Terhesség

A harmadik trimeszter kellemetlenségei

A 28. terhességi héttől elkezdődik a várandósság utolsó harmada. Már csak pár hónap vagy pár hét, és a karodban tarthatod a kisbabádat! Lássuk, milyen nehézségekre érdemes felkészülni a harmadik trimeszterben!
2020. December 26.
A harmadik trimeszter kellemetlenségei (Fotó: Getty Images)

Merülnek az elemek, nehéz a mozgás

Ahogy nő a pocak, úgy fogy el az anya ereje. A vérkeringésre rótt egyre nagyobb teher, a növekvő súly mozgatása, a tüdőre gyakorolt hatás mind-mind nehezebbé teszik az aktív órákat napközben, de kihatnak az éjszakai pihenésre is. Utóbbi természetesen további nehézséget okoz, hisz az alváshiány miatt a nappalok még megterhelőbbé válnak.

Egyre nehezebb bekötni a cipőt, vagy felvenni a földre leesett tárgyakat. Hamarabb elfárad a kismama. A légszomj jelzi a test teljesítőképességének határait, csökkenését.

Ne hajtsd magad túl, próbálj meg pihenni, ha jelez a szervezeted! Ugyanakkor óvatosan, magadhoz mérten próbálj meg mozogni is, amikor erőre kapsz.

Lábak vizesedése

Többek között a vérkeringés romlása, a vér pangása miatt gyakori vendég a kismamáknál a végtagok ödémásodása. (A várandósok 60-70% megtapasztalja.) A vizesedés a lábakon és az ujjakon is jelentkezhet. (A gyűrűtől egy időre így érdemes búcsút venni.) A duzzanat miatt a lábakat nehéznek érezheted, nehezebbé válhat a cipő-, csizmaviselés.

Bizonyos mértékben természetes jelenségről van szó. Azonban, ha magas vérnyomás, fehérjevizelés is jelentkezik mellette, akkor terhességi toxémiát is jelezhet.

Polcold fel a lábaidat, igyál sok folyadékot, és kerüld az álldogálást! Sétálni lehet, sőt, ajánlott!

A végtagok zsibbadása

Az utolsó harmadban sok kismama panaszkodik a végtagok zsibbadására, olyan érzésre, mintha elfeküdték volna az adott testrészüket. A zsibbadás lehetséges okai között szerepel az ödéma, a méh, baba idegpályákra gyakorolt hatása, a hormonális változások.

Sokat segíthet a megelőzésben a mozgás, a megfelelő magnézium-bevitel és az óvatos masszázs.

Aranyérbetegség, visszerek

Minden negyedik kismamát utoléri az aranyérbetegség. De miről is van szó? Aranyere – vénás párnácska a végbélnyílásnál – valójában mindenkinek van, fontos szerepük van a széklet visszatartásában. A gond ott kezdődik, amikor a vér pangása miatt a párna (csomó) megnagyobbodik, begyullad, vérzik. (Ezt a fájdalmon kívül a véres csík is jelezheti a wc-papíron.) Ilyenkor beszélünk aranyérbetegségről.

A kellemetlen, fájdalmas tüneteket megelőzheted bőséges folyadék- és rostfogyasztással, mozgással. Ha mégis megjelennek az aranyeres panaszok, akkor a megfelelő életmódon túl kenőcs, kúp is segíthet.

Lábszárgörcs

A hormonális hatások, a magnézium- vagy folyadékhiány, stressz tehető általában felelőssé az izomgörcsért. Legtöbbször éjszaka jelentkezik. Ha begörcsöl a lábad, feszítsd vissza a lábfejed visszahúzásával, vagy nyomd neki valaminek. Fogyassz sok folyadékot, gondoskodj a magnéziumpótlásról! (Vigyázz, vassal együtt nem szabad bevinni a magnéziumot!)

Gyomorégés

Minél nagyobb a méhed és a baba, annál nagyobb a gyomrodra nehezedő nyomás. A hormonok izomlazító hatása pedig a gyomorzáró izomnál is érvényesül, emiatt könnyen visszaáramlik a gyomorsav a nyelőcsőbe, ami igen kellemetlen érzés.

A táplálkozással sokat segíthetsz magadon – gyakran egyél kevesebbet, és kerüld a zsíros, fűszeres ételeket, a kávét, csokit! Hogy éjszaka kevésbé zavarjon a pihenésben, rakj több párnát a fejed, hátad alá! Az emelés miatt nehezebben csorog vissza a gyomorsav.

Derékfájás

A gerinc lumbális szakasza egyre nagyobb terhelést kap a terhesség előrehaladtával, és a pocak méretének előre húzó ereje sem kedvez a gerincnek. Ehhez jön még hozzá az üléssel járó káros hatás is, és az ízületeket lazító hormonok “munkája”. Van, amikor olyan intenzitású a gond, hogy a lábakba is kisugárzik a fájdalom.

A megelőzés a legfontosabb: igyekezz tornázni a terhesség alatt. Ez lehet kismamatorna, jóga, gerinctorna is. Lényeg, hogy olyan mozgásformát válassz, ami terhesség alatt is végezhető, és az orvosod szerint is megengedett.

Jóslófájások

A szülés előtti hónapokban a méh izmai aktívan gyakorlatoznak a szülésre: időnként bekeményedik a pocak. Ne aggódj, ezek ártalmatlan izomfeszülések! Ha azonban egy órán belül már legalább 6 alkalommal jön a Braxton-Hicks összehúzódás (jóslófájás), vagy vérzés, derékfájdalom is jelentkezik párhuzamosan vele, akkor azonnal keresd fel az orvosodat, vagy azt a kórházat, ahol szülni fogsz!

A legtöbb esetben nem fájdalmas a jóslófájás, maximum kellemetlen. Pihenésre elmúlik. Gyakrabban számíthatsz rá szex után, mozgás, folyadékhiány, stressz esetén.

Gyakori vizelési inger, inkontinencia

A kisbabád egyre több helyet foglal. A húgyhólyagra gyakorolt nyomás miatt gyakran érezheted, hogy menni kell wc-re. Ha későn iszol lefekvés előtt, akkor az éjszakai pihenést is megzavarhatja a hirtelen jövő inger. Ezzel együtt előfordulhat, hogy stressz inkontinencia jelentkezik, azaz tüsszentésre, köhögésre, fizikai megerőltetésre vizelet szivároghat, cseppenhet el.

Mindenképp gondoskodj a megfelelő mennyiségű folyadék-bevitelről, ám azt igyekezz úgy elosztani, hogy napközben vidd be a javát, este, lefekvés előtt pedig pár órával már ne fogyassz nagyobb mennyiségben!

Alvás? Mi az?

A harmadik trimeszterben a legnehezebb megvalósítani a pihentető alvást. A pocak mérete önmagában is egy nehezítő tényező, de a test változásai is gátló tényezők. A gyakori vizelési inger, az éjszaka jelentkező lábszárgörcs, a gyomorégés, a megfelelő – fájdalommentes – pozíció megtalálása sok forgolódással jár.

A legfontosabb, hogy válaszd az oldalfekvő helyzetet, mert ez a legegészségesebb a babának! Támaszd meg a térdedet, pocakodat, derekadat párnával, hogy minél kényelmesebb legyen.