Gyerek

Az 5 évesek negyede aggódik a súlya miatt – a felnőttek is tehetnek róla

Találkoztál már fogyókúrázó 10 évessel? És olyan óvodással, aki azt mondja magáról, hogy kövér? Ha a felnőtt társadalom folyamatosan a súlyproblémáiról beszél a gyerekek előtt, akkor ne csodálkozzunk, ha ez visszafelé sül el.
2023. Március 16.
Kislány áll a mérlegen és szörnyülködik a súlya miatt
Kép: Getty Images

Túl sokat beszélünk arról, hogy nézünk ki, hány kilótól kéne megszabadulnunk, miközben ezzel ellentétes üzenetet akarunk eljuttatni a gyerekeinkhez: fogadd el magad, te így vagy te, nem az számít, hogy ki hogy néz ki, hanem hogy milyenek a tulajdonságai. Sokan akkor szembesülnek azzal, mennyire kártékony, hogy a gyerekek sokszor hallgatják végig szüleik súlyukkal kapcsolatos gondolatait, amikor a kisiskolás gyerekük fogyózni kezd, a kamaszuk testképzavartól szenved. Valószínűleg nem nagyon kötjük mindezt össze azzal, hogy mégis mit várhattunk, ha a gyerekek úgy nőnek fel, a körülöttük élő felnőttek túl sokat beszélnek és túl sokat foglalkoznak a testalkatukkal, a súlyukkal.

Miért veszélyes mindez?

Dr. Ada Lee gyermek gasztroenterológus elég szigorúan fogalmaz, amikor azt mondja a testsúly soha nem lehet beszédtéma a gyerekekkel, ha egyébként egészségesen fejlődik és jól van. Szerinte a gyerekek folyamatosan figyelnek minket, még akkor is, amikor nekünk nem úgy tűnik.

Ha a gyerekek előtt állandóan a fogyás szükségességéről beszélünk, akkor már korán precedenst teremtünk arra, hogy a fogyókúra normális, és hogy mindent meg kell tenni azért, hogy vékonyak legyünk – mondta a yahoo.com-nak Sarah Herstich, szociális munkás, akik egy táplálkozási központot vezet. Hozzátette, amit már mi is sejtünk, hogy azok a gyerekek, akik állandóan a testről és a testsúlyról hallanak, nagyobb valószínűséggel fognak maguk is diétázni, ami a legnagyobb kockázati tényezője az evészavarok kialakulásának. Kutatások szerint az amerikai 5 éves lányok körülbelül negyede aggódik a súlya miatt; ez a szám a 8-13 éves lányok esetében 50%-ra emelkedik. Taylor Arnold, táplálkozási szakértő és gyermek dietetikus hangsúlyozza, hogy a probléma a fiúkat is érinti, bár több kutatásra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük, miként.

Bár a felnőttek, akik a gyerekek jelenlétében a testsúlyról beszélnek, talán jót akarnak, de visszafelé sülhet el, mert a gyerekek elkezdenek szorongani a súlyuk miatt és nem ritkán szégyenkeznek a testükkel kapcsolatban – mondta a lapnak Amy Henke, a New Orleans-i Gyermekkórház gyermekpszichológusa. „Mindezek pedig hozzájárulhatnak az étkezési zavarok, például az anorexia kialakulásához. A gyermekeknél előforduló étkezési zavarok, mint például az anorexia és a bulimia, drámaian megnőttek az elmúlt években.”

Testről igen, súlyról ritkábban

Nem arról van szó, hogy nem beszélhetünk testsúlyról, például amikor a lányunk kiskamasz lesz, kerekedni kezd és látványosan gyarapszik a súlya. De sokkal inkább a test elfogadására, szeretetére és táplálásának fontosságára kéne tenni a hangsúlyt.

Forrás: yahoo.com