Baba

Szülés után bombaformában: soktényezős a siker

Valakit bosszant, valakit inspirál, ha a magazinok címlapján a szülés után néhány héttel (esetleg nappal) bombatestet villantó híresség tűnik fel. Mi a titkuk azoknak, akiknél látszólag nyoma sincs a terhesség 9 hónapjának?
2015. Július 15.

Heidi Klum neve egybeforr a tökéletesen regenerálódó anya fogalmával: ő gyermekei világrahozatala után néhány héttel már a kifutón sétált, lenyűgözve az egész szakmát, és persze minden csodálóját, egyúttal pedig anyukák tízezreit bosszantotta sikere és tündöklése. Bár 2009-ben szabadkozott, hogy még 9 kilót kéne ledobnia, mielőtt visszatér, de a Victoria’s Secret éves fehérnemű-bemutatóját azért nem hagyta ki. De vajon milyen áron lehet képes erre egy anyuka? És szükség van erre?

A kozmetikus szerint

„Ha az anyuka nem szoptat, akkor különféle kozmetikai kezelésekkel és odafigyeléssel, mozgással és helyes étrenddel akár két hónap alatt formába lehet lendülni, tehát nem lehetetlen egy ilyen fogyás. Miben tud segíteni a kozmetikai ipar ilyenkor? Szóba jöhet például az ultrahang, a kavitációs ultrahang, a lipolézer, az izomstimuláció, a testtekercselés, a különféle aromaterápiák, a vénás- és nyirokkeringés élénkítésére a nyomásterápia – a kezeléseknek csak a pénztárcánk szabhat határt.

A napi 2-2,5 liter folyadék bevitele nagyon fontos, illetve mindezeket megelőzően a kötőszövetek tisztítására is szükség van, illetve normalizálni kell a keringést, helyreállítani a sav-bázis egyensúlyt. Persze ne felejtsük el, hogy az alapok és genetikai adottságok is fontosak: nem mindegy, hogy milyen edzettségű és hány kilogrammot hízó anyukáról van szó, mert 20-25 kilós súlyfelesleget, és az azzal járó egyéb külső ‘szépséghibákat’ nehéz leolvasztani, azoknak időt kell adni!” (Szilágyi Anikó, holisztikus szemléletű kozmetikus)

Irigylésre méltó – de minek?

Mádai Vivien tavaly ősszel hozta világra kisfiát, Zénót, és tavasszal tárta a nagyközönség elé retusálatlan fotóit, amelyekkel nyíltan felvállalta testének minden változását. Azt mondja, neki nem volt olyan szerencséje, így nem regenerálódott egyik napról a másikra, és bár csodálja az ilyen, reflektorfényben megjelenő, frissen szült, tökéletes alakú anyukákat, szerinte teljesen felesleges így sietni a visszatéréssel. „Aki az anyaság mindennapjait éli, és benne van ebben, az tudja, hogy egy ilyen hír, egy ilyen gyors formába lendülés egyszerűen nem igaz. Felesleges és talán kevés is az olyan munkáltató, vagy család, aki elvárja egy anyukától ezt a tempót. És az anyukáknak egy ilyen eset nem hogy segít, de talán még frusztráló is.

Szerintem sokkal inspirálóbb, ha az ismert anyukák inkább azt vállalják fel, hogy milyen nehézségekkel jár az új szerepük, hogy olykor csak magukra zárnák az ajtót, hogy milyen nehéz az első pár hét, cukormáz nélkül – mert ez a valóság” – mondja Vivien, aki gyorsan hozzáteszi azt is a teljesség jegyében, hogy sosem szabad elfelejtenie az átlag embernek azt sem, hogy mennyi munka lehet egy-egy ilyen eset mögött, micsoda lemondás, ami éppen a család és a baba rovására mehet. De pontosan mi kell a tökéletes “anyatesthez”?

Szülés után bombaformában: soktényezős a siker

Bonyolult program, nagy kitartással

A reflektorfényben élő sztárok sokszor a természetes folyamathoz képest sokkal gyorsabb regenerálódás mellett teszik le a voksot, amihez bivalyerős akaratra és kitartásra van szükségük. Pap Andrea coach és gyógytornász úgy véli, ez nemcsak az ő kiváltságuk, megfelelő felkészüléssel és szigorú napirenddel másoknak is sikerülhet. Hogy mi volt a titka például Heidinek?

„A tudatos felkészülés már a várandósságra nagyon fontos. Az előedzettség mellett legalább annyira figyelni kell a terhesség hónapjai alatt a táplálkozásra, a mozgásra és a nyugodt életmódra. Ha a pénz sem akadály, rengeteg segítség is adódik: edzők, masszőrök, kozmetikusok állnak rendelkezésre, és akár a legegészségesebb menüt is étteremből szerezheti be a kismama. A legfontosabb szerintem a tudatosság, és persze az, hogy vannak olyan szakmák, ahol nagyon meg kell felelni ezen a téren, tehát nincs más opció, mint bombaformában lenni akár hetekkel később” – magyarázza a szakember, aki emlékeztet, általánosságban fél-egy évvel lehet számolni egy kismamánál, addigra visszatérhet az eredeti testsúlya és erőnléte, és ehhez a második hónaptól kezdheti bevezetni az enyhébb mozgásformákat.

„A test egyébként fantasztikus rendszer, és ha megkapja a megfelelő támogatást, visszaáll eredeti, vagy még jobb állapotába és erejébe. Türelem és idő kell neki, hogy olyan napi ritmus alakuljon ki a babával és a családdal, amikor az édesanya is tud magával foglalkozni. A megváltozott helyzet azonban nem egy betegség, amit le kell győzni, hanem egy lehetőség az eddiginél is jobbnak lenni!” – teszi hozzá, de a témát boncolgatva egyébként ő is inkább a természetes, békés kerékvágás mellett érvel a siettetés helyett, hiszen tapasztalatai szerint így is el lehet érni egészen meglepő, látványos sikereket, kevésbé előnyös testfelépítés esetén is. Csak el kell szánni rá magunkat – minden külső nyomást figyelmen kívül hagyva, csak magunkért.

Mádai Vivienről bővebben a sztár blogjában olvashatsz