Gyerek

A divatdiéták veszélyei és buktatói

Ahogy az öltözködésnek, úgy a testalkatnak és ehhez kapcsolódóan a diétáknak is mindig van aktuális divatja. Hihetünk-e az éppen trendi fogyókúrás ajánlásoknak?
2016. Február 24.

A TÉT Platform Egyesület és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) rendezvénye a divat és a diéta kapcsolatát, a különféle diéták előnyeit, hátrányait és azok hatékonyságát mutatta be.

Ahogy minden kornak megvannak a maga divatirányzatai, úgy a testalkat tekintetében is vannak éppen divatok, amelynek szeretnének megfelelni az emberek. Évtizedek óta a vékony, kisportolt testalkat az uralkodó trend.

Van azonban egy nagy ellentmondás: miközben a társadalom minden tekintetben motorizálttá vált, csökkent a fizikai munka, elterjedt az ülő életmód, soha ennyi élelmiszert nem tudott még vásárolni és fogyasztani a társadalom, s eközben a kor testalkat divatja sportolást, mindennapi mozgást követelne meg. Nehéz egy obezitogén, azaz az elhízást támogató környezetben frissnek, fiatalosnak, karcsúnak maradni – mondta Erdélyi-Sipos Alíz dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége főtitkára.

Ez lenne a trendi, de nem könnyű ennek megfelelni: ezt támasztja alá a túlsúlyos és elhízott emberek számának növekedése. Az életmódunk és sugallt testkép-ideál közötti ellentmondás arra ösztönöz sokakat, hogy a divatdiéták iránt érdeklődjenek, mert gyorsan, kész sémák, készen kapható élelmiszerek segítségével, viszonylag kis időráfordítással akarnak fogyni.

A divatdiéták rendkívül népszerűek, és a legtöbbször testtömeg-csökkenést is eredményeznek. Gyakran az egyhangúságra építenek azáltal, hogy egyes tápanyagok, ételcsoportok kizárólagos fogyasztását írják elő. Számos divatdiéta létezik, a legnépszerűbbek az alacsony szénhidráttartalmú (low-carb) diéták, az alacsony zsírtartalmú (low-fat) diéták és a magas fehérjetartalmú (high-protein) diéták.

A divatdiétáknak azonban vannak kockázatai:

 • hosszú távon eredménytelenség, mert a diétát nem kíséri az életmód megváltozása
 • negatív hatás az alapanyagcserére
 • egyoldalú nyersanyag válogatás
 • Egyes tápanyagok túlzott fogyasztása fokozhatja például a szív- és érrendszeri rizikót, fokozottan megterheli a vesék működését, emelkedett inzulinértékek, emelkedett vérzsír-szint jöhetnek létre. Egyes tápanyagok kiiktatása a vitaminok (A, D, E, K) csökkent hasznosulását, az immunrendszer gyengülését, csökkent fizikai- és szellemi teljesítőképességet okozhat.

  A HáziPatikán találsz BMI kalkulátort, ha kíváncsi vagy a testtömegindexedre. A dietetikus véleménye, hogy azok, akik csupán 2-3 kg-tól szabadulnának meg, bátran kísérletezhetnek, de túlsúly, elhízás vagy krónikus betegség esetén mindenképpen tanácsos szakembert felkeresni. Még pedig azért, mert ugyan a BMI-indexét bárki kiszámíthatja, de a tükör, a centiméter és a mérleg mellett szükséges a testzsírszázalék mérése, nem utolsó sorban pedig életmódbeli tanácsadás is.

  A szakember arra hívta a figyelmet, hogy az étkezés örömforrás és sokaknál stresszoldás is, azonban máshonnan is meríthetünk örömöt. Evés helyett életmód változtatással, viselkedésterápiával a stressz levezetése más csatornákon keresztül lenne javasolt.

  Tartós, egészségünket nem károsító fogyás pedig elképzelhetetlen mozgás nélkül.

  Kapcsolódó tartalmak:

 • A 7 legnagyobb fogyókúrás tévhit
 • Fogyj természetesen!
 • További fogyókúrás cikkek…