Terhesség

Nem kell bombaalak szülés után!

Nagy-Britannia kormányzati képviselői azt tanácsolják, hogy a kismama-rendeléseken mindenféle alakú és méretű nőkről kellene, hogy legyenek kiakasztva képek, nem csupán szupermodellként kinéző anyukákról.
2014. Június 14.

Jenny Willott liberális-demokrata miniszter szerint a különféle magazinok fotósai hamis képet állítanak fel a kismamák számára azzal, hogy a frissen szült hírességeket tökéletes alakkal ábrázolják, ezáltal valamennyi nemrégiben szült nőt arra késztetve, hogy minél előbb kezdjenek diétázni, ahelyett, hogy arra figyelnének, hogy minél erősebb kötelék alakuljon ki köztük és a gyermekük között.

A kormány Esélyegyenlőségi Hivatala által kiadott riport arról is beszámolt, hogy a gyerekek testképzavarral kapcsolatos szorongásainak gyökerei mindig az anyákban keresendőek, mivel a nőkön állandó a nyomás azzal kapcsolatban, hogy vékonyak legyenek, és akik hagyják, hogy mindez eluralkodjon rajtuk, azok nem csak maguknak, de gyermeküknek is ártanak ezzel.

A szülés utáni hónapoknak nem szabadna arról szólniuk, hogy ismét felvehessük a régi farmerünket, sokkal inkább arról, hogy mind a kismama, mind az újszülött a lehető legjobb egészségi állapotban legyen, ebben pedig legtöbbet a védőnők és a szülésznők tudnak segíteni.

Fontos lenne hangsúlyozni, hogy legyünk türelmesek magunkkal: a testsúly csak egy tényező a kezdeti nehézségek sorában. A testkép megváltozásának nem elfogadása különösen a gyermekágyi időszakban felesleges stresszt szül, ami a szoptatásra is negatív hatással lehet. A testünkkel és a testsúlyunkkal érdemes, sőt kell is foglalkozni, de a szülést követően nem ennek kell lennie a legfontosabb kérdésnek. A plusz kilók 9 hónap alatt “érkeztek”, nem pár hét, amíg újra olyanok leszünk mint régen. Ha egyáltalán akarunk olyanok lenni, mint régen, hiszen minden megváltozott, mi magunk is.

A jelentést készítő Susie Orbach pszichoanalitikus, illetve Holli Ruben testkép-szakértő egyaránt arra figyelmeztetnek, hogy a testsúlya miatt szorongó kismamában levő feszültséget az újszülött is átveszi, és később ő maga is hasonlóan szorongani fog a saját kinézete miatt. Ezért is lenne tehát fontos, hogy legalább a terhesrendeléseken várakozva, vagy később, a gyermekrendelésen járva a kismamák ne csak tökéletes alakú anyukákról készült fotókkal szembesüljenek, hanem különböző testsúlyú, ám boldog és egészséges kinézetű gyermekes nőket is láthassanak.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Érdekes tények, amiket nem árt tudni a szülés utáni súlyunkról
  • Fogyás szülés után
  • Szülés után bombaformában: soktényezős a siker
  • A divatdiéták veszélyei és buktatói
  • Forrás: Medipress