Terhesség

8 mód, ahogy felkészülhetsz a szülésre

A terhesség utolsó hetei nagyon hosszúnak tűnhetnek, és mellette nagyon mozgalmas is ez az időszak. Ekkor már érdemes lehet elkezdened készülni a szülésre is – például a következőkkel.
2022. Október 07.
kismama szülés előtt pakol
Néhány tipp a terhesség utolsó heteire.

Pihenj

Természetesen elraktározni nem lehet előre az alvást, a későbbi éjszakai ébredések idejére, de a harmadik trimeszterben is fontos, hogy kellőképpen kipihent legyél, és felfrissültnek érezd magad. Amikor csak teheted, pihenj vagy szundíts egy jót, ha éppen arra van szükséged.

Egészséges étkezés

Az étkezéseddel is készülhetsz a szülésre. A terhesség végéhez közeledve olyan tápanyagdús ”szuperélelmiszereket” érdemes fogyasztani, mint a sovány húsok, a lencse, a joghurt, a lazac, a diófélék, a zöldségek, illetve a teljes kiőrlésű gabonák.

Mozogj rendszeresen

A vajúdás kemény munka, ezért a terhesség alatti rendszeres testmozgás is segíthet felkészülni rá. Az erődet és az állóképességedet is fejlesztheted valamilyen nem túl intenzív testmozgással, mint például a gyaloglás vagy a jóga, heti több alkalommal. Azzal kapcsolatban, hogy milyen mozgásformát végezhetsz, és milyen gyakran, kérd ki az orvosod tanácsát.

Relaxációs technikák

Éber figyelem, jóga, légzőgyakorlatok, meditáció – ezekkel mind arra tudod edzeni az elmédet, hogy koncentrált és nyugodt legyél a nagy napon. A streching, a vizualizációs technikák, és más relaxációs módszerek abban is segíthetnek, hogy enyhítsd a félelmedet és a szorongást.

Pakolj be a kórházi táskába

A harmadik trimeszterben már célszerű összekészíteni a kórházi táskát, hogy készen álljon, bármikor is kell indulnotok. Hogy mi kerüljön a táskába, ahhoz adunk néhány tippet ebben a cikkünkben.

Gondold át, ki fog tudni segíteni

Már az utolsó terhességi hetekben érdemes átgondolnod, hogy kik azok a családtagjaid, barátaid, akik segíteni tudnak majd a baba születése utáni időszakban, és beszélned velük erről. De természetesen ha olyan felajánlásokat kapsz, hogy akár már most besegítenek például a bevásárlásba, a főzésbe, vagy éppen a kutya sétáltatásába, ne habozz ”igent” mondani, amikor csak teheted.

Raktározz

Hogy megkönnyítsd a saját dolgodat szülés után, érdemes már most beraktároznod például mosó- és tisztítószerekből, a baba holmijaiból, pelenkákból, nem romlandó élelmiszerekből, akár főtt ételekből a fagyasztóba. Ha rád tör a fészekrakó ösztön, érdemes lehet erre is fordítanod.

Keresd a pozitivitást

A horrortörténet, amit az unokatestvéred mesélt a hosszú vajúdásáról, vagy amit a neten olvastál, az idegeidre nem fog pozitívan hatni. A nyugalmad érdekében az a legjobb, ha a szülés idejének közeledtével jobban megválogatod, hogy mit olvasol, mit hallgatsz. Ha vannak kérdéseid, azt célszerű az orvosodnak feltenned, vele átbeszélned.

Felhasznált forrás: whattoexpect.com

Nyitókép forrása: Getty Images