Baba

Fogyókúra: kalóriák helyett a makroelemeket számold

A szakemberek szerint a kalóriák számolgatásánál lényegesen hatékonyabb módszer a makroelemek számbavétele. Mit jelent ez?
2016. Március 29.

Aki fogyni szeretne, a legtöbbször a kalóriabevitelt csökkenti, és többet kezd mozogni: elviekben ez a legtökéletesebb módszer arra, hogy az extra kilóktól megszabaduljunk. Ugyanakkor jobban járunk, ha a kalóriák helyett inkább a makroelemeket tartjuk számon.

A makroelemek – röviden makrók – olyan tápanyagok, amelyek segítenek a szervezetünknek abban, hogy az egészséges működéshez szükséges energiaszint adott legyen. Három makroelem létezik: a zsírok, a szénhidrátok és a fehérjék. Az alapfelosztás a következő: 40 százalék szénhidrát, 30 százalék zsír és 30 százalék fehérje, de az egyéni felosztás a személyes céltól függően természetesen nagyban különbözhet.

A szakemberek szerint bármi is legyen a cél – fogyás, erősödés, izmosodás, az izomtónus kiemelése – a kalóriák számolgatásánál lényegesen hatékonyabb módszer a makroelemek számbavétele.

“Amikor kiegyensúlyozott étkezésről beszélünk, tulajdonképpen arról van szó, hogy a zsírok, szénhidrátok és fehérjék aránya a szervezetünk egyensúlyban van. Egyéni céltól függ, mi a személyre szabott ideális arány, ennek feltérképezésével és betartásával könnyebb eredményt elérni, mint a kalóriák számolgatásával” – nyilatkozta Matt Hodges edző, a MPH-módszer feltalálója.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Segít a fogyásban, ha naponta mérjük magunkat
  • A 7 legnagyobb fogyókúra-mítosz
  • A divatdiéták veszélyei és buktatói
  • Kalóriatáblázattal fogyott le
  • Forrás: MediPress