Terhesség

Segítség! Babát várok!

Már nemcsak a pozitív teszt, hanem az orvosi vizsgálat is megerősítette, hogy babát vársz. Te pedig az öröm mellett egyre többször érzed azt is, hogy félsz a sok változástól, ami előtted áll. Összegyűjtöttük a leggyakoribb félelmeket!
2014. Július 12.

Az ideális kismama (akit a mosópor- és pelenkareklámokból ismerhetünk leginkább) angyali mosollyal az arcán néz a naplementébe, egyik keze gömbölyödő pocakján nyugszik, másik kezével gyermeke apját öleli. Körülötte és benne megingathatatlan a rend. Ha te azok közé a szerencsések közé tartozol, akik pontosan így élik meg a babavárás kilenc hónapját, akkor ez a cikk nem neked szól.

Ha viszont időről időre kétségek és kérdések gyötörnek, akkor tarts velünk! Megpróbálunk feloldani néhányat közülük.

Az első trimeszterben

Látszik, hogy terhes vagyok – vagy azt hiszik, elhíztam?

A szabályos és jól felismerhető kismamapocak általában a második trimeszterig várat magára, mégis viszonylag hamar szűknek kezded érezni a nadrágjaidat. Ráadásul mintha tényleg a hasad puffadt volna föl, miközben a méhed egészen lapos még. Sőt az arcod is hamarabb kikerekedik, mint vártad. Jogos lehet a félelmed, hogy amíg nem egyértelmű a helyzeted, azt is hihetik, hogy csak felszedtél pár kilót – de számít ez?

Az első pár hónapban a hormonok hatására fokozódik a hasadban a gázképződés, ettől puffadsz fel, de ez még nem hízás! Az arcod kikerekedését pedig az okozza, hogy a terhesség alatt a szervezeted több vizet tárol, mint egyébként. A vizesedés tüneteit enyhítheted, ha ügyelsz arra, hogy elég sokat igyál (legalább napi két litert), és fehérjedús ételeket egyél (sovány húsokat, tojást, magvakat).

Félek, hogy megváltozik a párommal a kapcsolatunk!

A terhesség nem véletlenül tart kilenc hónapig. Hosszú időre van szükségetek ahhoz, hogy felkészüljetek a sok testi-lelki változásra, ami az új családtag érkezésével jár majd. A testi változások körüli aggodalmak éppúgy az életetek részévé válnak, mint az érzelmi libikóka, amit az új szerep kialakulása vált ki belőletek. Ideális esetben azonban az anyaság és az apaság nem a férfi-nő szerep helyett alakul ki, csupán kiegészíti.

Új szakaszba lépett a kapcsolatotok – ne féljetek tőle, hanem éljétek át együtt! Ha az segít, iratkozzatok be közösen egy szülésfelkészítőre, ahol a felmerülő kérdéseitekre is megnyugtató választ kaphattok. A növekvő pocak a szexuális életeteknek sem áll útjában. Bizonyos esetekben a nőgyógyászod eltilthat tőle, de alapesetben akár az utolsó pillanatig élvezhetitek a testi szerelmet is. Eközben még többet megtudhattok egymás testéről, lelkéről, tikos vágyairól is.

Segítség! Babát várok!

Második trimeszter

Néha felkelni sincs erőm

Bár jó esetben a második trimeszter a terhesség legkellemesebb és legenergikusabb szakasza, az is előfordulhat, hogy szinte folyamatosan álmosnak és fáradtnak érzed magad. Az is lehet, hogy a terhesség kezdete óta küzdesz az álomkórral, de lehet, hogy csak most tör rád az ólmos fáradtság. A rossz hír az, hogy a túl sok alvás nem nagyon javít a helyzeten, viszont ha meg tudod oldani, hogy ebéd után szunyókálj egy kicsit, az határozottan megkönnyítheti a délután elviselését.

Bár napi egy-két tejeskávé fogyasztása terhesen sem tilos, ne kávéval akarj felébredni, ha rád tör az álmosság. Legegyszerűbben úgy juthatsz friss energiához, ha a szokásosnál lényegesen többször eszel – keveset. Összességében bőven elég 200 kalóriával többet enned naponta, mint korábban, tehát nem kell kettő helyett enned. De a napi mennyiséget igyekezz minél több részletre elosztani. Nem baj, ha naponta kétszer reggelizel, ebédelsz vagy vacsorázol, ha egyik étkezés alkalmával sem eszel túl sokat.

Bírni fogjuk anyagilag?

Időről időre megjelennek egészen elképesztő számítások arra vonatkozóan, hogy mennyibe kerül egyetlen gyerek felnevelése. Szerencsére ezek a számítások sokszor túlzóak, ráadásul az biztos, hogy nem egyszerre kell az egészet elkölteni. Ugyanakkor középtávon nem árt tisztában lenni az anyagi helyzetetek változásaival, hogy ehhez tudjátok igazítani a terveiteket. Nem mindegy, hogy arra rendezkedtek be, hogy három évig otthon maradsz a kicsivel, vagy arra, hogy amint lehet, visszamész a munkahelyedre legalább félállásban.

Bár a reklámok azt sugallják, hogy multifunkciós szuperbabakocsi és baldachinos, ifjúsági ággyá alakítható lengőbölcső nélkül haza sem engednek a kórházból, hidd el, ez nem így van! Ha van elég babaruhád, egy nagy csomag pelusod, és van hova letenned aludni a babát, akkor mindent megvettél, ami az első hetekben elengedhetetlenül szükséges. Hogy ezeken kívül mire van valójában szükségetek, az menet közben derül majd ki. Ráadásul az apróhirdetési oldalakon és az internetes piactereken kiváló állapotban lévő használt dolgokat találhatsz az eredeti ár töredékéért. Ha ezt az első anyagi kihívást megfelelően kezelted, a későbbiek sem jelenthetnek majd akadályt!

A harmadik trimeszter

Hogy leszek dolgozó nőből otthonülő anyuka?

Ha nagyon szereted a munkádat, és rendszeres sikerélményeid vannak, akkor könnyen félelemmel tölthet el a tartós otthonlét gondolata. Ezt nehezíti az a sztereotípia is, hogy a közvélemény szerint a kisgyerekes anyuka csak “otthon ül”, és nem dolgozik. Lustálkodásra ne számíts, keményen dolgozni fogsz az elkövetkező időkben is – az viszont igaz, hogy kevésbé lesz kézzelfogható a siker és az elismerés.

Erre nem árt felkészülni, és az sem baj, ha nagyjából kitalálod, mikor szeretnél legalább félállásban visszamenni a munkahelyedre, vagy ha anyagilag megengedhetitek magatoknak, melyik az a tanfolyam, amit szívesen elvégeznél, ha a baba elég nagy lesz ahhoz, hogy alkalmanként néhány órára másra bízd majd.

Nem tudhatod előre, hogyan fogod viselni az otthon töltött időszakot. Persze nem árt, ha körbekérdezel a kisgyerekes barátaid, kollégáid között, hogy ők hogyan élik meg a mindennapjaikat, de a saját megoldásaidat neked kell megtalálnod. Lehet, hogy váratlanul hatalmas örömet lelsz majd a kisbabás élet minden pillanatában, és egyáltalán nem fog hiányozni mellette semmi más. És az is előfordulhat, hogy már a pici féléves korától kezdve motoszkálni kezd benned a visszatérés vágya. Mindkettő természetes, de hogy a családotok életében melyik hogyan valósítható meg, azt nektek kell kitalálnotok. Sikerülni fog, ez biztos!

Félek a szüléstől!

A terhesség során elő-elő bukkannak, de az utolsó harmadban fogalmazódnak meg legerőteljesebben a szüléssel kapcsolatos félelmek, vágyak és elvárások. Ezekre hatással lehetnek a családi történetek éppúgy, mint az interneten vagy a magazinokban olvasott szüléstörténetek. Jó, ha eddigre már megtaláltad azt a kórházat és/vagy azt az orvost, akinek a szakértelmében maximálisan megbízol. Ha el tudod hinni, hogy szakmailag és emberileg is rábízhatod magad a körülötted lévő szakemberekre, akkor a legfontosabb már menni fog, ami a szüléshez és a gyerekneveléshez is elengedhetetlen: bízni fogsz magadban is.

A választott intézmény szülésfelkészítőjén sok kérdésedre választ kaphatsz, de ha ez sem elég, nyugodtan írd fel, mit szeretnél még megtudni, és kérdezd meg az orvosodtól vagy a szülésznődtől. Szüléstervet is készíthetsz, de jobb, ha tudatosítod magadban: egyáltalán nem történik tragédia, ha valami nem a terveknek megfelelően alakul. A szülés a gyermekvállalásnak igen fontos momentuma – de az anyaság mostantól még jó negyven-hetven évig eltart. És ezután jön majd csak a java.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin