Terhesség

3 kérdés a túlhordásról

Túlhordásról a 42. hét után beszélünk. Nem kell idegeskedned, tartsd be az orvos utasításait és légy türelemmel.
2013. Augusztus 15.

Túlhordás

Először érdemes tisztázni a túlhordás és a terminustúllépés közötti különbséget. Terminustúllépésről az utolsó menstruáció első napjától számított 280 nap után beszélhetünk (tehát a betöltött 40. héttől). Túlhordásnak a menzesz első napjától számított 294. naptól kezdődő időszak számít. (Ez a 42. betöltött terhességi hét.)

Érdekességképpen fontos elmondani, hogy a terhességek 40%-a végződik terminus túllépéssel és mintegy 3-5%-a túlhordással.

Beindítják a szülést?

– Az indítás nem jelent feltétlenül császármetszést. Bár az indított szüléseknél nagyobb az esély a császármetszésre, de ha a szervezeted jól reagál az indításra, akkor hüvelyi úton is megszülheted a babát, pont úgy, mintha magától indult volna be.

Be kell feküdnöm a kórházba?

– Előfordulhat, hogy az orvosod úgy dönt, szorosabb megfigyelésre van szükség, és befektet a kórházba. Ez bosszantó tud lenni, különösen akkor, ha nagyobb tesó vár haza. De ne feledd, mindez a ti érdekeiteket szolgálja, és próbáld a lehetőségekhez képest kellemesen eltölteni az időt: olvasgass, csacsogj a szobatársakkal, pihenj – erre a kicsi megszületése után sokáig nem lesz módod.

Hogyan siettethetem a szülés beindítását?

– Közszájon – és az interneten – keringenek bizonyos praktikák, amelyek természetesen segíthetnek beindítani a szülést. Ezek közül a legkellemesebb a szex: az orgazmus hatására felszabaduló oxitocin megindíthatja a folyamatot (nem kell félni, egészséges terhesség esetén ez csak akkor történik meg, ha már tényleg érett a baba). A másik régi trükk a lépcsőzés: a szülészeteken a túlhordással befektetett kismamák lelkesen róják a lépcsőket, bízva abban, hogy így begyorsulnak az események. A szintén többféle formában ismert bábakoktél ellen leginkább az alkoholtartalma szól, ezért ezt itt nem ajánlhatjuk.

Kapcsolódó cikkeink: