Terhesség

Amikor eltéved az embrió

Nagyjából ezer terhességre jut hat-nyolc olyan eset, amikor az embrió nem a méhen belül, hanem a méhkürtben, a petevezetékben, a hasüregben vagy a petefészek felszínén telepedik meg. Mit érdemes tudni a méhen kívüli terhességről?
2011. Július 10.

Nagyon fontos, hogy idejében felismerjük ennek veszélyét, és orvoshoz forduljunk, mert az embrió növekedése miatt erős vérzés, életet veszélyeztető állapot alakulhat ki. Ha a menstruáció elmaradása után két-három héttel egyoldali, görcsös alhasi fájdalom jelentkezik, esetleg eleinte gyengébb, majd erősödő, olykor kávézaccszínű vérzéssel kísérve, feltétlenül orvoshoz kell fordulni! 

Ultrahangvizsgálat során pontosítják a diagnózist

Manapság már rendelkezésre állnak olyan érzékeny terhességi tesztek, amelyekkel a méhen kívüli terhesség esetén valamivel alacsonyabb terhességi hormonszint is kimutatható, az ultrahangvizsgálat pedig pontosítja a diagnózist, hiszen megállapítható, hogy a méh belsejében található-e az embrió, vagy sem.

Az esetek egy részében magától elhal a rossz helyen beágyazódott, ezért hosszú távon életképtelen embrió (ezt a folyamatot bizonyos gyógyszerekkel is segíteni lehet), ellenkező esetben azonban műtéti beavatkozásra van szükség.

A méhen kívüli terhesség kockázatát háromszorosára emeli a dohányzás.  A kismedencei szervek fertőzéses, gyulladásos állapota, például a chlamydiafertőzés, hegesedést, összenövést okozhat a petevezetékben és méhkürtben, ezzel akadályozza a megtermékenyült petesejt vándorlását a méh felé. Mesterséges megtermékenyítés esetén is emelkedik a méhen kívüli terhesség kockázata.

 

Ez is érdekelhet:

Forrás: Kismama magazin