Gyerek

Pica: a legkülönösebb étkezési zavar

A szülők számára jól ismert jelenség, hogy a kisgyermek (amit csak lehet) a szájába vesz, megkóstol. Ez egy ideig teljesen normális jelenség, de előfordulhat, hogy kórossá válik. Mit érdemes tudni a picáról, erről a furcsa evészavarról?
2018. Február 10.
A legtöbb kisgyerek a homokot is megkóstolja egyszer-kétszer

A kisgyermekek nemcsak azokon keresztül az érzékszerveiken keresztül fedezik fel a világot, melyet mi, felnőttek megszoktunk: a látás, tapintás, szaglás, hallás mellett az ízlelés is rendkívül fontos szerepet játszik abban, hogy megismerjék a környezetüket. Teljesen normális (bár néha kicsit bizarr, ijesztő és valljuk be, időnként veszélyes is) tehát, hogy a kicsik igyekeznek mindent megkóstolni, a szájukba venni. Előfordulhat azonban, hogy ez a kóstolgatás már kóros mértéket ölt.

Mi is a pica?

A pica egy olyan evészavar, melyet az emészthetetlen dolgok irányába érzett vágy, kielégíthetetlen éhség jellemez. Nagyon gyakori például a föld, a homok, a sár, a kréta, a keményítő, a hamu, a haj, a vatta, a papír, a szappan vagy éppen a jég fogyasztása, de tulajdonképpen bármilyen tárgy lehet a picás betegek éhségének célpontja. Orvosi szempontból picának számít, ha valaki az orrából kiszedett váladékot vagy a sebekről leszedett vart eszi meg.

A pica a leggyakoribb a 2-3 év közötti kisgyermekek körében, de bizonyos fejlődési rendellenességek esetén is megfigyelhető. Meglepő módon, a várandós anyák között is jó néhányan vannak, akik olyan dolgokat kívánnak, amelyeket egyébként nem lehet megemészteni. A pica diagnosztizálása meglehetősen bonyolult, lényeges például, hogy mióta tart a furcsa dolgok iránti vágy, van-e már megállapított fejlődési rendellenesség (vagy más olyan probléma, mely meghúzódhat a pica hátterében), vagy éppen milyen kultúrkörből érkezik a beteg, előfordulhat ugyanis, hogy bizonyos kultúrákban az emészthetetlen anyagok fogyasztása teljesen elfogadott.

Mi okozza a picát?

Sajnos, azt nem tudják egyértelműen megmondani a szakemberek, hogy pontosan mi okozza a betegséget, de néhány tényező hajlamosíthat a picára. Ilyen például a tápanyaghiány (pl. a vas vagy a cink hiánya), ami a várandósoknál könnyen előfordulhat, a túlságosan egyoldalú étrend vagy az alultápláltság. Ilyenkor az emészthetetlen tárgyakkal a tápanyagokat igyekeznek pótolni, általában sajnos sikertelenül.

Szintén hajlamosíthat a picára számos pszichés zavar és fejlődési rendellenesség, így a skizofrénia, a kényszeres betegségek vagy az autizmus, de megfigyeltek már picát elhanyagolt gyermekeknél, illetve olyanoknál, akiknek agysérülésük volt.

A picában szenvedőkkel való beszélgetésekből kiderült, hogy a föld-, sár- vagy éppen papírevés egyeseknél szokás, rituálé, akárcsak a felnőtteknél a reggeli kávé vagy a cigaretta; más esetben viszont a stresszel, feszültséggel, frusztrációval való megküzdés egyik eszköze. És persze az is lehet, hogy valaki egyszerűen szereti az adott furcsa tárgy ízét vagy állagát.

Veszélyes a pica?

Ez attól függ, hogy milyen anyagot, tárgyat eszik az érintett, illetve milyen mennyiségben. Bizonyos anyagoknál például igen nagy a mérgezés rizikója, más esetben pedig az anyagok hasmenést, székrekedést vagy akár bélelzáródást vagy bélperforációt is okozhatnak. A föld, a széklet, homok evése pedig megnövelheti annak a veszélyét, hogy kórokozók vagy paraziták kerüljenek az érintett szervezetébe.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Érdemes már a pica gyanújával is orvoshoz fordulni, különösen, ha a furcsa étvágy régóta (legalább egy hónapja) tart, és annak ellenére visszatér a gyermek az emészthetetlen dolgok evéséhez, ha ezt megbeszéltük vele, megtiltottuk neki. Haladéktalanul hívjunk orvost vagy mentőt, ha a gyerek mérgező anyagot evett!

Ezt is érdemes elolvasni: