Kisgyerek

Egyre több az étkezési zavaros gyerek

A kisgyerekek egyre kisebb kortól akarnak "szexin kinézni", ezért kamasz korukra komoly étkezési zavarokkal küzdenek.
2013. December 17.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az utóbbi években megháromszorozódott az étkezési zavaros tinédzserek száma, aminek hátterében az a káros irányzat áll, miszerint a gyerekek már egyre fiatalabb korban igyekeznek szexivé válni, a médiából pedig ömlik rájuk az a téves nézet, hogy csakis az irreálisan vékony modellek néznek ki jól.

Az angliai NHS adatai szerint 2010-11 során több mint 6500 gyereket kezeltek anorexiával, és a betegek életkora egyre alacsonyabb. A gyerekek étkezési zavarának hátterében legtöbbször a saját maguk által támasztott irreális elvárások állnak, továbbá az elhízástól való folytonos félelem, amiket csak megerősítenek az egyre inkább elterjedő internetes zaklatások.

A vizsgálatok során kiderült, hogy nagyon sokáig kell várni a kezelésekre, a jelentkezők negyven százalékát pedig el is utasítják azzal, hogy a testtömeg-indexük nem elég alacsony. Ez pedig nagyon veszélyes hozzáállás, hiszen ezeket a gyerekeket a szüleik éppen azért vitték orvoshoz, mert nem esznek rendesen és úgy érzik, nem elég vékonyak.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány kimutatta, hogy a hét és tizenegy év közötti lányok esetében ötből egyen fogyókúráznak, mivel azt érzik, környezetük elvárja tőlük, hogy soványak legyenek. A szakemberek nagyon aggasztónak tartják ezt a jelenséget, hiszen egy 9-10 éves lánynak még felhőtlenül kellene élveznie a gyerekkorát, nem pedig a kalóriákat kellene aggodalmaskodva számolgatnia.

Forrás: Medipress