Terhesség

Méhen kívüli terhesség: tehetünk ellene?

A kismamák egyik legnagyobb féleleme a méhen kívüli terhesség. Valóban nagyon veszélyes állapot, melyben az embrió (néhány nagyon ritka kivételtől eltekintve) életképtelen, de az anyának is azonnali orvosi beavatkozásra van szüksége.
2015. Július 29.

Méhen kívüli terhesség: a normál terhességgel megegyező tüneteket produkál

Méhen kívüli terhesség akkor következik be, ha a megtermékenyített petesejt nem a méh üregében ágyazódik be, hanem (általában) az egyik petevezetékben. Nagyon ritkán előfordulhat az is, hogy a megtermékenyített petesejt a hasüregi szerveket borító hártyához tapad, ezt hasűri terhességnek nevezzük, technikailag azonban ez is méhen kívüli terhesség. A méhen kívüli terhességek előfordulási aránya 1-2 százalék, de a mesterséges megtermékenyítések növekvő száma miatt ez akár 4 százalék is lehet.

Mivel a méhen kívüli terhesség ugyanúgy fejlődik, mint egy normál várandósság, az első tünetek megegyezhetnek: a mell érzékenysége, duzzanata, hányinger, hányás, hangulatingadozások, a menstruáció kimaradása stb. A méhen kívüli terhesség tünetei közé tartozik a hüvelyi vérzés, a hasi fájdalom, a medencetájéki fájdalom, a méh érzékenysége, ritkábban a hányinger, hányás és hasmenés. A méhen kívüli terhességek mintegy 10 százalékának nincsenek tünetei, sok esetben pedig a tüneteket egyéb problémákkal is össze lehet téveszteni, például vetéléssel, méhüregi ciszta megrepedésével, vakbélgyulladással, húgyúti fertőzésekkel.

A méhen kívüli terhességeket általában a terhesség 6.-7. hetében, az első nőgyógyászati vizsgálat idején felfedezik a hüvelyi ultrahang segítségével, de időnként egyéb módszerekre, például laparoszkópiára is szükség lehet, mert nem mindig könnyű felismerni a méhen kívüli terhességet.

Nem tudjuk pontosan, hogy mi okozza a méhen kívüli terhességeket, ám sok olyan rizikótényező van, melyek hajlamosíthatnak erre. Ezek közé tartozik például a belső szervek fejletlensége, a kismedencei gyulladásos betegség, a méhüregi vagy petevezetékeket érintő korábbi műtét, az endometriózis és a dohányzás. A méhen belüli fogamzásgátló eszközt (IUD-t, spirált) használó nőknél valamivel megnő a méhen kívüli terhességek rizikója, és azoknál, akiknek korábban már volt méhen kívüli terhessége, azoknak sajnos később is nagyobb esélyük van erre.

A méhen kívüli terhesség legnagyobb veszélye, hogy a növekvő embrió megrepesztheti, kettészakíthatja a petevezetéket, belső vérzést, a hasüreg felé irányuló vetélést okozva. Ennek tünetei a sápadtság, eszméletvesztés, heves szívdobogás, ájulás, hirtelen rosszullét, igen erős fájdalom. Ilyen esetben azonnal kórházi ellátásra van szükség!

Előfordulhat, hogy a szervezet maga “gondoskodik” a méhen kívüli terhességről, így az spontán távozik a szervezetből. Kellően korán felismert esetben gyógyszeres kezelés hatására szívódik fel a terhesség. A leggyakoribb beavatkozás a méhen kívüli terhesség műtéti eltávolítása, mely mostanában általában laparoszkópiás műtét segítségével történik.Ha a petevezetékek még épek, a petezsák “kihámozható” a helyéről, így a jövőben nagyobb az esély az egészséges várandósságra. Előrehaladottabb esetben, amennyiben a petevezető már sérült, megrepedt, sajnos annak eltávolítására lehet szükség.

Megelőzhető-e a méhen kívüli terhesség? Természetesen, ha már a fogantatás előtt odafigyelünk magunkra, leszokunk a dohányzásról, egészségesen táplálkozunk, felderítjük és kezeljük az esetleges fertőzéseket, azzal nagy mértékben csökkenthetjük a méhen kívüli terhesség kialakulásának rizikóját. Nagyon fontos, hogy a méhen kívüli terhességet időben felfedezzék, nehogy a petevezeték repedését, szakadását okozza. Ehhez pedig az otthoni terhességi teszt elvégzését követő 1-2 hétben mindenképpen nőgyógyászhoz kell fordulni, aki ultrahang segítségével megállapítja, hogy megfelelő helyen tapadt-e meg az embrió.

Kapcsolódó cikkeink méhen kívüli terhesség témában: