Gyerek

Így alakíthatsz ki egészséges testképet a gyerekben

A gyerek testképének kialakulásában nem meglepő módon jelentős szerepet játszik a családi minta, a szülői hozzáállás. Természetesen a társadalmi tényezők jelentősége sem elvitatható.
2019. Április 08.
Így alakíthatsz ki egészséges testképet a gyerekben

Számos kutatás bizonyítja, hogy az, hogy egy gyereknek milyen testkép alakul ki, elsődlegesen a családja befolyásolja. Ez sok mindent magába foglal: a testünkről való érzéseinket, az attitűdöket, a testünkről folytatott beszélgetéseket vagy azt, ahogyan a gyerek testéről kommunikálunk – mutatott rá Amy Slater, a bristoli University of the West of England munkatársa. Természetesen a társadalmi minták és tényezők is fontosak, de a szülők a testről kialakított pozitív vagy negatív üzenetei nagyon lényegesek a gyerek korai éveiben.

Fontos, hogy pozitív testképet próbáljunk kialakítani gyermekeinkben, hiszen tudjuk, hogy a pozitív testkép magasabb önértékeléssel jár, míg a negatív testkép csökkent az önbecsüléshez, depresszióhoz, evészavarokhoz, rosszabb teljesítményhez vezet – mondja Slater.

Az egészséges testkép kialakításához a HuffPost szakértők véleményét kérdezte, mire figyeljenek a szülők:

Száműzd a negatív megnyilvánulásokat a testről

Renee Engeln, a Northwestern Egyetem pszichológiai professzora arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyerekek abból tanulják meg, hogyan gondolkodjanak a testükről, ahogyan a körülöttük lévő felnőttektől hallják. Ha csak negatív megnyilvánulásokat hallanak, mindig a probléma jelenik meg a testtel kapcsolatban, akkor ők is erre fognak összpontosítani és azt tanulják meg, hogy a testük soha nem lehet elég jó. De ne csupán a saját testünk ócsárlását hagyjuk abba, hanem a másik emberét is: ha folyamatosan megjegyzéseket teszünk mások testére, akkor könnyen kerülhet a gyerek olyan helyzetbe, amikor a tükör előtt állva ugyanezeket a kritikákat fogalmazza meg magával kapcsolatban.

Figyeljünk tehát arra, hogyan beszélünk a súlyunkról, a testméretünkről a gyerekek előtt. Ne mondogassuk azt, hogy “olyan kövér vagyok”, vagy “bárcsak nekem is olyan testem lenne, mint X-nek”.

Beszélj pozitívan

A káros üzeneteket helyettesítsük pozitívokkal. Mire gondolunk? Meg kell adnunk magunknak annak a lehetőségét, hogy jól érezzük magunkat a testünkben, függetlenül attól, hogy milyen alakunk van, hány kilók vagyunk. Minden test pont úgy jó, ahogy van, a tied is, a gyerekedé is.

Vannak fontosabb dolgok is, mint a testünk

Ne ez legyen a fő téma. Nem a testünk, a kinézetünk határoz meg bennünket és másokat sem, hanem a cselekedeteink. Ez egy fontos üzenet a gyerekeknek. Fontos, hogy inkább úgy beszéljünk másokról, hogy kiemeljük a pozitív tulajdonságaikat, például, hogy milyen jó barát, ahelyett, hogy a megjelenéséről beszélgetnénk.

A test változik és ez természetes

Persze nem kell lepleznünk sem, ha például felszedtünk pár kilót, de nem mindegy, hogy ez panaszkodásként vagy az élet velejárójaként jelenik meg a gyerek előtt. Beszélhetünk nekik arról is, hogy a testünk folyamatos változásban van, tiszteljük a testünket minden korszakában.

Éljünk egészségesen

A szülők sokat aggódnak a gyerekeik étkezési szokásai miatt, vagy amiatt, mert sokat ülnek a gépnél és keveset mozognak. Ezt sokszor úgy kommunikálják, hogy kritizálják a gyerek súlyát vagy megjelenését, de ez visszaüthet. Ahelyett, hogy ezt tennénk, inkább mutassunk jó példát, együnk egészségesen, mozogjunk, teremtsünk olyan környezetet, ami a család minden tagjának egészségere szolgál. Nagyobb valószínűséggel él a gyerek egészségesen, ha otthon is ezt látja, ha ez a minta.

Az, hogy a szülők hogyan beszélnek az ételekről, az egészségről és a fizikai aktivitásról ugyanolyan káros lehet a gyermek testképének kialakulásában, mintha a testsúlyról vagy az alakról nyilatkoznának negatívan. A hangsúlyt arra kéne fektetni, hogy a testmozgás nagyszerű például stresszoldásra is. Nem amiatt kel mozogni, sportolni, hogy ideális legyen a testsúlyunk, hanem amiatt, mert mozogni jó dolog. Ha így szocializálódik egy gyerek, akkor jó eséllyel egész életében szívesen fog mozogni, bűntudat nélkül.

Ne engedd a testszégyenítést

Nem elég, ha otthon elfogadás van, hiszen jó eséllyel fog találkozni a gyerek más közegben negatív megjegyzésekkel. Soha ne hagyjuk szó nélkül a testszégyenítést, akkor sem ha az iskolában történik és akkor sem, ha valamely családtag teszi. Magyarázzuk el a gyereknek, hogy nem szabad hagyni és nem kell elviselni a testszégyenítést, a súlyunkkal, alakunkkal, kinézetünkkel való ugratást, megjegyzéseket.

Légy figyelmes a társadalmi jelenségekre is

Lehet, hogy otthon helyesen értelmezitek a testtel kapcsolatos témákat, de a divat- és szépségipar, a tömegtájékoztatás, a reklámok mind a vékony testalkatokat preferálják és nyilván ez is hatással van a gyerekre. Gondoljuk át, milyen tartalmakkal találkozik a gyerek, milyen médiatartalmakat fogyaszt. Beszéljünk ezekről és szerezzünk be néhány test-pozitív könyvet.

Az egészséges testkép kialakulásának előfeltétele a mások és önmagunk tisztelete, a sokszínűség elfogadása. Fontos tudniuk, hogy lehet, hogy valakinek eltér a teste (súlya, magassága, formája) az átlagostól, de sikeres, közösségépítő, ambiciózus, tehetséges, kedves, stb. tulajdonságai vannak – és csak ez számít, nem az, hogy néz ki. Sokfélék vagyunk és a sokszínűség megtanítja a gyerekeket arra, hogy ezt értékeljék. Ahelyett, hogy ítélkeznénk mások és önmagunk felett, értékelnünk kéne, hogy olyanok vagyunk amilyenek. Ez nem könnyű feladat, hiszen nem így szocializálódtunk, de egy kis gyakorlással egy elfogadóbb világot építhetünk.

(via HuffPost)

Kapcsolódó cikkeink: