Terhesség

Gyakori vizelési inger a terhesség alatt

Sokkal többet kell a mosdóba járnod, mint korábban? A gyakori vizelési inger nagyon sok kismamát érint.
2021. Június 01.
Gyakori vizelési inger a terhesség alatt (Fotó: Getty Images)

Mikor lehet számítani a gyakoribb vizelési ingerre?

A terhesség egyik leggyakoribb korai tünete a gyakori vizelési inger. Az első trimeszterben a 4. hét körül kezdődhet (vagy abban az időszakban, amikor a menstruációra számítanál). Ez általában a 916. hét közötti időszakban csúcsosodik, majd visszaállhat a megszokottra. Azonban a harmadik trimeszterben is sokaknál jelentkezik – a legtöbben úgy érezhetik, hogy a 35. héttől kezdve még gyakrabban kell mosdóba járniuk, egészen a terhesség végéig. A terhesség utolsó harmadában általában növekszik az éjszakai vizeletürítések száma is.

Mi az oka a gyakoribb vizelési ingernek a terhesség során?

Egyrészt a terhességi hormonok szintjének változása járul hozzájárul a gyakoribb vizeletürítéshez, mind az első, mind a harmadik trimeszterben: a hCG hormon növeli a medence területének vérellátását. A véráramlás akár 35-60 százalékkal is megnövekszik a vesékben, és emiatt akár 25 százalékkal több vizeletet is termelnek. 

Emellett a harmadik trimeszterben a növekvő baba súlya miatt a kismama hólyagjára nehezedő egyre nagyobb nyomás az egyik fő oka a gyakoribb mosdóba járásnak. Közvetlenül a szülés előtti hetekben pedig lejjebb helyezkedik el a baba az anya medencéjében, így még nagyobb nyomást gyakorol a húgyhólyagra.

A gyakoribb éjszakai vizeletürítéshez pedig a lábfej és a boka duzzadása is hozzájárulhat. A szervezet ugyanis  alvás közben felveszi ezt az extra folyadékot a lábakból, és vizeletképzésre használja.

Mivel a belső szervek elhelyezkedése minimális mértékben kismamánként eltérhet, ezért a vizelési inger gyakoriságának mértéke is változhat. Egyes várandós nők alig tapasztalják ezt a panaszt, míg másoknál nagyon gyakori lehet.

Mit lehet tenni a gyakori vizelési inger ellen?

Amivel semmiképpen sem érdemes próbálkozni, az a bevitt folyadék mennyiségének csökkentése. A terhesség során a babának és a kismamának is szüksége van a folyamatos hidratáltságra. Ráadásul a dehidratáltság húgyúti fertőzésekhez is vezethet. Az enyhe vizelethajtó hatású folyadékokat azonban érdemes kerülni, mint a kávé, a tea vagy az üdítőitalok, és az alkohol – amely fogyasztása egyébként sem javasolt a terhesség idején.

Érdemes a vécéhasználat során egy kicsit előre hajolni, így segítve a hólyag teljes kiürülését.

Ha éjszaka is gyakori a vizelési inger, érdemes közvetlenül lefekvés előtt már nem inni, helyette fokozatosan fogyaszd el a szükséges mennyiségű folyadékot a nap során.

Ha állandóan késztetést érzel a vizeletürítésre, még akkor is, ha csak éppen előtte voltál a mosdóban, vagy ha úgy tűnik, a panasz egyre erősödik, akkor javasolt felkeresned az orvosodat, hogy megvizsgálja, nincs-e húgyúti fertőzésed.

Forrás: whattoexpect.comkidspot.com.au