Gyerek

Az anyaság 5 pozitív hatása

Az anyaság nemcsak azért csodálatos, mert felbecsülhetetlen eszmei értékkel bír, hanem azért is, mert hihetetlenül jótékonyan hat a női testre. Az, hogy okosabbak leszünk, mint gyermektelen állapotunkban, csak a jéghegy csúcsa.
2015. Május 02.

Az anyaság áldásos hatásai a boldogságon túl

1. Jobban vág az eszed és gyorsabb vagy!

A Richmondi Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a terhesség 9 hónapja és a szülés során olyan hormonok termelődnek az anyai szervezetben, melyek serkentik az agyat – javítják az érzékelést és a védekező reakciókat:

– javítják az anyák látását,

– javítják a memóriáját,

– tökéletesítik a koordinációját,

– életösztönét felerősítik,

– hatékonyabbá teszik a feladatvégzésben.Ami a legérdekesebb, hogy ez a változás nem csak a terhesség 3 trimeszterére és a baba születése utáni pár hónapra, esetleg pár évre szól, amikor a gyermek a legvédtelenebb, így a legindokoltabb lenne a “szuper képességekkel” felvértezett anya szerep. A hatás évtizedekig eltart – a tudósok szerint akár a nő 80 éves koráig is.

2. Kisebb a reumatoid artritisz kockázata

Az RA egy ízületeket sújtó autoimmun betegség, amely komoly fájdalmakkal jár. Több nőt érint, mint férfit. Kutatások igazolják, hogy a terhesség csökkenti a kialakulásának a kockázatát. A szakemberek valószínűnek tartják, hogy a szervezetbe kerülő magzati sejtek fejtenek ki védő hatást.

3. Ha szoptattál, csökken a cukorbetegség és a koszorúér-betegségek kockázata

A metabolikus szindróma sajnos igen gyakori. Több összefüggő anyagcserezavar együttes meglétét jelenti, fő tünetei: hasi elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, zsíranyagcsere-zavar. A “halálos négyes” korai halálozáshoz vezethet – akár évtizedekkel is megrövidítheti az érintett életét.A több száz, szülésen átesett nő bevonásával végzett vizsgálat adatai szerint azoknál a nőknél, akik szoptatták kisbabájukat, 39-56 százalékkal kisebb a metabolikus szindróma kialakulásának esélye, mint azoknál, akik nem szültek, nem szoptatták gyermeküket.A szoptatás jótékony hatása azoknál az édesanyáknál még nagyobb, akik terhességi cukorbetegséggel küzdöttek a terhesség alatt: náluk nem kevesebb, mint 44-86 százalékkal csökken a metabolikus szindróma kockázata.

4. Védettebb vagy az időskori elbutulás és az Alzheimer-kór ellen

Craig Kinsley professzor bebizonyította, hogy minél több utódot hoz egy anya a világra, annál jobbak az agyi funkciói. A kutatási eredmények szerint a gyermektelenekhez képest az anyákban a tanulásért, emlékezésért felelős hippocampusban kevesebb volt egy fehérje, ami az alzheimeresekre jellemző. Ez a csökkenés a gyermekek számával arányos.Az anyaság, főleg a többgyermekes, tehát gondoskodik arról is, hogy hosszú évekig, évtizedekig szellemileg fitt legyél.

5. Kisebb eséllyel lesz mellrákod

A mellrák kialakulását nagyon sok tényező befolyásolja. Ám az tény, hogy a rizikót csökkenti, ha szültél gyermeket, szoptattad, és az első gyermekedet 30 éves korod előtt hoztad a világra.Ezek is érdekelhetnek: