Gyerek

Egy gyerek is lehet anorexiás – Ezek a tünetei

Evészavar már kisgyermekkorban is létezik. Az evésnek szimbolikus jelentése is van: örömszerzés, menekülés, lázadás, figyelemfelkeltés, szorongás oldása.
2018. Január 01.
Egy gyerek is lehet anorexiás

A tizenévesek harmadik leggyakoribb betegsége az anorexia.

Legfőbb kritériumai a testképzavar, a félelem az elhízástól, a súlyvesztés.

Az anorexia gyanú jelei: nem eszik együtt a családdal, hirtelen fogyás, lassan, apróra vágva eszi az ételt, csak kalóriaszegény ételeket eszik, túlzott testmozgás, hangulatváltozások, túlzott ingerlékenység, türelmetlenség, társas kapcsolatokban visszahúzódás. Hormonzavarok, mozgásos hiperaktivitás, hajhullás, alacsony vérnyomás, emésztési zavarok, perfekcionizmus, kényszeresség, depresszió, teljesítménykényszer jellemző.

Az infantilis anorexia már 9-24 hónapos korban kezdetét veszi. Ez egy időre esik a szeparáció és önállósodási törekvések kezdetével. Tünetei: táplálék visszautasítása, az éhségérzet hiánya, evés helyett játszik vagy beszél. Következménye a testi fejlődés elmaradása.

A szülő-gyerek kapcsolatra jellemző az infantilis anorexiánál, az anya-gyerek kapcsolat zavara: túlkontrollált, konfliktusos.

A terápia a család egészét kell, hogy érintse. Étkezési program meghatározásával és pszichoterápiával megszüntethető az infantilis anorexia.

Kapcsolódó cikkeink evészavar témában:

Forrás: semmelweis.hu