Terhesség

Terminustúllépés: mitől függ, hogy mikor jön a baba?

Mikor érkezik a baba? Erre a kérdésre sajnos nem lehet pontos választ adni, hiszen a szülés egy összetett, hormonvezérelte folyamat. Mi lehet az oka, ha a baba nem akar a kiírt időpontra megszületni? A terminustúllépésről kérdeztük a szakértőt.
2021. Május 20.
Mit mond a szakma a terminustúllépésről? Fotó: Getty Images

A terhesség a megtermékenyüléssel kezdődik, de a gyakorlatban az utolsó menstruációs ciklus első napjától számítják. A terminus kifejezés magát a szülés várható időpontját jelenti, ami az utolsó menstruáció első napjától számított 40. hét betöltésének napja, vagyis kb. ekkorra várható a baba érkezése.

És bár a szakemberek több szempontot mérlegelnek a szülés várható időpontjának meghatározásakor, a babák mindössze tíz százaléka érkezik erre az időpontra. A többi kisbaba vagy hamarabb vagy később születik meg.

De mit is jelent pontosan az, hogy egy baba később jön világra, és mi minden állhat ennek a hátterében? – a terminustúllépésről beszélgettem dr. Imre Rubennel, az Istenhegyi Géndiagnosztika Centrum szülész-nőgyógyászával, meddőségi centrum vezető szakorvossal.

Terminustúllépés és túlhordás

A terminustúllépést gyakran összekeverik a túlhordással. Nézzük, mit is jelent ez a két fogalom pontosan!  A terminustúllépés a betöltött 40. hét utáni egy hetet jelenti, míg túlhordásról a betöltött 42. hét után beszélhetünk. Maga a terminustúllépés viszonylag gyakori jelenség – hangsúlyozta dr. Imre Ruben.

Mi okozhatja a terminustúllépést?

A terminustúllépés egyik oka az lehet, hogy a várandósság idejét nem tudják pontosan meghatározni. Az eltéréseket például a szabálytalan menstruációs ciklushossz okozhatja vagy az, hogy a peteérés időpontja – még szabályos ciklusok esetében is – változékony lehet.

E bizonytalanságok miatt sem szoktunk a betöltött 40. hét után még egy hétig terhességet elindítani – tette hozzá a szakember.

Előfordulhat azonban az is, hogy valamilyen más ok miatt nem indul meg a szülés spontán folyamata. Ez lehet alkati dolog, fájásgyengeség, de lehet akár hormonális ok (pl. ha valakinek alulműködik a pajzsmirigye).

Ugyanakkor a pontos háttér nagyon sokszor rejtve marad, és nem találnak magyarázatot a terminustúllépésre. Úgy tűnik, hogy olyan tényezők is szerepet kaphatnak ebben a folyamatban, amelyeket nem ismerünk még pontosan.

A terminustúllépés kockázati tényezői

  • első szülés
  • terminustúllépés korábbi várandósság során
  • fiú magzat
  • genetikai okok (családi halmozódás)

    (Forrás: emedicine.medscape.com)

A terminustúllépés lelki okai

A terminustúllépés kapcsán érdemes megemlíteni a lelki tényezőket is. Dr. Imre Ruben tapasztalatai szerint a kismamában dolgozó szorongás vagy a szüléstől való félelem is hátráltathatja a szülés megindulását és a szülés természetes folyamatát is.

Veisenberger Eleonóra dúla, perinatális szaktanácsadó úgy véli, hogy a támogató, empatikus közeg és türelem rendkívül fontos a szülő nő számára. Ha a kismama gondolatait betölti az otthon maradt családtagok miatti aggodalom; ha amiatt szorong, hogy egy hirtelen lebetegedett kistestvér gondos ápolása nem megoldott, akkor valószínűsíthető a szülés későbbi beindulása. Eleonóra a mostani járványhelyzet kapcsán azt is kiemelte, hogy – bár ő maga statisztikát még nem látott – úgy tudja, hogy megugrott az indítások száma. Ami szerinte minden esetben beleszól a szülés elindulásába, az a belül megadatott biztonság és a külső lét bizonytalansága.

Milyen kockázatokkal járhat a terminustúllépés?

A terminustúllépés legnagyobb kockázata, hogy a lepény elöregszik, nem lesz megfelelő a keringése, így a baba oxigén-és tápanyagellátását nem tudja biztosítani. Emiatt a baba belekakilhat a magzatvízbe, a mekóniumos magzatvíz pedig a tüdejébe kerülhet – hangsúlyozta dr. Imre Ruben.

Számításba kell venni azt is, hogy a terminustúllépés miatt a baba túl nagyra nőhet, ami téraránytalansághoz vezethet és problémákat okozhat a szülésnél, és lecsökkenhet a magzatvíz mennyisége is.

Vajon mi indítja be a szülést?

A szülés beindulása egy összetett hormonvezérelt folyamat, ami nemcsak az anya szervezetén múlik, hanem a magzatén is. Úgy tűnik, a magzat esetében a mellékveséje által termelt kortizolnak lehet kulcsszerepe.

Mit mond a szakma a terminustúllépésről?

Az, hogy mi fog történni a kismamával terminustúllépés esetén, elsősorban a választott orvos hozzáállásától és az intézmény protokolljától függ.

Ha a terhesség zavartalan, és nincs semmiféle komplikáció, akkor a várandósságot a 41. hétig lehet viselni – tudtam meg dr. Imre Rubentől – a 41. héten azonban el kell kezdeni lépéseket tenni szülésmegindítás irányába.

Kórházanként változó, hogy mi a protokoll: van, ahol a 41.héten megindítják a szülést, míg más intézményben – kedvezőtlen méhszájlelet esetén – ekkor kezdik a méhszájat érlelni.

Természetesen, ha bármilyen kóros állapot kialakul, akkor hamarabb kell lépéseket tenni – tette hozzá a doktor úr.