Terhesség

Ilyen a szülés folyamata

Mi történik a vajúdás során? Milyen szakaszai vannak, és milyen hormonok segítik a folyamatot?
2018. Október 31.
Ilyen a szülés folyamata

A szülést megelőző hetekben a progeszteron hormon szintje csökken, míg más hormonok, például a prosztaglandin szintje nő, ennek az eredménye, hogy felpuhul a méhnyak. Az oxitocin hormon szintje is megemelkedik, ez a hormon segíti a kontrakciókat. A vajúdás során a kontrakciók ritmikusak és fájdalmasak és folyamatosan erősödnek.

A méhösszehúzódás során a méh hosszanti izomszalagjai kinyitják a méhnyakat: felpuhul, rövidül. A méh felső részén található erős izmok munkája irányítja a csecsemőt a méhnyak felé. A nyákdugó, ami kilenc hónapig zárta a méhnyakat a szülés előtt akár napokkal is távozhat, de az is megtörténhet, hogy csak a vajúdás során távozik. Amikor a magzatburok megreped, távozik a magzatvíz. A magzatvíz távozása történhet szivárogva vagy bő mennyiségben is.

A vajúdás során a méhnyak rövidül, felpuhul, elvékonyodik és kinyílik. A méhszáj tágul. Amint a tágulás eléri a négy centimétert, akkor a vajúdás aktív szakaszába ért. Az aktív szakaszban a kontrakciók erősödnek és sűrűsödnek. Úgy tartják, hogy vajúdás legfájdalmasabb szakasza az, amikor 8 centiméternél jár a tágulás.

10 centiméternél beszélünk teljes tágulásról. Ekkor a vajúdó arra érez késztetést, hogy nyomjon. Ekkor megkezdődik a vajúdás második szakasza. Minden egyes kontrakció lefelé mozgásra készteti a babát.

A baba feje puha, képlékeny, ezért könnyen áthalad a szülőcsatornán. Először a baba feje születik meg. A baba fejének legszélesebb része után kibújik a válla, majd az egész teste. A fej és a test megszületése történhet egy fájás alatt, de úgy is, hogy több tolófájásra van szükség.

A vajúdás harmadik és egyben utolsó szakaszában megszületik a placenta, vagyis a méhlepény. Amint a baba először levegőt vesz, véget ér a szülés csodálatos utazása.

Kapcsolódó cikkeink: