Terhesség

Tippek a terhességi ödéma enyhítésére

A kismamák többségénél a terhesség utolsó időszakban ödéma vagy más néven vizesedés alakul ki, leggyakrabban a lábakon. Mit lehet tenni a kellemetlen tünetekkel?
2021. Február 02.
Tippek a terhességi ödéma enyhítésére (fotó: Getty Images)

A terhesség harmadik trimeszterében sok kismamánál jelentkezik a nehézláb-érzés, a végtagok, elsősorban a láb feszülése, ujjak, lábak, kezek dagadása, visszeresség, vizesedés. Ennek oka nem a terhesség alatti hízás, hanem –  leegyszerűsítve –  az okozza, hogy a szervezet több vért és folyadékot termel, illetve a növekedő magzat és a méh egyaránt nyomást gyakorol a keringési rendszerre. A vizesedésben a hormonoknak is szerepe van: a megemelkedett ösztrogén szint víz visszatartást eredményez.

Mit tehetünk, ha vizesedést tapasztalunk?

Az egyik, amivel sokat segíthetünk a helyzeten, ha próbálunk pihenni és minél kevesebbet stresszelni. A folyadékmennyiséget semmiképpen se csökkentsük. Segíti az alsó végtagi keringést, ha tornázunk: bokakörzés, lábujjak leszorítása, majd terpesztése, integetés a lábfejjel. Figyeljünk közben a helyes légzésre is. Bármilyen más mozgás is segíti, hogy ne legyenek túlterheltek az alsó végtagok, mozogjunk annyit, amennyi jólesik. Sétáljunk és ne üljünk sokat, hosszú órákon át ugyanazon testhelyzetben. Polcoljuk fel a lábakat, sőt, amikor ülünk, időnként akkor is mozgassuk át a lábfejeket. Ügyeljünk a testsúlyunkra. Ha terhesség előtt is jártunk úszni, akkor folytassuk tovább, mert a vízben való mozgás (akár torna is) kíméli az ízületeket és csökkenti az ödémát is. A kompressziós harisnya viselése is segítség lehet.

Ha a vizesedés szédüléssel, fejfájással, hasi fájdalommal, arcpuffadással esetleg nehézlégzéssel jár, akkor azonnal forduljunk orvoshoz.