Baba

Mennyi idő, mire lemegy a has szülés után?

Mennyi idő, mire visszanyerheti egy nő a terhesség előtti alakját? És egyáltalán, mennyire lehet általánosítani? Elmeséljük, mire számíts szülés után.
2017. Május 05.

Idővel visszanyerheted a régi alakodat

Azt tudjuk, hogy egy átlagos újszülött 3,5 kg. De vajon alattad mennyit nyom majd a mérleg, amikor kisétálsz a kórházból? És mennyi időbe fog telni, hogy visszanyerd a régi formád? Nos, ez részben egyéni, hiszen sok mindentől függ (pl. hogy mennyit híztál terhesség alatt, szoptatsz-e, hogyan táplálkozol és mozogsz-e rendszeresen), azonban vannak bizonyos mérföldkövek, amikre ettől függetlenül minden kismama számíthat.

24 órával szülés után

A nők közvetlenül szülés után kb. 5,5 kilótól szabadulnak meg. “Ebbe egyrészt beletartozik a baba súlya, a vér- és vízveszteség, valamint a magzatvíz is” – mondja dr. Sarah B. Krieger az Academy of Nutrition and Dietetics szóvivője. “A szülést követő 24 órában a hölgyek pocakja is elkezd lemenni” – teszi hozzá. Hiszen a várandósság alatti pluszsúly nagyrészét a baba tette ki.

1 héttel később

“Még mindig folyamatosan szabadulsz meg a vizelettel együtt a felgyülemlett víztől, különösen, ha epidurált kértél – mondja Krieger. Ez azt jelenti, hogy még mindig megállás nélkül veszítesz a súlyodból. Azonban ne hagyatkozz kizárólag a mérlegre! “Koncentrálj inkább arra, hogy rádjön-e a nadrágod, mintsem arra, hogy hány kilót mutat a mérleg” – javasolja Krieger.A szoptatás is szerepet játszik a fogyásban: habár ilyenkor azt tanácsolják a nőknek, hogy fogyasszanak plusz 500 kalóriát naponta, a többség ehhez képest is sokat fogy a kezdeti időszakban. “Azok a kismamák, akik szoptatnak, általában több súlytól tudnak megszabadulni, hiszen a szoptatás kalóriát éget” – mondja dr. Ashley Roman az NYU Langone nevű egészségügyi központ professzor asszisztense. Krieger azonban felhívja a figyelmet arra, hogy ez nem minden esetben van így. Vannak anyukák, akik gyorsabban fogynak, attól függetlenül, hogy szoptatnak-e vagy sem.

2 héttel később

Krieger szerint a kismamáknak nem szabadna méregetniük magukat az első két hétben, amikor még épphogy csak elkezdett a szervezet hozzászokni a szoptatáshoz, a terhességi hormonok pedig vad táncot járnak. Ilyenkor még bőven a “baby blues” (szülés utáni depresszió) időszakáról beszélhetünk, amikor akár csak egy nagyobb szám a mérlegen is sírásra késztetheti a túlérzékeny anyukát. “Ráadásul sokszor ez a szám egyáltalán nem reális, ezért nem érdemes csüggedni miatta” – mondja Krieger. Sokkal előnyösebb szerinte, ha a derékbőségünket mérjük meg időről-időre, hiszen ebben láthatjuk a valódi változást.

1 hónappal később

Nagyon jól hangzik, és felmérések szerint igaz is, hogy az anyukák többsége akár 9 kilótól is megszabadulhat a szülést követő egy hónapban. Mivel nem javasolják, hogy a kismama 10-15 kilónál többet hízzon a várandóssága alatt, így ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy négy héttel a szülés után majdnem az eredeti formádban tündökölhetsz.

6 héttel később

A méh körülbelül ebben az időszakban visszasüllyed a kismedencébe, így a pocakod kisebbnek és laposabbnak tűnik. “Ez egészen látványos eredmény lehet a haskörfogat tekintetében” – mondja Krieger. Az is lehet, hogy 6 héttel szülés után már büszkén feszíthetsz a bikinidben.

Néhány hónappal később

Amennyiben egészségesen táplálkozol, minden esélyed megvan rá, hogy néhány hónappal szülés után elérd a babavárás előtti súlyodat. Ha netalántán még egy kis sportolást is be tudsz iktatni az elfoglalt babás hétköznapjaidba, még inkább felgyorsíthatod a folyamatot.

9 hónappal később

Krieger szerint van abban a mondásban igazság, miszerint “9 hónap alatt jöttek fel rád a pluszkilók, akkor 9 hónap is kell hozzá, hogy megszabadulj tőlük.” Azonban, ha az előírt 10-15 kilónál többet híztál, akkor előfordulhat, hogy a fogyáshoz is több időre lesz szükséged. De semmiképp ne törj le emiatt!”Minden nő a saját ütemében nyeri vissza a szülés előtti formáját.” Már vannak különböző alkalmazások, amik segítségével naplózhatod, hogy milyen ételeket fogyasztasz, mennyit fogytál stb. Ezek nagy segítségére lehetnek minden kismamának, aki a súlya miatt aggódik. A szakértő szerint azonban fontos, hogy távol tartsák magukat a nők a gyors divatdiétáktól, melyek nem hoznak hosszútávú eredményt. Sőt, ezek ebben a kényes időszakban megakadályozhatják a szükséges tápanyagfelvételt és lassíthatják a szülés utáni felépülést, mellyel – ha szoptat – az újszülöttet is megfosztja az anya a számára nélkülözhetetlen vitaminoktól és ásványi anyagoktól.”Ha az édesanya odafigyel a szükséges kalóriabevitelre és teljes kiőrlésű gabonákban, sovány húsokban, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendet követ, valamint sok vizet iszik, akkor egy kis mozgással megtoldva minden esélye megvan rá, hogy egészséges anyuka legyen, amivel ráadásul még jó példát is mutat a gyerekének” – mondja Krieger. Arról nem beszélve, hogy ezeknek köszönhetően jól is fog kinézni!Kapcsolódó cikkek: