Terhesség

Felkészülés a szülésre: a szülésznő tanácsai

A terhesség alatt hajlamosak vagyunk mindent elolvasni, ami a terhességgel és szüléssel kapcsolatos. Próbálunk minél több információt magunkba gyűjteni könyvekből, szaklapokból és tapasztalt édesanyákat faggatunk.
2016. Szeptember 22.

Felkészülés a szülésre: a szülésznő tanácsai

Csűrösné Gödény Erzsébet szülésznővel szedtük össze a legfontosabbakat, hogyan is érdemes felkészíteni magunkat életünk – minden bizonnyal – egyik legcsodálatosabb pillanatára.

“Amikor az első gyermekemet vártam, eljártunk a férjemmel szülésfelkészítő tanfolyamra, a másodiknál viszont már nem. Szülésznőmhöz jártam be rendszeresen kérdezősködni, konzultálni. Emlékszem úgy jegyzeteltem mindig, hogy semmit el ne felejtsek. Azt gondolom jó, ha egy kismama tisztában van azzal, hogy mire kell számítania és lelkileg-testileg erre meg is próbál felkészülni. Ennek ellenére persze mégis értek meglepetések, de nagy segítség volt, hogy mellettem álltak olyan szakemberek, akikben maximálisan meg is bíztam. És ezt a bizalmi kapcsolatot tudatosan már a várandósság alatt építettem ki velük” – meséli Anett, két kisfiú édesanyja.

“Azt gondolom, úgy ahogy Anett is tette, tényleg nagyon fontos szerepe van annak, hogy a kismama első lépésként felvegye a kapcsolatot az általa választott kórházzal, orvossal. Beszéljen szülésznővel, esetleg járjon el szülésfelkészítőre is. Valóban kialakul egy olyan bizalmi kapcsolat, amitől sokkal nagyobb biztonságban érzi majd a kismama magát a vajúdás alatt és nem érzi magát egyedül akkor, amikor igenis jól jön a támogatás” – mondja a szülésznő, Csűrösné Gödény Erzsébet.

Mit szabad és mit nem várandósan?

“Első körben, amikor hozzám eljönnek a kismamák, mindig azzal kezdem, hogy megbeszéljük azt, attól, hogy milyen lesz a vajúdás és szülés élménye sokban az is hozzájárul, hogy előtte hogy éljük meg a várandósságot. A másállapot normális, fiziológiás, egészséges folyamat, nem betegség, úgy kell élnünk, mint ahogy normál esetben tesszük.

De mindig jön a kérdés. Mit szabad és mit nem?

  • Az én javaslatom, hogy lehet sportolni, nyilván nem versenyszerűen, de ami jólesik azt bátran, főleg azt a mozgásformát, amit korábban is szerettünk.
  • Dohányozni semmiképpen sem, ugyanis több vizsgálat is bizonyítja, hogy sajnos az, aki kismamaként pöfékel, annak komoly retardációval, azaz kis súllyal születhet gyermeke.
  • Egészségesen kell étkezni. Sok zöldséget és gyümölcsöt kell enni. Sok kismama számol be arról, hogy a szőlőt, banánt kívánja és mázsaszámra eszi, azért ezekkel óvatosan kell bánni, mert elég sok szénhidrátot tartalmaznak.
  • Nyilván alkoholt sem ajánlott fogyasztani, de ha egy pohár pezsgőt megiszik egyszer a kismama, attól nem lesz a magzatnak semmi baja.

Élettani változások a terhesség alatt

“Készüljünk fel arra, hogy az első 12 hétben pszichés ingadozás jellemző. Egyik pillanatban örülünk, a másikban sírunk. Szinte önmagunkat is alig bírjuk elviselni ilyenkor, de ez is természetes folyamat, nem kell tőle megijedni, ez is elmúlik majd. A legnyugodtabb időszak a várandósság idejében a 20-30. hét. Már mozog a baba, de még nem nagyon nagy a pocak, nem zavar a mozgásban. Mivel változik az évek során az, hogy milyen vizsgálatokon tanácsos részt venni a várandósság alatt, így ezeket is át szoktuk beszélni, hogy melyeket javasolja a szakma. Meglátásunk az, hogy nem indokolt esetben csak plusz aggodalmat okoz, ha valaki állandóan orvostól orvosig jár.”

Ne stresszeljük feleslegesen magunkat

“Érthető módon a legtöbb kismamát az foglalkoztatja leginkább, hogy fog zajlani a vajúdás, és a kisbaba pontosan hogy fog megszületni. Fel kell arra készülni, hogy nem mindenkinél zajlik egyformán a szülés, úgy, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva. Ezt jobb észben tartani, nehogy csalódás érjen bennünket, mert nem erre számítottunk. Túlstresszelni sem szabad magunkat, mert ez csak szorongáshoz vezet. Azt szoktam mondani, hogy persze, olvassunk róla, ha gondoljuk, nézzünk ezzel kapcsolatos ismeretterjesztő filmeket, de túlzásba ne vigyük. Teljesen felesleges a várandósság alatt plusz szorongást generálni magunknak” – javasolja a szakértő.

Legyünk türelmesek

“Persze, aki szülés előtt áll, azt gondolhatja, könnyű ezt mondani! De tényleg fontos, hogy lélekben előre felkészítsük magunkat arra, hogy türelemre lesz szükség a vajúdás során. A magzatvíz elfolyása után nem is biztos, hogy egyből jönnek a méhösszehúzódások, néhány óra is eltelhet, mire az első fájás jelentkezik. A vajúdás átlagosan 12-14 órát is eltarthat. A tágulás időszaka sem villámgyors folyamat, az, hogy tág a méhszáj, nem azt jelenti, hogy pár perc múlva már karjainkban tarthatjuk babánkat, hiszen milliméterről milliméterre halad a szülőcsatornában. Így nyugalomra, türelemre van szükség. Akár ebben segíthet a meditáció, egy jó légzéstechnika, amit kismama jógán, pilatesen el is tudunk sajátítani, majd a szülés napján pedig alkalmazni.”

Vonjuk be a leendő apukát is!

“Szülésre mindenképpen úgy készüljünk fel, hogy a párunkkal is osszuk meg a kapott információkat. Ha apás szülés lesz, akkor egyébként is, de például azt érdemes előre megbeszélni, hogy szeretné-e ő elvágni majd a köldökzsinórt, vagy a vajúdás alatt mi az amiben ő tud és akar segíteni. Őket sem szabad elhanyagolni, az apukákat is fel kell készíteni lelkileg az eseményre.”

Bizalom

“Elég sokszor előfordul, hogy jön a kismama a szülési tervvel, vagy ragaszkodik például ahhoz, hogy nem szeretne gátmetszést. Ezért is jó,  ha már a várandósság alatt kialakul egy bizalmi kapcsolat, mert akkor el tudjuk fogadni a szakember javaslatát, pl. a gátmetszés tekintetében. A legtöbb szülő nő előre retteg tőle. Rutinszerűen mi sem alkalmazzuk, csak nyilván akkor, ha indokolt.

Igazán fontos az, hogy ki van mellettünk, hogy meg tudjunk benne bízni, hiszen a szülés egy nagyon intim dolog. Hinni kell abban, hogy amit javasol a szakember az nekünk jó, hiszen ő rosszat nem akar. Biztonságban kell tudni, érezni magunkat általa abban az esetben is, ha netán úgy dönt az orvos, hogy császármetszésre kerül sor.”

Fájdalomcsillapítás a szülés alatt

“Véleményem szerint lényeges, hogy a szülő nő tudja, hogy mi történik vele. Fel kell készülni arra, hogy a szülés fájdalommal jár. De ez normális. Furcsa talán ezt is így kimondani, de annak kell örülni, ha fáj. A testünk tudja, hogy mi a dolga. Az oxitocin termelődik, a szülés pedig rendben zajlik, ha fájdalmat érez a kismama. Aztán az is lehet, hogy eljön az a pont, amikor már nem bírjuk, és fájdalomcsillapítót kérünk. Ehhez természetesen mindenkinek joga van.

A fájdalomcsillapítás lehetőségeivel is legyünk tisztában. Természetes módszerekkel is enyhíthetjük a fájdalmakat. A tapasztalat azt mutatja, hogy a meleg víz enyhíti a kismama fájdalomérzetét, és a méhszáj tágulását is segíti. Abban az esetben, ha így képzeljük el, keressünk előre olyan intézményt, ahol lehet például kádban vajúdni. Van a gyógyszeres fájdalomcsillapítás is, ezeknek lehetőségét érdemes megkérdezni az orvosunktól.”

Terepszemle a szülészeten

“A szülésre felkészüléshez hozzátartozik az is, hogy megismerjük a szülés helyszínét. Hol van a szülőszoba, hol a mosdó, és hol találjuk a mellékhelyiséget. Gondoljunk csak arra, ha éjjel kell csengetnünk a szülőszobán, a fájásoktól, álmosságtól és izgatottságtól kábultan, tudjuk hova kell mennünk. Eleve, ha belépünk az intézménybe, már egy picit hangolódunk is a várva várt pillanatra.”

Az újszülött ellátása

“A felkészülés során mindenképpen érintenünk kell az újszülött gondozását, ellátását, szoptatását már az első percttől kezdve. Számos jó képes szakkönyv mutatja be az első gyermekét váró, még tapasztalattal nem rendelkező édesanyának, hogy majd milyen teendői lesznek a babával. Még a köldökzsinór elvágása előtt rátesszük a babát az anya mellkasára.

Mivel az anyatej a legjobb tápláléka a kisbabának, így mi szülésznők is azon vagyunk, hogy a szülő nőt segítsük az első szoptatás pillanatában. A tejbelövellés tud kellemetlen lenni, de maga a szoptatásra érdemes előre pozitívan gondolni, hogy az egy csodálatos, meghitt pillanat lesz az életünkben.”

Kapcsolódó cikkeink szülés témában: