Gyerek

5 módszer, amivel erősítheted a gyerek pozitív testképét

Szülőként tehetünk a legtöbbet azért, hogy egészséges testképe alakuljon ki a gyerekeknek. Nem könnyű ellensúlyozni azt, ami a mainstream felületekről áramlik az életünkbe, de fontos, hogy a gyerekeink ne a testükkel azonosítsák értékeiket.
2023. Január 19.
Kislány nézi magát a tükörben
Kép: Getty Images

Néhány évvel ezelőtt a kilencéves gyermekemet a nyitott szekrénye előtt a földön ülve találtam sírva. Örökkévalóságnak tűnő ideig vártam, hogy lejöjjön a földszintre, és felvegye a kabátját és a cipőjét, hogy el tudjunk menni a táncórájára. Nem akart megnyugodni. A könnyein keresztül azt mondta: “Kövérnek érzem magam”. Bár anyai ösztöneim azt súgták, hogy rohanjak oda és mondjam azt, “Nem, nem vagy az!”, szakmai énem visszafogta magát, mert tudtam, hogy ez nem segít, és nem is lenne igaz válasz.

Azóta a beszélgetés óta finoman és nyíltan azon dolgozom, hogy mindkét lányomat megtanítsam arra, hogy ne féljenek a kövérségtől, valamint hogy nagyobb tiszteletet és megbecsülést tanúsítsanak a fizikai énjük iránt. Sok eszközt és stratégiát használtam (és használok ma is). Minden gyermeknek hasznára válhat az az üzenet, hogy nem a testünk mérete, alakja vagy a kinézetünk alapján értékeljük magunkat vagy másokat – írja Amelia R Sherry, a téma szakértője, a psychologytoday.com cikkében.

A szülők különösen fontos szerepet játszhatnak abban, hogy gyermekeiknek segítsenek kialakítani azt a fajta önértékelést, amely a testükre is vonatkozik, a súlygyarapodástól, a különféle sérüléseken át, az öregedésig. Olyan stratégiákat mutatunk be, amelyekkel erősítheted a gyerekeid testképét.

1. Légy szeretetteljes a saját és mások teste iránt

A fogyókúrák korát éljük, mindenhonnan az ömlik a gyerekekre is, hogy tökéletesen kell kinézni, csak bizonyos paraméterek között nézünk ki jól, lehetünk boldogok. Ez könnyedén beszivárog a gyerekek életébe is, még csak közvetlen családtag sem kell hozzá, hiszen mindenhonnan ez ömlik ránk: a reklámokból, a magazinokból, a közösségi médiából. Szülőként neked kell megszűrnöd, hogy mit engedsz be az életetekbe. Amit még tehetsz, és nagyon fontos, az a pozitív minta: ne becsméreld magad a tested, a súlyod, az alakod miatt és másokat se ez alapján ítélj meg.

2. Legyen világos a gyerekek számára, hogy a fogyókúra nem egészséges

Annak hangsúlyozása, hogy a fogyókúra veszélyes, segíthet megvédeni a gyerekeket attól, hogy belevágjanak. Márpedig rendkívül fontos, hogy a gyerekek ne kezdjenek bele semmilyen fogyókúrába, mivel a fogyókúra ötszörösére növeli annak kockázatát, hogy étkezési zavar alakuljon ki. A pozitív testképpel rendelkező gyerekek szülei aktívan kommunikálják gyermekeik felé, hogy nem helyeslik, a fogyókúrát.

3. A testünk ismerete

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a testünk a korral változik, a lányoknál például a hízás a pubertás természetes velejárója. Nem a kilók és a centik határozzák meg, milyen emberek vagyunk. A testünket, a változásaival együtt szeretni és elfogadni érdemes, óvni, figyelni rá és felfedezhetjük mennyire minden képes: futni, táncolni, ugrálni.

4. Beszélgess a sokféleségről

A pozitív testképpel rendelkező gyermekek szülei  nyíltan beszélnek a helytelen társadalmi üzenetekről. Szembefordulnak a médiában megjelenő képekkel, vagy megkérdőjelezik azokat, és megtanítják gyermekeiket arra, hogy tudatos (média) fogyasztók legyenek.

Például segítik a gyermeküket abban, hogy lássák, mi az, ami irreális, sőt egészségtelen, beszélgetnek arról is, hogyan manipulálják a fotókat azért, hogy tökéletesnek tűnjenek a rajta szereplők. Azt is elmagyarázhatjuk, hogy csak azért, mert olyan kultúrában élünk, amely egy bizonyos szépséget értékel, a soványságot vagy az izmosságot, és elítéli a kövérséget, még nem jelenti azt, hogy ez helyes vagy azt, hogy mindenhol így van. Szóvá teheted, hogy a testek mindenféle formában és méretben léteznek – nagyok és kicsik, kövérek és soványak, magasak és alacsonyak, sötétek és világosak -, majd megerősítheted, hogy a gyermeked teste nem tükrözi a képességeit, vagy értékét.

5. Az evéssel kapcsolatos üzenetek átformálása

Ha túl sok szabályt állítunk fel az étkezéssel és a mozgással kapcsolatban és állandóan arról beszélünk, mi milyen egészségtelen és mennyire hizlal vagy megbetegít, akkor ez félelmet és bűntudatod kelthet az evéssel kapcsolatban. Azok a szülők, akik kerülik a szigorú irányelveket az étkezéssel és a testmozgással kapcsolatban, jobban felkészítik gyermekeiket arra, hogy megtalálják az egyensúlyt az étkezéssel kapcsolatban, valamint hogy kezelni tudják a mindenütt jelenlévő és káros üzeneteket. Legyen természetes, de ne különösebben beszédtéma, hogy egészséges ételeket esztek, aktívak vagytok, sportoltok, sokat túráztok, rendesen pihentek.

Forrás: psychologytoday.com