tapasztalja ezt az ételundort, de aki mégis, az biztosan emlékezni fog az első alkalomra, amikor képtelen volt rávenni magát arra, hogy megegyen egy szelet pizzát, a kedvenc grillezett csirkéjét, vagy bármely szeretett ételét. Hihetetlennek tűnhet, de bizony megtörténhet!

Az első sóvárgás

Éppen a tévét nézed, és meglátsz egy gyümölcslé reklámot, majd hirtelen rájössz, hogy neked is mindenképpen szükséged van ebből egy pohárral. Vagy éppen megkéred a párodat, hogy szerezzen be neked egy kis csokis sütit, mert muszáj lenne enned egy kicsit. Még ha késő este is tör rád a sóvárgás. A szakértők jellemzően egyetértenek abban, hogy rendben van, ha eleget teszel a sóvárgásnak, de ésszerű keretek között tartva mindezt. A várandósoknak átlagosan napi kb. 300 extra kalóriára van szüksége. Legyen az étrended egészséges, így helye lehet ezeknek az alkalmi sóvárgásoknak is.Fontos megemlíteni, hogy néhány kismama nem élelmiszerek után sóvárog, hanem olyan nem ehető dolgokra, mint az agyag, a kréta vagy a föld. Ez egy pica nevű állapot, ami a kismamára és a babára is veszélyes lehet, ezért akinél ilyen tünetek jelentkeznek, azoknak haladéktalanul beszélniük kell az orvosukkal.

Hallani a baba szívverését

Valószínűleg mindig emlékezni fogsz arra a pillanatra, amikor először meghallottad a születendő babád szívverését. Az orvos Doppler ultrahang eszközzel nagy valószínűséggel észlelni tudja a gyors ütemű szívdobogást, az egyik legcsodálatosabb és legbiztatóbb hangot, amit valaha is hallhatsz.

Az első trimeszter vége

Fontos mérföldkő elérni az első trimeszter végét, ez gyakran azt jelenti, hogy túl van a kismama a vetélések szempontjából kockázatosabb időszakon. Emellett a második trimeszterre a rosszullétek tünetei is csillapodnak.

A második trimeszterben

A nagy bejelentés

Vannak, akik szinte azonnal értesítik minden ismerősüket, míg mások csak a szüleiknek vagy egy-két barátjuknak mondják el az örömhírt. Sok pár azonban különböző okokból titokban tartja a baba érkezésének hírét, amíg el nem érik a második trimesztert. De bármikor is jelentsétek be, számíts a hirtelen megnövekvő nagy érdeklődésre és a számtalan jókívánságra.

Kismama ruhák vásárlása

Meg fog történni, hogy nem tudod begombolni a korábbi farmeredet, és már a blúzod sem úgy áll majd rajtad, ahogy szokott. Ekkor jön el az ideje a kismama ruhák megvásárlásának – manapság számos kifejezetten divatos és természetesen kényelmes darab közül válogathatsz.

Az első kéretlen tanács

Kaphatod közelebbi vagy távolabbi rokontól, baráttól, ismerőstől, de akár egy teljesen idegentől is az utcán. De minden bizonnyal rengeteg tippet és tanácsot kapsz majd mindazokról a dolgokról, amiket muszáj megtenned a várandósság alatt, vagy amelyek teljesen tilosak most. Tonhalat rendelsz egy étteremben? Lehet, hogy megkocogtatják a válladat, és figyelmeztetnek a halakban található higany veszélyeire. Azon gondolkodsz, hogy fájdalomcsillapítás nélkül szülsz majd, és máris mesélik neked a saját epidurálissal kapcsolatos történetüket?Rengetegen adnak majd tanácsot, számos dolog kapcsán, amelyek egy része valóban érvényes, míg a nagy részük egyáltalán nem az. Orvosi döntéseket nem javasolt hallomás alapján meghozni, beszélj az orvosoddal inkább. Azt pedig ne feledd, hogy nincs azzal semmi baj, ha udvariasan megkérsz valakit, hogy ne adjon neked tanácsot.

Amikor meglep a tükörképed

Tudod, hogy más testrészeiddel együtt a melleid is növekedni fognak a várandósság során, és hogy a változás fokozatos. Egy reggel azonban kilépsz a zuhany alól, és akár nagyon meg is lepődhetsz a tükörképeden. A melleid akár egy-két kosárméretet is nőhetnek a terhesség során.

Amikor érzed a baba mozgását

Egyszerre lehet csodálatos és különös érzés is, amikor először érzed úgy, hogy a baba mozog, rugdos odabent. Egyesek hullámzásként, mások szúró érzésként írják le, de van, aki buborékokhoz hasonlítja. Sőt, idővel akár láthatod is kívülről, ahogy mozgolódik odabent a baba.

Megtudni a baba nemét

Nagyjából a várandósság felénél megtudhatjátok a baba nemét is, ha szeretnétek. Annyi biztos, nagyon emlékezetes pillanat lesz, amikor először meghallod, hogy “Kislány” vagy “Kisfiú”.

Kiválasztani a baba nevét

Függetlenül attól, hogy megtudtátok-e a babátok nemét, valószínűleg még a születése előtt próbáltok találni egy (vagy két) keresztnevet. A lehetőségekről akár hetekig (sőt, hónapokig) is beszélgethettek, majd egyszer eljön az a pillanat, amikor mindketten egyetértetek a nevet illetően.

A második trimeszter vége

Hamarosan belépsz a tervezgetéssel és izgalmakkal teli utolsó harmadba, amikor egyre több babaholmit szereztek be, megtapasztalhatod a fészekrakást, összecsomagolod a kórházi táskát, és készülsz a nagy találkozásra.

A harmadik trimeszterben

A kiírás napja

Természetesen jó visszaszámolni a kiírás napjáig, de a nők többsége valójában nem ezen a napon szül. Van néhány jel, ami segíthet kitalálni, hogy közeleg a szülés, de a legtöbb esetben ez teljes meglepetés.

Az első összehúzódások

Lehet, hogy először egy tompa fájdalmat érzel, vagy rosszabb menstruációs görcsöknek tűnnek majd, de az összehúzódások gyorsan válnak fájdalmassá. Valószínűleg ezekre is emlékezni fogsz majd a későbbiekben is.

A baba születésének napja

A várandósság számtalan csodálatos pillanatot tartogat, de egyik sem fogható ahhoz a naphoz, amikor a babád megszületik: az első nyomástól (vagy a császármetszésre való felkészüléstől) kezdve, az első síráson át addig, amíg végre a karodban tarthatod. A várandósság itt véget ér, és most kezdődik a csodálatos közös kalandotok!Forrás: parents.com