Terhesség

Ezért nem a kiírásra érkezik a baba

És mikor szülsz? Ez az első kérdés, amit szinte minden ismerősöd feltesz, ha megtudják, hogy babát vársz. Te pedig lelkesen válaszolsz, és várod a nagy napot. Ami a legritkábban lesz pont ugyanaz a nap, mint amire számítasz. Olvasd el, miért!
2013. Augusztus 05.

Ezért nem a kiírásra érkezik a baba

A terhességet megállapító első nőgyógyászati vizsgálat során az utolsó menstruáció időpontjából és a petezsák/magzat méretéből azonnal meghatározzák a szülés várható időpontját is. Bár ez a dátum sok mindent meghatároz (például a terhesgondozás alatt kötelezően elvégzendő vizsgálatok idejét), talán mégsem kell annyira komolyan venni, mint amilyennek első hallásra tűnik. A baba nyugodtan érkezhet akár két héttel a kiírt dátum előtt, akár utána egy héttel úgy, hogy teljesen időben születik.

Érdemes utánakérdezned, a választott kórházadban mi a protokoll arra az esetre, ha a kiírt dátumig nem indul be a vajúdás. Itt pedig felsoroljuk a legfontosabb tudnivalókat a szülés várható időpontjával kapcsolatban.

Magad is kiszámolhatod!

A legegyszerűbben úgy, hogy meglátogatod a babaszoba szülési kalkulátorát, és beírod ide az utolsó menstruációd első napját. Ugyanezt veszik alapul az úgynevezett számolókorongok, és ennek alapján akár papíron is kiszámolhatod a céldátumot. Ezen a módon az utolsó menstruációtól számított 40. betöltött hét vége lesz a megjelölt szülési időpont.

Ez viszont csak akkor ad hozzávetőlegesen pontos adatot, ha szabályos, 28 napos ciklusaid vannak, mert az utolsó vérzéstől számított 14. napra teszi a fogantatás idejét. Ha viszont ennél hosszabb ciklusaid vannak, vagy ha máskor történt a peteérés, akkor a számítás nem lesz pontos. Nem beszélve arról a – nem is ritka – esetről, amikor a ciklus továbbra is fennáll annak ellenére, hogy létrejött a terhesség. Ezért az első ultrahang adatai alapján szinte mindig pontosítja a szakorvos a kalkulált dátumot.

Nem módosítják

Ezt a korrigált dátumot azonban a későbbiek során nem szívesen – sőt, gyakorlatilag egyáltalán nem – módosítják. Hiszen annak is fontos információtartalma lehet, ha a baba a számolt koránál feltűnően nagyobb, és fokozott figyelmet igényel, ha feltűnően kisebb. Sokszor előfordul az is, hogy a következő vizsgálatra behozza az eltérést a pici.

Csak a babák öt százaléka pontos

Kutatások szerint csak az újszülöttek öt százaléka érkezik pontosan a kiírt napon. A legtipikusabban a 38-40. hét között valamikor, de előfordulhat(na) akár kéthetes túlhordás is. Koraszülésről beszélünk a 37. hét előtt, túlhordásról a 40. hét után. A kiírt dátumra tehát tekints úgy, mint egy hozzávetőleges adatra, például ha július 14-re vagy kiírva, mondd azt, hogy július közepére várható a baba – így kevésbé ér váratlanul, ha már július 3-án kibújik, és az sem lep meg, ha csak 17-én érzed az első igazi összehúzódást.

A kisbabád határozza meg – súgj neki!

Bár nem ismerjük a szülés beindulásának pontos menetét, de egészséges terhesség esetén valamilyen módon a baba maga indítja be a vajúdást, amire neked viszonylag kevés hatásod van. Persze ismerünk olyanokat, akik “megbeszélik” a babával, hogy mikor érkezzen. Ezt te is kipróbálhatod: ha van olyan időpont, amikor nagyon szeretnéd, hogy megszülessen, vagy azt szeretnéd, hogy valameddig biztosan bent maradjon (például a nagytesó születésnapjáig), akkor próbáld “megbeszélni” vele. A tapasztalat azt mutatja, hogy a valószínűségnél nagyobb arányban jön be az efféle mantra.

Ha betöltötted, és mégis “egyben vagy” – türelem!

Ahogy közeledik a kiírt dátum, egyre nehezebben viseled a napok múlását – fizikailag és lelkileg is. Főleg ha a terhesség során volt bármi, ami arra utalt, hogy a baba korábban érkezik majd: görcsök, vérzés, kinyílt méhszáj. A pocakod egyre nehezebb, előfordulhat, hogy vizesedsz, a gyomrod ég, aludni kényelmetlen, ráadásul mindenki ugyanazt kérdezi: “egyben vagy még?”. Fontos, hogy mindenben tartsd be az orvosod utasításait, de ha ő nem lát okot aggodalomra, akkor te is légy türelmes. Ha szükségesnek véli, úgyis be fogja indítani a szülést, addig pedig valószínűleg napi CTG-t és/vagy befekvést fog javasolni.

Kapcsolódó cikkeink: