Terhesség

Gyakori vizelési inger a terhesség alatt

Az egyik legkorábbi jele a terhességnek az, hogy jelentősen megnő a fürdőszobában töltött idő. Mint olyan sok terhességi tünetért, ezért is a hormonok a felelősek.
2016. Szeptember 03.

Miután az embrió beágyazódott a méhbe, a szervezet terhességi hormont, vagy ahogy még ismerik, HCG-hormont termel, ami miatt gyakrabban érezzük a vizelési ingert.

Sajnos ez olyan tünet, ami nem csak a terhesség első harmadában jelentkezik. A terhesség előrehaladtával a vér térfogata közel 50 százalékkal több lesz a terhesség előtti szintnek. Ez az extra folyadék a vesén keresztül kerül feldolgozásra, a végén a húgyhólyagba kerül, így ismét a WC-n fogsz kikötni.

Ahogyan a baba növekszik és a méh tágul, mindez lefelé nyomja a hólyagot, a húgycsövet és a medencefenék izmait. Ez szintén nyomást gyakorol a húgyhólyagra, és úgynevezett “stressz inkontinenciát” okoz. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy néhány csepp vizelet kiszivároghat tüsszögés, köhögés, nevetés közben, vagy ha megemelsz egy nehezebb tárgyat.

A terhesség végéhez érve még mindig nem könnyebbülhetsz meg, ugyanis ahogyan a baba egyre inkább izeg-mozog, további nyomást gyakorol a húgyhólyagodra.

Mit tehetünk, hogy ne legyen annyira kellemetlen?

Ha azt érzed, hogy folyamatosan pisilni kell, arra érzel késztetést, hogy kevesebb folyadékot igyál. Ezt viszont felejtsd el! Fontos, hogy hidratáld magad – már a baba miatt is. De lefekvés előtt már ne igyál annyit, hogy éjszaka minél kevesebbszer kelljen felkelned. Ehhez viszont nap közben kell elegendő mennyiségű folyadékot fogyasztanod.

Hogy minél kevesebbszer kelljen mosdóra menned, kerüld a koffeintartalmú italok fogyasztását, mint például a kávét vagy a teát, amelyek vízhajtó hatással rendelkeznek.

Annak érdekében, hogy elkerüld a kiszivárgást, sose várd meg, hogy megteljen a húgyhólyagod. A teljes kiürítés érdekében amikor a WC-n ülsz, hajolj előrébb, hogy minden csepp kijöjjön.

(Forrás: thebump.com)

Kapcsolódó cikkeink vizelési inger terhesség alatt témában: