Terhesség

7 tipp, hogy természetes szülésed legyen

Minden vágyad, hogy természetesen szüld meg a babádat? Akkor íme néhány tipp, hogy a legnagyobb eséllyel ez sikerüljön is!
2017. Április 27.

7 tipp, hogy természetes szülésed legyen

A természetes hüvelyi szülés a nők 85%-ánál egy teljes mértékben megvalósítható cél. A maradék 15%-nak különféle komplikációk, a magzat és/vagy az édesanya veszélybe kerülése miatt az orvosoknak muszáj közbeavatkozniuk. Ettől függetlenül, ha úgy indulsz neki, hogy természetes szülést szeretnél, minden esélyed megvan rá, különösen, ha megfogadod az alábbi tanácsokat.

1. Tájékozódj

Keress olyan szülésfelkészítő tanfolyamot, ahol különböző természetes fájdalomcsillapítási technikákat sajátíthatsz el (pl. légzés, önhipnózis). A kórházak is tartanak szülésre felkészítő beszélgetéseket, de ezek nem biztos, hogy elég informatívak, főleg, ha a kórházban nagy a császármetszések aránya.

2. Válassz olyan szülésznőt, aki a természetes szülésre specializálódott

Vannak szülésznők, akik minden erejükkel azon vannak, hogy a kismama természetes úton szülhesse meg a kisbabáját. Ha olyan emberekkel veszed körül magad a szülőszobában, akik egy húron pendülnek veled, sokkal nagyobb eséllyel sikerül megvalósítanod az elképzeléseidet. Akár dúlát is fogadhatsz, nézz szét az interneten ezzel kapcsolatban is!

3. Tartsd kordában a súlyod

A szülés általában könnyebb és problémamentesebb lefolyású, ha az anyuka nem túlsúlyos, ezért figyelj oda az egészséges táplálkozásra és a kímélő, de rendszeres testmozgásra terhesség alatt is.

4. Legyen a célod a minél kevesebb közbeavatkozás

Azoknak a nőknek, akik kevesebb közbeavatkozást szeretnének a terhességük alatt, szülés közben is hasonló cél lebeg a szemük előtt. Ha nincs különösebb egészségügyi gondod, akkor nem kell minden létező szabadon választható vizsgálatot végig csináltatnod. Persze, vannak kötelezőek, amiket minden kismamának fontos elvégeztetnie, de a többiről dönthetsz úgy, hogy nem kéred.

5. Ne rohanj egyből a kórházba

Otthon beülhetsz a kádba, sétálgathatsz, ehetsz-ihatsz, ha ahhoz van kedved. Ha a fájások tartósan kevesebb, mint öt percenként váltják egymást és egyre erősödnek, hívd fel a dokit. Nagy valószínűség szerint kezdhetsz is pakolni. Ha azonban ennél ritkábbak, jobban jársz, ha otthon maradsz. Ha berohantok a kórházba, lehet, hogy hazaküldenek, rosszabb esetben pedig bent tartanak, és nagy eséllyel közbe is avatkoznak.

6. Élj a víz erejével

A kád, a zuhany és a szülőmedence olyan szuper “eszközök”, amelyekkel természetes úton csökkentheted a fájdalmat. Tölts annyi időt vízben, amennyit csak tudsz (persze, csak ha nincs ellenedre a dolog).

7. Használd, amit tanultál

Ha jártál szülésfelkészítőre, alkalmazd az ott tanultakat! Lélegezz, meditálj, relaxálj, mozogj, váltogasd a pozíciókat, kérj masszázst, hallgass zenét – ezek mind-mind nagyszerű módszerek arra, hogy belelazulj a fájásokba, és végül valóban hüvelyi úton szülhesd meg a babád.

Kapcsolódó cikkeink: