Terhesség

A fogantatástól a kezdetekig

A csoda... Mert hogy is nevezhetnénk másképp azt a felfoghatatlan tényt, miszerint két sejt egyesüléséből egy új élet jön létre?
2002. November 23.

A fogantatástól a kezdetekig

Beágyazódott az új élet, létrejött a szoros kapcsolat anya és magzata között anatómiai értelemben is. Az ezt követő időszak az embrionális vagy ébrényi korszak a méhen belüli fejlődés legfontosabb időszaka. Jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ilyenkor alakulnak ki a fejlődő új élet szervei, szervrendszerei. A fejlődés e szakában döntően minőségi, vagyis igen intenzív módon alakul ki a leendő utód formája, alakja, a sejtek gyorsan differenciálódnak, szövetekké, szervekké alakulnak.

Az első trimeszter

A fogantatástól a kezdetekig

Ezt a korszakot, mely az utolsó menstruáció első napjától számítva a 12. hétig tart, embrionális fejlődési kornak nevezzük. Amennyiben a terhességet harmadokra (trimeszterekre) osztjuk, úgy ez tekinthető az első harmadnak. A külvilágnak még nem nyilvánvaló a másállapot ténye, hiszen a méh nagysága még nem éri el azt a szintet, hogy másoknak is könnyen észlelhető legyen.

Az anya szervezetében azonban máris megkezdődnek azok a folyamatok, melyek a várandósság egész ideje alatta méhen belül fejlődő új élet biztonságos és minden szempontból megfelelő növekedését és fejlődését lehetővé teszik.

A beágyazódást követően a fejlődés a szederre emlékeztető, megtermékenyített petesejt fokozatos hólyagos szerkezetűvé válásával folytatódik. A beágyazódott hólyagcsíra egyik területe a későbbi lepényszövet kialakulásának irányában, míg egy másik része az embrió fejlődésének első lépését jelentő, ún. embriócsomó képződésének irányában fejlődik.

Az embriócsomón belül a sejtek fokozatosan többrétegű, ún. csíralemezek kialakulását eredményezik. Ezek a lemezek képezik a további fejlődés során az egyes szervrendszerek kialakulásának alapját. Három lemez: a kültakaró, az idegrendszer jelentős része fejlődésének alapját jelentő ectoderma, a kötőszöveti rendszer alapját jelentő mesoderma, és a belső szervek fejlődésének irányát kijelölő endoderma az, mely további fejlődés, differenciálódás, minőségi és kis részben mennyiségi átalakulás révén az embrió testének kialakulását lehetővé teszi.

Ezen lemezek átalakulása eredményezi az embrió testének kialakulását, mely már az utolsó menzeszt követő hatodik-hetedik héten felismerhető alakú, formájú. Az embrió testarányai azonban a későbbi testarányokhoz képest igen szokatlanok: feje viszonylag nagy, az egyes szervek méretei is még az aránytalanság benyomását kelthetik.

Aránytalanok a méretek

Az embrió mérete ebben a fejlődési korban ultrahangvizsgálattal jól mérhető. Legtöbbször az ún. ülőmagasság mérését végezzük: az embrió fejtető-far távolságát könnyen és pontosan mérhetjük. Segítségével a terhességi kor igen pontosan megállapítható: egy adott ülőmagasság hozzárendelhető egy adott terhességi korhoz, így egy megfelelően megszerkesztett táblázat segítségével az ultrahanggal mért érték alapján tudjuk, hány hetes a magzat.

Ennek különösen olyan esetekben lehet jelentősége, ahol az utolsó menstruáció ideje nem pontosan ismert vagy a ciklus rendszertelen volta miatt a tüszőrepedés nehezen kiszámítható időben történt. Az ülőmagasság centiméterben kifejezett értékéhez 6,5-öt adva a terhességi kor gyors becslését végezhetjük. Az egyes szervrendszerek nem eltérő időben és intenzitással fejlődnek.

A koraterhességgel foglalkozó kutatások eredményeképpen napjainkban már kellő pontossággal ismert az egyes szervrendszerek fejlődési ideje. Ennek gyakorlati jelentőségét az ún. kritikus időszak meghatározása jelenti. Az egyes szervek, szervrend-szerek fejlődése igen érzékeny, sérülékeny folyamat, mely ártó behatásokra kóros fejlődést eredményezhet. Kritikus időszaknak a legérzékenyebb, fejlődésben tehát legintenzívebb minőségi változást eredményező szakaszt nevezzük.

Amennyiben ez idő alatt a fejlődő embriót, az adott régió fejlődését potenciálisan károsító hatás éri, úgy annak ártó hatása nagyobb valószínűséggel következik be. A legveszélyesebb időszak ebből a szempontból a terhesség 5-8. hete. Ekkor alakul ki a legtöbb szervrendszer, ilyenkor van szükség a legnagyobb körültekintésre, például bizonyos gyógyszereket nem szabad szedni.

Ezért feltétlenül olvassa el a várandós anyuka a használati utasítást: “alkalmazása a terhesség első harmadában csak a kockázat gondos mérlegelésével javasolt”. Bár igen kevés gyógyszer bizonyult magzatkárosító hatásúnak, az óvatosság indokolt: az állapotos asszony bármilyen készítmény alkalmazása előtt kérje orvosa véleményét.

Ultrahanggal vizsgálható a terhesség

A szervek fejlődése már a terhesség igen korai időszakában is nyomon követhető ultrahang segítségével. A szív pulzációja már az 5. héten látható-hallható, a végtagok fejlődése megfigyelhető a 7. hét után. Egyes durva fejlődési rendellenességek is felismerhetők lehetnek megfelelő ultrahang-készülék és tapasztalt vizsgáló esetén.

Az ultrahang-vizsgálatokat e terhességi korban leggyakrabban a hüvely felől végezzük (TVS – transvaginalis sonographia: hüvelyen keresztül végzett ultrahangvizsgálat), így részletes és pontos képet kapunk a fejlődő embrióról. Az első harmad a természetes kiválasztódás legaktívabb időszaka is. A felismert terhességek 15-18 százaléka ér véget spontán vetéléssel ebben a korban.

Ezek hátterében leggyakrabban valamilyen embrionális rendellenesség, kromoszóma- vagy génhiba, beágyazódási zavar állhat. Az okok az ún. sporadikus esetekben nem ismerhetik fel, kivizsgálásra csak habituális, tehát szokványos, ismétlődő (három vagy több) vetélés esetén van szükség. A vetélés szomorú és nagyon kellemetlen jelenség, ám a természetes szelekció révén a súlyosan beteg magzatok világrajövetelének megelőzésében elsőrendű fontosságú folyamat.

Ülőmagassága 5.5 centi

A koraterhes nők közel egyharmada észlel vérezgetést a terhesség első harmadában. A vérzés leggyakrabban a lepény méhfaltól történő elemelkedésének következménye. A folyamat az esetek jelentős részében spontán gyógyul, ugyanakkor a leválás fokozódásával vetéléshez is vezethet. Minden terhesség alatt jelentkező vérzés haladéktalan orvosi ellenőrzést igényel, koraterhességben azonban terápiás lehetőség nincs a terhesség megtartására.

Egyetlen javasolható kezelés a pihenés, a megfigyelés. Ennek hatására a vérzés többnyire csökken, majd szűnik, amennyiben a vérzés fokozódását észleljük, úgy a terhesség spontán megszakadásának esélye jelentősen emelkedik. Különféle hormonkészítmények, gyógyszerek hatékonysága nem bizonyított, sőt ezen terápiás próbálkozások a természetes szelekció gátlásával a súlyosan beteg magzatok kiviselésének esélyét növelhetik.

Az első harmad végére az embrió minőségi fejlődése nagyrészt tehát befejeződik. Hossza kb. 9-10 cm, ülőmagassága 5.5 cm, alakja, szervei már teljes mértékben felismerhetőek, emberiek. Méhen belüli életének következő szakaszai döntően a mennyiségi fejlődés, növekedés jegyében telnek.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Anyák Lapja