Terhesség

Milyen korai tünetei lehetnek a terhességnek?

A terhesség legvalószínűbb jele a pozitív teszt lehet, de természetesen biztosat csak az orvosod tud mondani, az első vizsgálat alkalmával. De mégis milyen tünetek jelentkezhetnek a terhesség elején?
2023. Július 25.
terhességi tesztet néz
(Kép forrása: Getty Images)

A terhesség leggyakoribb korai jelei és tünetei a Mayo Clinic szerint a következők lehetnek:

 • Kimaradt menstruáció. Ha egy vagy több hét eltelt azóta, hogy a várható menstruáció elkezdődött volna, lehetséges, hogy terhes vagy. Azonban ez a tünet rendszertelen menstruációs ciklus esetén félrevezető lehet.
 • Érzékeny, feszülő mellek. A terhesség korai időszakában a hormonális változások miatt érzékenyek lehetnek, fájhatnak a mellek. Ez néhány hét után csökkenhet, ahogy a szervezet alkalmazkodik a hormonális változásokhoz.
 • Hányinger hányással vagy anélkül. A tévesen reggeli rosszullétnek nevezett émelygés bármikor előfordulhat a nap folyamán, és gyakran a terhesség első vagy második hónapjában kezdődik. Van, aki azonban ennél korábban is tapasztalja, míg mások egyáltalán nem. A tünet oka nem egyértelmű, valószínűleg a terhességi hormonok játszanak benne szerepet.
 • Fokozott vizelési inger. A terhesség során megnövekszik a vér mennyisége a szervezetben, aminek következtében a vesék extra mennyiségű folyadékot dolgoznak fel.
 • Fáradtság. A terhesség korai jelei között szerepel a fáradtság. Biztosan nem lehet tudni, hogy mi okozhatja, azonban a progeszteron hormon szintjének gyors emelkedése hozzájárulhat a fáradtsághoz a terhesség korai szakaszában.

Egyéb tünetek lehetnek, amiket az első trimeszterben tapasztalhatsz:

 • Hangulatingadozások. A hormonok megnövekedett mennyisége a terhesség korai időszakában szokatlanul érzelmessé tehet.
 • Puffadás. A hormonális változások puffadást is okozhatnak, hasonlóan a menstruáció elején tapasztalt tünethez.
 • Enyhe pecsételés. A Mayo Clinic szerint úgynevezett implantációs vérzés jelentkezhet akkor, amikor a megtermékenyített petesejt a méhnyálkahártyához tapad, nagyjából 10-14 nappal a fogantatás után. Ez nagyjából akkor jelentkezhet, amikor a menstruáció várható lenne. Azonban nem mindenkinél fordul elő ez a tünet.
 • Enyhe görcs. Egyesek enyhe görcsöt is tapasztalhatnak a korai időszakban.
 • Székrekedés. A hormonális változások lassíthatják az emésztőrendszert, ami székrekedéshez vezethet.
 • Étel-undor. A terhesség elején lehet tapasztalni akár bizonyos szagokra való érzékenységet vagy megváltozott ízérzékelést is.
 • Orrdugulás. A növekvő hormonszintek és a vértermelés az orr nyálkahártyájának duzzadását, kiszáradását okozhatja, és akár enyhe orrvérzést is.

 

Ezek közül a tünetek közül sok nem kizárólag a terhességre jellemző. Néhány jelezheti valamilyen betegséget vagy a menstruáció kezdetét is. És hasonlóképp lehetsz várandós anélkül is, hogy tapasztalnád ezeket a tüneteket.

Ha kimarad a menstruációd, és tapasztalsz néhányat az említett jelek közül, érdemes elvégezned egy otthoni terhességi tesztet és/vagy felkeresned az orvosodat.

A cikkben található információ tájékoztató jellegű, ha azt gyanítod, hogy várandós vagy, vagy ha bármilyen tüneted van, ami miatt aggódsz, keresd fel az orvosodat!