Gyerek

A sikeres fogyókúra lépései

Na vajon mi az egyik legnépszerűbb újévi fogadalom? Bizony, a fogyás. Te is megígérted magadnak, hogy leadsz néhány kilót idén?
2016. December 29.

A Nielsen egyik 2015-ös felmérése szerint az amerikaiaknak a harmada megfogadja szilveszterkor, hogy a következő évben lead pár kilót. Nem lepődnénk meg, ha Magyarországon is nagyjából hasonló arányban lenne a fogyókúrázni vágyók száma.

Sokan azonban tartanak tőle, vannak, akik kudarcként élték meg, mert általában vagy nem sikerül betartani egy diétát, vagy pedig egy idő után csak visszaszaladnak azok a fránya leadott kilók.

Ha veled is előfordult már hasonló, hogyha nehezen vágsz bele a fogyókúrába, itt van néhány szuper tipp.

Miért is fogyjak le?

Közismert, hogy az elhízás számos megbetegedés kialakulásának előfordulását növeli, így például a szívbetegségét, a magas vérnyomásét, a stroke-ét, a kettes típusú cukorbetegségét, a magas koleszterinszintet, a rákot, vagy az epekövet. Van azért jó hírünk is: azok az elhízott emberek, akik a súlyuknak már a 3-5 százalékát le tudják adni, látható egészségügyi javuláson mennek át.

Hogyan kezdjem el?

Bár nincs egyetlen “legjobb” módszer, a sikeres súlycsökkentő programok közös pontja az, hogy csökkented a kalóriabeviteledet és növeled a fizikai aktivitást.

1. Tekintsd át a mostani életmódodat

Mint egy naplót, úgy vezesd, mit és mennyit eszel egy nap.

2. Tűzz ki egy reális célt

Az orvosok általában azt javasolják, hogy a súlyunknak az 5-10 százalékát adjuk le hat hónap alatt. Legyél türelmes, a fogyásod legyen fokozatos, egyenletes, ne akarj azonnali eredményeket.

3. A kalóriák számlálása

Ha fogyni akarsz, kevesebb kalóriát kell bevinned, mint amennyit elégetsz. A pontos szám persze függ a jelenlegi testsúlyodtól és az aktivitási szinttől. Vannak különböző kalkulátorok a neten, mennyi kalóriát kell fogyasztani naponta, de akár az orvosod segítségét is kérheted ebben.

4. Mit egyél?

Magas fehérje, rost, egészséges olajok, kevés keményítőt tartalmazó ételek – nagyjából így lehetne összefoglalni, mit érdemes fogyasztani. Az sem jó persze, hogyha folyamatosan éhes vagy, ezért egyél laktató ételeket. Persze itt ne egy zacskó tésztára gondolj, mert az bár eltelít, de közel sem diétás, és utána hamar megéhezel.

5. Mozgás

Nos, igen. A mozgást sehogy sem lehet megúszni, törekedj arra, hogy minél több legyen a fizikai aktivitásod. A tempós séta is sokat segít, pláne, ha korábban még ennyit sem mozogtál. Ha nincs időd egyhuzamban sokat mozogni, akkor bontsd több részletre: naponta háromszor 10 percet szakíts magadra, gyalogolj. Ebben az időben akár rendszerezheted is a gondolataidat.

6. Kövesd az előrehaladásodat

Vehetsz egy lépésszámlálót, egy aktivitásmérő órát vagy tölts le egy edzésnapló, fogyókúra menedzser alkalmazást a telefonodra, ahol nyomon tudod követni, mennyit mozogtál és mennyi kalóriát vittél be, ittál-e eleget, hol áll a súlyod.

Ezeket olvastad már?

3 fogyókúrás recept

Az ideális fogyás 6 alapszabálya

A makroelemek számolása is fontos a fogyókúrában

Sokat segít, ha naponta méred magad

Magyaros ételekkel is lehet fogyókúrázni?