Terhesség

Tervezd meg a szülésedet!

Nehéz olyasmiről dönteni, amit még nem is ismerünk, és ami ráadásul meglehetősen kiszámíthatatlan is. Mégis arra biztatunk, hogy tájékozódj gondosan, és írd össze kívánságaidat.
2011. Október 02.

Ha vízben szülést szeretnél,

neked kell megtalálnod az intézményt,

ahol lehetőség van rá!Talán kívánságműsor a szülés? A kórház pedig szálloda? – kérdezik némi bosszúsággal azok az orvosok, akik nem helyeslik a szülési tervek készítését. Úgy gondolják, egyrészt orvosi kérdésekről, döntésekről van szó, másrészt pedig minden egészségügyi intézménynek van kialakult működési rendje, amelyet nem lehet büntetlenül felborítani. Hiszen mi is történne egy kórházban, ha ott mindenki azt tehetné, amit akar?! Vannak olyan szülészek is, akik más érvek alapján utasítják el a szülési terv készítését. Úgy vélik, túlságosan nagy csalódást okoz, ha mégsem valósulnak meg a benne foglaltak. Szerintük a szüléshez helyesebb kevésbé tervszerűen közelíteni, hiszen bármi történhet.

Tájékoztat

Akadnak viszont szép számmal olyan szülészek is, akik kimondottan hasznos, előremutató ötletnek tartják a szülési terv készítését. Egyrészt pontosan képbe kerülhetnek, milyen a kismama beállítottsága, mennyire tájékozott, mi az, ami fontos és mi az, ami lényegtelen számára. Ha idejében elkészül a terv, az is kiderül, vajon összeillik-e az orvos és a páciens, vagy épp ellenkezőleg, mindkettejüknek jobb, ha elválnak útjaik. Persze a rendeléseken szóban is meg lehet beszélni mindent, ám ha írásban rögzítjük, bármikor pontosan fel lehet idézni a megbeszélteket.

Leírtuk és megbeszéltük

Amikor a vajúdás és a szülés megindul, akkora az izgatottság, esetleg az ijedelem, hogy sok minden talán feledésbe is merül a tervből, illetve előfordulhat az a sajnálatos eset is, hogy az orvos különböző (nem feltétlenül egészségügyi) okokra hivatkozva mégsem teljesíti a kéréseket. Ha azonban a szülésznő és az orvos kezében is ott van az előre megbeszélt, egyeztetett terv írásos változata, nem kell a vajúdó kismamának vagy párjának minduntalan utalnia rá. Arra tudnak figyelni, amire ebben a helyzetben kell: a babára, a tágulás folyamatára és a megpróbáltatások elviselésére.

Mi kell hozzá?

– A kismamának tájékozódnia kell a vajúdás és szülés folyamatáról, vagyis valamilyen szinten képben kell lennie, hogy mi vár rá. Az sem árt, ha ismeri a választott kórház gyakorlatát, hiszen azzal homlokegyenest ellenkező bánásmódra nem számíthat.

– Jó megoldás, ha részt vesz a szülésre felkészítő kórházi tanfolyamon, a szülőszoba-látogatáson, és mindenre rákérdez, amit nem ért vagy furcsának talál.

– Ahol nincs ilyen tanfolyam (vagy ahol van, de a kismama érdeklődik más nézőpontok iránt is), ott intézményektől független felkészítést is lehet választani.

– Létezik olyan felkészülési forma is, amely teljes egészében az interneten bonyolódik, rendszeresen érkező hírlevelek vagy személyre szabott e-mailek formájában.

– Jó megoldás lehet a Kismama magazin havonta megjelenő számainak olvasgatása is, hiszen minden hónapban 15-20 oldal szól a babavárásról és a szülésről, csupa új és aktuális információval.– A kórházak közötti összehasonlítást, keresgélést megkönnyíti Szülészetkeresőnk, itt rengeteg információt össze tudsz szedni!

– Rendkívül hasznos a beszélgetés más kismamákkal, édesanyákkal és partnereikkel. Mennyire voltak elégedettek az orvossal, a szülésznővel, a kórházzal, milyen élményekkel tértek haza várakozásaikhoz képest?

Természetesen minden történetet és véleményt kellő távolságtartással kell kezelni. Nem vagyunk egyformák, ami egyikünk számára felháborító, másikunknak talán fel sem tűnne.

Az így összegyűjtött információk alapján kialakíthatod a saját tervedet. Olvasd el, miről dönthetsz te!

Forrás: Kismama magazin